PID Kontrol Orantısal Kazanç hakkında

Katılım
16 Kas 2009
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
40
pıd kontrolde pıd orantısal kazanç ve pıd entegral kazaç ne anlama geliyor bana yardımcı olabilirmisiniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Set değer ve aktuel değer arasındaki farka hata dersek
P oransal kazanç o anki hatanın belirli bir katıyla çıkışı kontrol eden değişkendir
I integral(toplamsal) etkisi demektir, bu da mevcut hata ve daha önceki hataların toplamıyla çıkışa etki eden değerdir.
D türevsel(değişim miktarı) etkisidir, bu da mevcut hatanın bir önceki hatayla değişiminin miktarıyla çıkışa etki eden değerdir.
Çıkış bu üç etkinin toplamıyla kontrol edilir, hata sıfıra yaklaştıkça(aktuel değer set değeri yaklaştıkça) P ve D nin etkisi azalır neden dersen P hatanın bir katıydı hata yok olmaya yakın, D ise hatada değişimi arar o da yok dolayısıyla, I integral (lisede öğretilen ama neden öğrendiğimizi anlamadığımız) devrede, sistem çıkışı integral etkisi altına girer ve integralle set deger kontrol altında kalır.
Hata sıfıra yakınken(sistem oturmuşken), sıcaklıktan örnek verecek olursak, oturmuş bir sıcaklığı, ani bir soğutmada soğumanın ne kadar hızlı olduğuyla D türev kontrolü alır ve sistemi hatanın değişim miktarının oranıyla tepki vererek ısıtır, soğuma hızı azaldığında(hatanın değişim miktarı sıfıra gittiğinden türev devreden çıkar) ve tekrar P ve I kontrolü ele alarak set değere sistemi oturtur.
Kısaca üç adet cambazı bir ipte tutma tekniğidir ve katsayıları otomatik bulan ayarlar(Autotunning deniyo) bu tip cihazlarda veya PLC yazılımlarıylada bu katsayılar bulunabiliyor.
 
Son düzenleme:
ya usta iyi güzel yazmıssın ama baya teferruata grmişsin bendeki sistemde bitane su pomapası var ben bunu transmıterle invertere bagladım 6 bara geldiği zaman durmasını istiyorum ama durmuyor basınç yükseldiği zaman biraz yavaslıyor ama durmuyor bu konuda bana yardımcı olursan cok sevinirim
 
Bu uygulamayı oldukça sık yapan birisi olarak şunu söyleyeyim,
Kullandığın PLC, kullandığın inverter ve basınç transmitteri çok önemli. Doğru analog değerleri yollarsan, yaklaşık katsayılarla PID kontrolü yapabilen bir inverter basıncın, set ettiğin basınç değerinin çok üstüne çıkmasına izin vermez. Basıncı geçmesine rağmen hala yukarı çıkıyorsa verdiğin set analog değer basınç transmitterinin yolladığı analog değerin üzerinde demektir. Kontrol etmeni öneririm. Hala olmuyorsa kullandığın sistemi yaz yardımcı olmaya çalışayım.
 
Yavaşladığında sistemin 6 barda sabitlenmiyor mu?
 
isyein arkadaslar pıd konusunu anlatan cok guzel bi kayank var.isteyen olursa mail atabilirim.
 
elektronikmuh konuyu anlayabileceğimiz en iyi şekilde açıklamış. Pratikte siemens PID kütüphanesinde fb41'i kullanıyorum fakat fb41'in birçok kullanmadığımız hatta ne işe yaradğını bile bilmediğimiz değişkenleri var. En Basit hali ile bir PID Kontrolumuzu nasıl formuluzi ederiz ve satırlara dökeriz, böyle bir blok yazmak zor olmasa gerek diye düşünüyorum, acaba içimizde daha önce böyle bir çalışma yapmış arkadaş var mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,383
Mesajlar
917,155
Kullanıcılar
450,266
Son üye
Ggungorur

Yeni konular

Geri
Üst