sayaç bilgilerinden güç ölçümü yapabilir miyiz?

martimge

Üye
Katılım
12 Mar 2007
Mesajlar
68
Puanları
1
elimizde ana şalter öncesinde bir dijital sayaç var.ve bu sayaçtan ben T1,T2,T3 bilgilerini aktif reaktif kapasitif bilgilerini alabiliyorum.ancak benim ihtiyacım olan bu ana şalter üzerinden geçen maksimum akım yada çekilen güç.
bu verilerle gücü bulabilir miyim?
asıl derdim ise şu:benim trafom baya bir büyük durumda ve farklı yerlere enerji vereceğim ama çektiğim gücü bilmiyorum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn.martimge,trafom var diyorsunuz.Ohalde sayacınız kombi olmalıdır.Kombi sayaçlarda1.6.0 menüsü demant değerini gösterir.Yani bir aylık dönem içinde,15 dk lık bir periyotta en fazla kaç KW yüklenmişsiniz bunu görürsünüz.Okuduğunuz değer akım trafosu oranı ile çarpılacak.
 
Sayaçların demantmertesinden okunan değer, 15 dk'lık(farklı sürelere de ayarlanabiliyor sanırım) süre boyunca çekilen gücün ortalaması olduğuna göre; okunan değerin sayaç çarpanı ile çarpılması sistemin çekmiş olduğu maksimum gücü değil 15 dk süresince ortalama maksimum gücü vermiş olur.

Eğer demantmetre'nin ölçüm mantığını yanlış yorumlamıyor isem kayıdı şu şekilde yapıyor olmalı. Saat 12.00 den 12.15'e 12.15'ten 12.30'a 12.30'dan 12.45'e... 15 dk aralılarla her 15 dk'lık aralıkla ortalama değeri kaydetmekte ve en yüksek değer ne ise onu o ay boyunca hafızasında tutmakta. bir sonraki ay ölçümler tekrar başlamakta. Rasgele 15'dk lık zamanı kaydediyor olamaz diye düşünüyorum.

Bu durumda demantmetrede yazan değerden daha büyük bir güç sistemden çekilecektir. Burda sizin varmaya çalıştığınız nokta bu demantmetredeki güç değerinden trafonun ve devre kesicinin yeterli olup olmadığı bilgisi olduğuna göre şu söylenebilir. evet :)

saygılar...
 
Bir de devreye imkanınız varsa güç analizatörü bağlarsanız her fazın aktif güçünü reaktif güçünü görünür güçünü amperini cos değerini pf değerini frekansını voltajını daha rahat görebilirsiniz bu size daha net değer verecektir kolay gelsin
 
eger sadece akım ve gerilimini ala biliyorsanız p= I*U*0.8 olarak hesaplarsın cos burda ben ortalama aldım
egerki ölçü aletin yoksa sayaçtan da ölçüm yapabilirsin w= 3600 / İNP (SAYAÇ SABİTESİ) / T (2 İNP ARASINDAKİ SANİYE)*ÇARPAN
bu formüllerle isdedigin andaki o tr den çekilen kwh bulursun
 

Forum istatistikleri

Konular
128,220
Mesajlar
915,906
Kullanıcılar
450,007
Son üye
harunppp

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst