Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar pic işine daha yeni başladım pik özelliklerini ögrendim fakat programlama ile ilgili nereyi arastırdıysam bana ya asm ya c dili yada basıc pic yazılımı ögreniceksin dediler ak sorun yok ögrnmek istiyorum ama ilk önce ben hangisinden başlamalıyım asm mi c dilimi basıc mi hangisi daha anlasılır yazılımı basıt önerilerinizi bekliyorum ustalarım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
temel olarak asm yi öğren, sonrasında c diline geç derim. basic öğrenirsen bazı şeyleri c ve asmden daha çabuk ve rahat yapabilirsin ama temel bence asm. temeli sağlam at sonra gökdeleni dikmek senin elinde.
 
asm yani assemler diliyle baslamanı oneririm.en kolay basit ve programlama dillerindedir mantıgı ogrenince diger dilleride kolayca ogrenebilirsin
 
senin dediğin soruyu ben de çok sordum kendime , benim tavsiyem şudur : assembly ile pic'i derinlemesine pic'e hakim olarak öğren , ondan sonra gerekirse C dilinde bir derleyiciye (hi-tech yada CCS ) geçersin.

Eğer ki assembly dilini (buna pic'in kendi dili de diyebiliriz ) öğrenmeden direk yüksek seviyeli bir dile geçersen pic'i ezbere öğrenmiş olursun , pic in çalışma mantığını tam olarak öğrenemezsin , her şey havada kalır.

Fakat assembly zordur , emek ister , sabır ister , bol bol tekrar ister ama sana çok şey katar
 
Asm picin temelidir.Mantığını öğrenmek için öncelikle asm den başla zaten profosyonel olmak istiyorsan C ,basic vb dilleri seçersin.Öncelikle bi mantığını kavra;)
 
sayın olcay, arkadaslarımda dediği gibi ilk once asembly daha sonra c diline geç.bunun için assembly de zaten 35 komut var, c de ise daha az. ama c dili biraz karışık.asm yi söktükten snra c cok iyi bir şekilde anlaşılacaktır.bunun için denemelr yap bi programda, sana göndericem..örneğin led yakma işlemleri derken arkası gelecektir zaten..şimdiden başarılar.
 
-Sadece PIC aılesi ile calısacaksanız,
-Tasarladığınız sistemler kritik işlemler yapmayacaksa,
-Run time dediğimiz programınızın bloksal işletim süresi hız açısından önemli değilse,
-PLC gibi içerde ne yaptığı, nasıl yaptığı önemli değil, ben iş vereyim oda yapsın diyorsanız

JAL,PICBIT,Proton,PBP,MBASIC gibi diller size fazlası ile yeterlidir. Ben JAL ve Proton tavsiye ederim.

Assembly zaman ve emek ister, karşılığında hız,esneklik,hakimiyet ve ROM dan ciddi tasarruf sağlar.

Embedded diye tabir ettiğimiz içerisinde core veya code gömülü sistemler için C olmazsa olmazdır. IDE Keil, IAR tavsiye ederim. ANSI-C ye en yakın varyasyonlardır.
ANSI-C ye yakın olmak ne demek derseniz, bu en önemli olarak size şunu sağlar; PIC için yazdığınız kod üzerinde çok küçük değişikliklerle ARM, RENESAS, 51 vb MCU lar da kodunuz koşar.
 
Sn. olcay_sancar
Bende proton kullanıyorm fazla bir zaman lmadı ama protonu kavramam zor olmadı. CCS C için çok uğraştım ama kavrayamadım. Yaşlanıyorum galiba :eek:
parsic ve ld micro ilede çok şeyler yaptım. Ama yazılımın verdiği tadı vermiyorlar. Tavsiyem Sn katana gibi proton dur. Nette bulalabilirsin. Kolay gelsin.;)
 
Yeni başladınız.Programlayıcı cihaz,program vs neler var elinizde.
Hiçbir şey yoksa, bilgisayarda seri port varsa,basit seri porttan programlayıcı( picup programı), yoksa usb programlayıcı ve deneme devresi(üzerinde LCD olan)alın.
Pic basic veya proton ile hızlı bir başlangıç yapın.sonra asm veya C çalışırsınız.
 
saygıdeger arkadaslar ve üstadlarımn önerileriniz gercekten beni cok aydınlattı en azından bu işi bilen kişilerden tavsiye almak bile benim için çok önemli elimdesuan 129 sayfalık bir asm dilinde pic ögreten bi pdf formatında kitap var ve ayrıyetten kendime ÇAGATAY AKPOLAT ın pusula yayıncılıkta pic programlama adlı kitabını da aldım ve 16f877 ve 16f627a entegreleri suan elimde mevcut birtane de pic egitim cartı almak istiyorum tafsiyeleriniz olursa sevinirim

bir elektronikci abim de bana abd den gelme bir cd verdi cd 2002 yapımı orjinal mıcrochip ın cd si ve bunun içinde mplap ın 5 sürümü orjinal programı ve bütün piclerin tüm özellikleri cok ayrıntılı olarak var eger ilgilenen arkadaş olursa elimdeki 129 sayfalık kitap ve bu mıcrochip cd sini paylaşmaktan memnuniyet duyarım
 

Ekli dosyalar

  • med_picprogramlama.jpg
    med_picprogramlama.jpg
    25.4 KB · Görüntüleme: 36
  • PIC Öğreniyorum Kitabı.zip
    2.8 MB · Görüntüleme: 210

Forum istatistikleri

Konular
128,289
Mesajlar
916,461
Kullanıcılar
450,118
Son üye
TheTwize

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst