RUSYA VE TÜRKİ CUMHURİYETLERDE ÇALIŞMA VE YAŞAM

Sizce Rusyada çalışmak iyi bir fikir mi?

  • hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    1
Katılım
6 Ağu 2014
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
34
merhaba arkadaşlar,
rusya ve türki cumhuriyetlerde çalışan mühendis arkadaşlardan işi nasıl buldukları, hangi şirketlerin buralarda aktif oldukları, maaşları, çalışma ve ordaki yaşama ortamları hakkında bilgiler paylaşmasını rica ediyorum. yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.
 
yıllar oldu be o sayfayı kapattık.
kendine sahip çıkarsan bekarken gidip para biriktirebilirsin.
gel ev al düğün yap türkiyeye yerleş
uzun süre inşaat firması çekilmez.
polimeks moda son yıllar rönesans enka falan...
ama iyi araştır firmayı parası sağlam olsun ve hiç değilse 15 günde 1 tatil.
şaka gibi değil mi. tatil meselesi
hayırlısı...
 
Yeni mezun oldum zaten.Amacim birkaç sene buralara gidip para biriktirmek.Biraz araştırma yaptim bu tatil konusu ve günlük calisma saatleri gerçekten sıkıntı.Şuanki maaş ortalaması ve sirketin sagladigi başka imkanlar varmi bunlari ogrenirsem görüşmeye gittiğimde bana faydali olacagini düşünüyorum.
 
Bahsettiğim ülkelerdeki işler için mühendis maaşlari ,çalışma koşulları, tatil günleri,senelik izin günleri hakkında güncel ve detayli bilgi verecek bir arkadaşımız yok mu acaba? Ayrıca çalişmak için daha avantajlı bir ülke varmidir( Ben Dubai nin maaş bakimindan daha avantajlı oldugunu duydum)
 
Enka vs firmalar; maaşları geç verir. Daha doğrusu, çalışanı kendine bağlamak için para tutar içerde. Eğer büyük şehirlerde çalışacaksan para kazanmak, daha doğrusu birirktirmek cidden sorun olacaktır. Kira ve yaşam büyük şehirlerde cidden zordur. Biz 2007 yılında rusyanın karadeniz sahiline yakın bir köyünde (gölkenarında) ev aldık, o zamanki para ile 1650$ ödedik. Büyük şehirde ise (moskova) 1500 $ ile 65 m2 ev kiralarsın.

Dil bilmiyorsan çoooooooook ciddi sıkıntılar çekersin, özellikle de sadece gitmek fiilinin 30-40 tane çekimi olduğunu öğrendiğinde :D ... Rusca zor bir dil değil ama 5-6 aylık bir ön çalışma yapmadan çekeceğin zorlukları, cem yılmaz bile tarif edemez :) Eğer çalışacaksan sana tavsiyem Krasnodar veya Maykop ile bunlara yakın şehirlerde çalışmandır. Hem hayat cidden ucuzdur hem de kira vs kalabalık canını sıkmaz. Oralarda bolca Türk firması var, hele ki bağlantın varsa tadından yenmez. Kesinlikle daha batısı değil, bu bölge (Kuban adı verilir ve çerkes Adıgey cumhuriyeti bulunur) kültürel ve iş olanakları açısından yaşanacak en iyi yerlerdir. Eşim rus vatandaşı, 2007 den beri her yıl 1-2 aylığına gideriz. Sana tavsiyem, eğer gideceksen kesinlikle dil öğren, hava alanında ingilizce bilen bir memur bulmak 22 saatini alır yoksa :) (ciddiyim). Ukraynayı unut, oralar ciddi anlamda karışık, herkes birbirinin peşinde desek yeridir.

Eğer internet üzerinden gideceksen bir şirkete, ilan tarihine bak. İlan ne kadar eski ise o kadar uzak dur. Kesinlikle lojman benzeri yada sana kalacak misafirhane benzeri bir yer ayarlamalarını iste şirketten. Maaş ve tatil işini iyi konuş.

Eğer Kuban bölgesinde bulursan, zaten Rusyanın fethiye-antalyası olduğu için çok sıkıntı yaşamazsın. Öyle soğuk felan derler ya, baya büyük yalandır :). Yüzlerce kilometre gidersin ama ufak bir yokuş dahi göremediğin durumlar olur, aldırma :) ilk zamanlarda biziklet mantıklı gelir, sonradan yolların düzlüğünden nefret edeceksin.. Ek olarak, Novorossisk te iş bak, diğer Türki cumhuriyetlerde kesinlikle orada çalışan tanıdığın yada akıl danışabileceğin bir abi-büyük yoksa ertele.

Moskovada bulursan, bayaa bir tanıdık var. Yeter ki önceden haber ver, soruşturur öğreniriz işin detaylarını.

İnsanları (büyük şehirler hariç) iyidir, göreceğin mantıksızlıkları sorgulamazsan, orada dünyanın en mutlu adamı olursun ;)

Davulun sesi uzaktan hoş gelir, oraya gidince işler ciddi anlamda değişir. Hava alanından çıkarsın (eğer bana yaptıkları gibi isim benzerliğinden ülkeye almamakta inat etmezlerse) dışarıda ne yapacağını bilemediğin bir an olur. İşte orada tanıdıkların kıymetini anlarsın. Kesinlikle gideceğin yerde veya yakınındaki Türk Konsolosluklarının telefonunu kaydet, arayıp sormaktan hatta işini yokuşa sürerlerse ciddi fırça çekmekten kesinlikle çekinme. Çalışmaya gittiğinde, mutlaka ama mutlaka kağıt işlemlerinin kesinlikle tamam-eksiksiz olmasına dikkat et, yoksa her an mahkemeye çıkarılıp 72 ay (kabaca 5 yıl) sınır dışı edilirsin. Kağıt işleri tahmin edemeyeceğimiz kadar sıkı.

Bir çok anlamda buradan rahat, bazı konularda da adamı daraltır. Evlilik fikrin varsa da bir çok şeyi kolaylaştırır orada, orasını da sen bilirsin. Ya çok ciddi yıpratır adamı ilk 1-2 ay ama sonra buralara gelmek te istemezsin.

Aklıma gelenler bunlar, gerisi senin yazgındır :)
 
Teşekkür ederim. Gerçekten faydalı bilgiler paylaşmışsın:). Tecrübesiz bir mühendis olarak orada bir iş bulabilir miyim bu kafamda bir soru işareti. İngilizcem var ama tavsiyelerine kulak vererek rusça çalışmaya başlayacağım.Merak ettiğim en önemli şeylerden biri güncel mühendis maaşları. Çünkü iş görüşmesine gittiğimde bunu bilmenin bana kesinlikle faydası olacaktır. Birde rusya da günde 12 saat çalıştıklarını ve 15 günde bir gün tatillerini oldugunu okudum birkaç yerden. Eğer bu doğruysa gerçekten büyük sıkıntı. Amacım para biriktirmek ama iyice sosyal hayattan kopup kafayı da yemek istemiyorum( Zaten yabancı bir ülke). Haftada en azından bir gün tatil,birde 6 ayda bir kaç hafta için ailemizi görmek için izin verecek şirketler var mıdır onu merak ediyorum. Aslında sizin mailinizi ya da facebookunuzu alıp kafama birşey takıldığında orada yaşamış biri olarak tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
 
Yorum yapmak isteyen veya tecrübelerini aktarmak isteyen başka arkadaşlar yokmu
 

Forum istatistikleri

Konular
128,358
Mesajlar
916,990
Kullanıcılar
450,220
Son üye
Eli3436

Yeni konular

Geri
Üst