Sinüs eğrisini küçülterek elektrik tasarrufu yapılabilir mi?

sayın mesutelb , araba ne oldu :)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Arkadaşlar hiç dikkat ettinizmi ? Bu elektrikten tasarruf cihazı diye piyasada satılan cihazları neden Elk.Mlz.Satan- Elk.Mühendisleri-Elk Teknikerleri teknisyenleri satmıyor? Elektrik tasarrufu pazarlamacıların elinemi kaldı? Dikkat edin bu cihazları pazarlayan kişilerin niteliklerine..Temel elektrik bilgisi dahi olmayan-güç formülünü bilmeyen insanların bu cihazları sattıklarına şahit olacaksınız.tanıtımlarına dikkat edin..CosQ si en kötü olan balastlı florasan lamba seti ile tanıtım yapıyorlar..Cihazı devreye alınca akımın düşüşünü göstermek için..Neden akkor flamanlı lamba seti kullanılmıyor?Akkor flamanlı lambalar omik yük çeker.cihazı devreye alınca Akım düşüşü olmaz gösteremezler.
Kısaca bu satılan cihazlar hiç bir işe yaramaz demiyorum..Reaktif enerji ücreti ödemeyen meskenler ve küçük tüketicilere parasal anlamda hiç bir tasarruf sağlamaz..Basit bir kompanzasyon düzeneğidir..Tedaşın şebekesinden mesken ve küçük tüketicilerin çekeceği reaktif akımı kompanze edeceğinden TEDAŞ'a yararı vardır..Tedaş şebekelerindeki TRP.larını gerektiğinde A.G. den gerektiğinde O.G. den kompanze etmektedir.
 
arkadaşların dediği gibi % 2 de düşmez siz sayaç olarak ne bağladınız aktif ve reaktif sayaçlamı ölçtünüz % 2 neye göre düştü daha öncede yazmıştım evet bu cihazlar tamamen bir kandırmaca kompansazyon konusunda bilgisi olan arkadaşlar daha iyi bilir sadece alıcıyı kompanze ederek orada cosF düzeltmeye çalışıyor bu cihazlar hiç bir şekilde enerji tasarrufu sağlamaz ama bu cihazları alarak prizlarine bağlayan insanlarda en azından fayda sağlamış olurlar nasılmı cihazı bağladıklarında cos f düzeltmeye çalışıyorlar ve enerji üretim hattında aşırı yüklenen endüktif yüküde rahatlatmış oluyorlar neyse yalan bunlar yükün gücü belli ve okadarda güç harcayacak gerisi yalannnn
kolay gelsinn
 
ARkadaşlar bugün yine bir firma yetkililerini yine bir nevi iddialaşarak davet ettik...
Aşağıdaki gibi monofaze asenkron motoru sayaç çıkışına monte ettik( Bu benim verdiğim bir averaj idi ,zira bildiğiniz üzere sistem firmaların dediğine göre güç katsayısı en az olan sistemde en çok verim sağlıyor... Motorun cos fi si:0,6 )

Sayaç sıfır yani endeks 0.000 idi...
Ve motoru 10 dk çalıştırdık endeks 0.042 oldu not ettik...

10 dk çalıştırdık saniyesi saniyesine...

Firma yetkililerinde şaşkın bakışları altında yukarıdaki değerleri aldık... Buna bir itirazları olamadı...

Görüldüğü üzere İkinci 10 dakikada endeks 0.086 oldu yani fark 0.044 idi..
Elektronik mühendisi arkadaş sordu , bir yanlışlık var, bu değil az fazla yazdı dedi...

Ben de" O fazlalığı da bu müthiş! cihaz harcadı " diye cevap verdim...

Böylece bu tasarruf cihazları ile bir maceram daha sona erdi...

digital sayaçlar kompakt (aktif-reaktif-kapasitif bir arada) mantığında çalıştığı için beki de diyerek gerçeği bir kez daha aksettirmişsin ..
teşekkürler bizim adımıza da gerçekleri söylediğin için..
Bir bilgi daha cos Q denilen güç katsayısı alınan gücün ne kadar verimli kullanılmış olduğudur..Yani ne kadar 1'e yaklaşırsa o denli enerjinin tamamının kullanılması demek.Ama cosQ verimliliğin tam ve tek göstergesi değil, akımı kısarak sadece bir değeri baz aldığınızda formülde yanıltıcı olursunuz matamatik ortada..Bilmeyenleri boşlukları kullanarak aldatmaya çalışıyorlar , bazı arkadaşlar da bilmiyoruz dememek için ''ooo..müthiş buluş..'' diyerek adamların aldatmacalarına ortak oluyor ....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,289
Mesajlar
916,461
Kullanıcılar
450,118
Son üye
TheTwize

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst