Seri Bağlı lithium-ion pilin voltajını düşürüp akımını arttırma

Katılım
4 Kas 2023
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
26
Selamlar arkadaşlar, çok yüksek amperi olan ve 4 ila 6volt arası veren bir devre yapmak istiyorum
Elimde 2 adet 30 amper 4.2 volt lityum piller var. Bu pilleri seri bağlayıp 8.4 voltu 4 ila 6 volt arasına düşürüp yüksek amper almak istiyorum. Nasıl yapabilirim ? Kullanacabileceğim bir transistör var mı veya kendim bir düzenek oluşturabilir miyim?
.
eeee.png
 

Ekli dosyalar

  • eeee.png
    eeee.png
    20.5 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:
Devreyi hangi amaçla kullanacaksınız. Daha önce aynı maksatla başka şekilde çözüm bulan arkadaşlar olabilir. Bu işlemi voltaj düşürücü bir devre ile yapman gerekir. Hobi maksatlı uğraşma ise Voltaj regülatör devreleri şeklinde aratırsan bulursun. Sadece işim görülsün diyorsan uygun akım değerlerinde voltaj düşürücü devre alman doğru olacaktır. Ayrıca elindeki lityum pillerin anlık akımının 30 amper olduğunu düşünüyorum. Muhtemel verebileceği akım 2.5-3.0 amper arasındadır. 4-5 amper seviyelerinde uzun kullanım için pilleri hem seri hemde parelel bağlaman gerekir.
 
Hocam sorun şu ki,bu kadar amperli 8 volttan 5 voltu düşüren bir voltaj düşürücü bulamadım. Kendim yapmaya karar verdim voltaj regülatörünü. Nasıl yapabilirim?
 
Kaç amper çekeceksiniz.
 
Pillerin görseli var mı, etiketlerini paylaşın?
Tam olarak ne yapmak istiyorsunuz?
4 volt yeterli oluyorsa paralel bağlayın olsun bitsin. Yok arada 5 volt da lazımsa seri halden araya uygun amperde birkaç diyot bağlayıp her bir diyot/diyot grubu ile 0.7 volt civarı voltaj düşümü sağlanabilir. 10A akım gerekiyorsa 6A diyotlardan ikişer paralel bağlayıp 6 takım seri halde 4 küsür volta düşürebilirsiniz. Regülatör de olsa her ne türlü gerilim değişimi olursa olsun çevrim kayıpları kaçınılmazdır.
 
50 Amper alabileceğin (anlık değil) 3.7 V (4.2) lityum pil bilmiyorum. Parelel bağlamadan olmaz. 50 amperi elde etmek içinde 14-15 pili parelel bağlaman gerekir. Toplam 28-30 pil yapar. Projenizi ve pilin görselini paylaşırsanız bizde istifade etmiş oluruz.
 
ben konuyu anlamadım sanırım ama 4-6 volt arasında oluyor zaten paralel bağladığında 4.2 volt işte.4 ila 6 volt arasında oynak bir değer mi istiyorsun yoksa o aralıkta sabit bir değer işini görüyormu .çiziminde pervane gibi bir şey çalıştırıyorsun çok da karmaşık bir isteri olmaması gerekiyor 5 voltta çalışan birşey 4,2 de de çalışacaktır paralel bağla gitsin.
 
Hocam ben ayrıntıları vermek istemedim belki yasaktır diye ama belki de yasak değildir bilmiyorum. Yapıcağım üründe kesinlikle ticari amaç gütmüyorum. Forumda yasaksa özür diliyorum.
Yapacağım şey elektronik s*gara . elektronik şeylere aşırı merakım olduğu için neden bi tane bu üründen tasarlamıyorum dedim.
Yapmak istediğim şey Seri bağlı 18650 lithium ion pillerimin voltajını düşürmek. Fakat voltajını düşürürken akımdan kazanmak istiyorum. Sağlıklı bir kullanımım için 3 ila 5 volta arası benim için yeterli 3 ila 6 volt da olabilir. Özetle seri bağlı totalde 8.4 volt , anlık 30 amper verebilen bir pili 3 ila 6 veya 5 volt arasına ayarlı bir şekilde düşürebileceğim ama aynı zamanda da akımdan kazanacağım bir voltaj regülatörü lazım.
Eğer piaysada yoksa bu tarz bi voltaj düşürücü, kendim nasıl tasarlayabilirim ?
 
Regülatör yerine 2 (anlık 30 A) lityum pili parelel bağlayıp 50 amper BMS devresi ile kullanabilirsin. Şarj içinde 4056'lı şarj devresi kullanırsan hiç bir sıkıntı olmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,751
Kullanıcılar
449,973
Son üye
sfc16

Yeni konular

Geri
Üst