Sahnede statik elektrik sorunu

evet dogru, zaten tespitimizde bu yönde. Ama sorunu nasıl çözerim yada dedigim gibi antistatic malzememi kullanılmalı acaba..!!

Merhaba.Burada ya anti-statik bir kaplama kullanacaksınız veya kullandığınız plexiglass zeminin altına bakır baralar (Şeritler) halinde belirli aralıklarla döşeyip,bu şeritleri bir toprak hattına (iletkenine) irtibatlayacaksınız.Ama asıl orijinal anti-statik malzemelerde karbon tozu içlerine yedirilmiştir,bunlar dağıtkan-iletken-dağıtkan olarak 3 katmandan oluşurlar.Ek olarak altında bakır baralarla toprak hattına bağlanıp sıfırlanırlar.Yani orijinal antistatik kaplamalar statik elektriği daha etkili,garantili şekliyle deşarj edebilir.

Ek bilgi:

Özellikle rutubetli havalarda ve boydan boya halı ile kaplı olan evlerde oluşan statik elektrik,halı üzerinde duran “metal müzik seti sehpası” tarafından alınmaktadır. Aynı şekilde insan teması ile elektronik aletlere statik elektrik aktarımı olmaktadır. Bu elektrik o derece kuvvetlidir ki, sabah saatlerinde üzerinde kimse dolaşmadan bakıldığında halı üzerinde ve metal müzik sehpalar üzerinde basit ölçüm araçlarıyla görünmektedir. Metal müzik sehpaları, statik elektriğe karşı basit bir kablo ile en yakın prizden topraklanmalıdır.

Statik elektriği önlemenin veya şiddetini azaltmanın yollarından biri, bulunulan
ortamın nemlendirilmesidir. Çünkü nemli havada bulunan iyonlar statik yükün bir kısmını
nötrler. Nem oranını %60’a çıkartmak, deşarj olasılığını azaltır. Fakat bu yöntem iyi bir
çözüm değildir. Havadaki yüksek nem oranı, çalışanlar açısından rahatsız bir ortam
oluşturduğu gibi yüzeylerde ıslaklığa ve donanımda daha hızlı paslanmaya yol açar. Ayrıca
yüzeylerdeki ıslaklık, statik elektrik açısından iletkenlik sağlar.

Antistastik Yer Kaplamalar[FONT=&amp]ı[/FONT]: Karbon yedirilmiş plastik alaşımlıdır. Taban,
bakır baralarla örülmüşve topraklanmıştır. Yapışkanı karbonludur, iletim
sağlanmış aynı zamanda yürüme esnasında statik elektrik oluşturması
önlenmiştir. Özel kimyasallarından başka bir şeyle silinmemelidir. Özellikle
deterjan vb. malzemelerle silindiğinde üzerinde lak oluşacağışünülerek,
kimyasal temizleyiciler yoksa yalnızca temiz nemli bez ile silinmelidir.

Alıntıdır.Kaynak:

MEGEP/ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ/ELEKTRİĞİN TEMEL ESASLARI

Kolay gelsin.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
tokraklama ohm nu 05 ahm kadar düşürmeniz lazım ki statik elektrik olmasın
 
Sayın binbaşı, anlatımlarınız ve katkılarınız için teşekkür ederim.
 
Sayın pusat9972. Elbetteki ohm'u düşük olan topraklama daima iyidir katılıyorum, yer sorunundan dolayı topraklamayıda 5 ohm'a düşürmeyi denicem her ne kadar yer kayalıkta olsa. Amacım neden oldugunu ögrenmek ve bununla ilgili çalışmaları bilmek. yani çok garip bi durumdu ilk karşılaştıgımda:) binada elektrik yok ama siz yürüdükçe sadece siz yükleniyorsunuz statigi.

Degerli yorumlarınızdan ötürü teşekkür ederim.
 
bir üniversitede laboratuvar teknisyenıydım arıza Bakım yaparken bileğime topraklama kablosu takar oyle cihaza müdahale ederdım sonradan laboratuvar tabanına arkadaşların önerdığı antısitatık muşamba dıyeyım daha mantıklı:) doşettırdım sorun kökten çozulmuş oldu artı ortam olarak göze höş bır sargı gerçı zevkler değışır benım hoşuma gıdıyordu sızın içinde kesın çozum bence
 
Sayın tekin126, düşünceleriniz için teşekkür ederim. Ama disco sahnesine sanırım bahsettiginiz kaplama olmaz.! Çünkü alt taraftan led aydınlatma ile renkli Plexiglass malzemeyi aydınlatıyoruz. Eyer bahsettiğiniz malzemenin şeffaf olanı varsa.! Neden olmasın deneyebiliriz.
 
Sayın tekin126, düşünceleriniz için teşekkür ederim. Ama disco sahnesine sanırım bahsettiginiz kaplama olmaz.! Çünkü alt taraftan led aydınlatma ile renkli Plexiglass malzemeyi aydınlatıyoruz. Eyer bahsettiğiniz malzemenin şeffaf olanı varsa.! Neden olmasın deneyebiliriz.
Bir gelişme var mı ne yaptınız?
 
by lent. Yurt dışında oldugumdan izinliydim cevap veremedim özür. topraklamaları güçlendirdik ama hala aynı sorun devam etmekte. henüz birşey yapamadık. Ama disco sahibine şunu ilettim, aldıgın malzemenin antistatik malzeme olması lazım oldugunu ve bunun artık elektrik ile ilgili bizim yapacagımız bişey kalmadıgını söyledim. Çünkü montaj yapılırken dahi montajı yapan ustalar aynı statik çarpmalarına maruz kalmışlar bunuda yeni ögrendim...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst