pic ile AC motor sürmek

Sn. Eyupbakan devrenin ekranlanması ne anlama geliyor acaba? Ya da motorun şebekeye bastığı ters voltajın sebebi nedir? Yaptığım devreyi buraya ekliyorum. Yazdığım pic kodu da şöyle:

#include "16f84A.h"
#fuses XT,NOWDT,NOPROTECT
#use delay (clock=4000000)


void main(void)

{
while(true)
{
output_a(0);
output_b(0);

if(!input(PIN_B3)) //Eğer başla düğmesine basılırsa çalışma başlasın.
{
output_a(4); //Yukarı çekmeye başladı.
delay_ms(2000);

while(input(PIN_B4)) //Sensore basılmamışsa yukarı çekmeye devam et.
{
output_a(4);
}

output_a(0); // Sensore basıldı.
delay_ms(500);
output_b(2); //İleri yönde harekete geçti.
delay_ms(2000);

while(input(PIN_B4)) //Sensor görmüyorken ileri gitmeye devam et.
{
output_b(2);
}

output_b(0);
delay_ms(500);
output_a(8); //Aşağı yönde harekete geçti.
delay_ms(3000);

while(input(PIN_B4)) //Sensor görmüyorken aşağı inmeye devam et.
{
output_a(8);
}

output_a(0);

// sensor gördüğünde aşağı inme duracak.


}

// Başla düğmesine basılmazsa 10ms beklemede kalır
else delay_ms(10);
}
}
 

Ekli dosyalar

  • adsız.jpg
    adsız.jpg
    95.9 KB · Görüntüleme: 58
Bu arada RA2'ye bağlı olan röle her zaman sorunsuz çalışıyorken diğer röleler çektiği zaman ya da çekemediği zaman pic'in resetlenmesine sebep oluyor. Ayrıca sorun çıkaran rölelerden birinin NO ucuna 220V AC 700W motor bağlıyorum ve NC ucuna da 100W lamba koyuyorum deneme amaçlı olarak. Bunları sorunsuz çalıştırıyor. Yani devrem kullanacağım motor haricinde elimde olan tüm sistemleri sorunsuz çalıştırıyor fakat yüksek güçlü motorun kumanda devresindeki ileri geri yönü sağlayan butona bağladığımda ya çalışmıyor ya da bazen çalışıyor röle çekince de pic resetleniyor. Ben bir türlü işin içinden çıkamadım. Çalışan röle ile çalışmayan röleler arasındaki fark ne olabilir ki?
 
merhaba bende bir vinç firmasında mekanik dizayn yapıyorum- daha doğrusu yapıyordum 4 ay öncesine kadar. benim tavsiyem hiç bulaşmamak. he eğer frekans invertor ları yapabilirseniz çok süper olur. çünkü asıl para oraya gidiyor. geri kalanda zaten tasarrufa gidemezsiniz.

saygılar.
 
arkadaşım vinç panosunda ne gibi karışık bir kumanda var anlayamadım.büyük köprü ileri geri kontaktörü kanca aşşagı yukarı kontaktörü.bide eger küçük köprü ileri gerisi varsa ileri geri kontaktörü.böyle kritik yerlerde sade kumanda daha iyi olur emniyet açısından.hiç tercih etmem.
 
Arkadaşlar sorunum tamamen çözüldü. Yaptığım şey ise 5V ile 12V birbirinden ayırmak ve röleleri yeterince uzakta olacak şekilde yerleştirmek oldu. Yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkür ederim.
 
Merhaba pic konusunda yeniyim sormak istediğim bişeyler var.
İleri-geri , aşağı-yukarı şeklinde kontrol edeceğim 3 fazlı 2 AC motor var. Biri 0.37 KW diğeri 1.5 KW . Bunlar için kontrol sinyalini bir şekilde programını yazacağım da bu motorları nasıl süreceğim? En iyi çözüm hangisi olur ? aklıma gelen bikaç şey var da.. en yaygın uygulamaları öğreneyim dedim..
teşekkürler

arkadaşım sen anladığım kadarıyla şöle göze görünen birşey olsun istiyosun. Dürüst olalım İş yerlerinde vardır bu tür şeyler hani ben yaptım bakın bunu demek için birşey arıyosan bence hiç bulaşma başına iş açarsın. Arkadaşların dediği gibi en ucuz, basit ve kullanışlı olanı röle-kontaktör kullanımı. Kumanda panosuda varmış hem hiç uğraşma derim. Kolay gelsin...
 
Görünmesinden öte daha ekonomik bir şekilde yapabilir miyiz diye düşünüyordum ben bunu.
Sonuçta bıraktım zaten evet gereksiz olacaktı.
Teşekkürler
 
arkadaşlar pic ile devir kontrolü yapmak istiyorum.Muratmert4 arkadaşım anladığım kadarıyla sen bu işlemi yapmışsın.elinde parsic ile yazılmış açık kod varsa paylaşabilirmisin.
 
S.A.
Sn. Arkadaşım ben devreyi 0-10 kontrol edecek şekilde dizayn ederek pic ile yaptım. Ticari bir projeydi devreyi gönderdim bir problem olmadı ki daha bana dönüş olmadı. Programı kod olarak yazdım parsic ile yapmadım. Ama bildiğim kadarıyle parsicin samplesinde pwm ile ilgili örnek olması lazım. 0-10 V çevirici devresini forumda paylaştım pwm ile 0-5 sürerek opamp ile 0-10 V yaptım. Sende parsic de yapacağın pwm programı ile sitede verdiğim 0-10 V devresiyle inverter sürücünü çalıştırabilirsin. Kolay gelsin.
 
Meraba ben motor izalasyon ölçümü yapıyorum . Bazı motorlarda izalasyon değerleri 150-200-250 gohm olarak çıkıyor. Acaba normalmidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,526
Mesajlar
918,247
Kullanıcılar
450,515
Son üye
eneserdem13

Yeni konular

Geri
Üst