Sayısal Elektronik Proje Ödevim İçin Yardım Edebilir misiniz?

Deniz S.

Üye
Katılım
20 Tem 2016
Mesajlar
45
Puanları
1
4 bitlik 2 adet sayı anahtarlar(switch) yardımıyla girilecektir.Girilen bu iki sayı birbirine eşit ise sayıların toplamı 7-seg displayde gsterilsin,sayılar eşit değil ise 2.sayıyı 2'ye tümledikten sonra toplamları,7-seg displayde gösterilsin.Gereken devrenin tasarımını mantık entegreleri kullanarak yapınız.(Mikroişlemci veya yazılım işleyebilen arabirim kullanmak projede yasaktır.)

Nasıl yapıldığının kısaca mantıgıyla acıklarsanız de memnun olurum ödevle bastan ugrasmak ıstemeyen olabilir :)
 
Önce 4 bitlik bu sayıları 4 bitlik karşılaştırıcı entegresine gireceksin. A=B çıkışına bir VE DEĞİL kapısı ekleyeceksin. VE DEĞİL kapısının bir girişinde lojik 1 diğerinde A=B çıkışı olacak. Bu VE DEĞİL kapısının çıkışını 4 bitlik toplayıcının yetki girişine vereceksin. Sayıları da 1.Toplayıcının girişlerine vereceksin. İki sayı eşit olunca toplayıcı yetkilenecek ve iki sayıyı toplayacak. Bu toplamı 7447 entegresine vererek çıkışa bağladığın displayde göstereceksin.
Gelelim eşit olmama durumuna. Eşit değilse 2. toplayıcıya 1.sayıyı direk 2.sayıyı da her bitini tersleyerek gireceksin. 1. toplayıcı eşit olmadığı durumda yetkisiz kalacağı için displayde sayı görünmeyecek. 2. toplayıcı çıkışıda 7447 ile displaye verildiği için 1. Sayı ile 2. Sayının tumleyeninin toplamı displayde görünecek.
Kolay gelsin.
 
Toplayıcı entegresinde yetki girişi yoksa 7447 nin 3,4,5 nolu pinlerine de bağlayıp displayi açıp kapatabilirsin. Ama bu durumda VE DEĞİL yerine VE kapısı kullanmalısın.
 
Çok teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,066
Kullanıcılar
450,036
Son üye
murki

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst