pıc e yeni başlıyorum

mustafaöz

Üye
Katılım
10 Şub 2008
Mesajlar
74
Puanları
1
selamünaleyküm. arkadaşlar ben pıc programlamayı öğrenmek istiyorum. ama daha önce deneyimim olmadı. bir proramlama kiti alıp başlamak öğrenmek istiyorum. benim aslında elektronik bilgimde az var. ben daha çok elektirkle ilgileniyorum.

evde böyle amatörce başlamak doğrumudur ? yoksa eğitim almak şartmıdır. yada yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nedir. cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
 
bana kalırsa amatörce başlamak yanlıs degıl eksik. bi bakıma elbette egıtımını alman sart fkt sonucta burda bırseyLer deneyerekde deneyım, egıtım kazanıyosun..tawsiye olarak bırseyLer soyleyemecegım cunku bnde amatorum
 
Aleykumselam,
Elektrik ve elektronik iyi derecede teorik bilgi gerektirir ve bunun içinde iyi derecede matematik bilmek şarttır.

Bunları bilmeyen yapamayan uzak dursun deme hakkımız yok lakin uğraşmak isteyenlerin hedefinde mutlaka olmalı.

Pic lerle 2 türlü uğraşabilirsin.Birincisi , basitce bir kaç devre yaparsın kodlar bulur yüklersin sonuçlarını alır keyiflenirsin.Sonra ufak tefek değişikliklerle kendi programlarını yazarsın...
Daha ilerisi için temel elektronik bilgileri olmazsa olmaz.

Pic lere alternatif önereyim.PLC ler hem daha kolay öğrenilir hem uygulama için pic ler kadar elektronik bilgisi gerektirmez.
Doğrudan uygulamalarda kullanımı ile daha bir şevk vericidirler.
 
elektrik yeterliliğim var. fakat elektronikte olmadğı bir gerçek. ama öğrenmek için geç kalmış sayılmam diyerek başlamak istiyorum. fakat nerden ve nasıl başlayacağımı bilmiyorum.

hazır kodlardan bahsetmişsiniz. temini ve yazılması hakkında konuyu biraz açarmısınız. yada pıc öğrenmek için ayrılmış vakti ve çabayı plc ye ayırmak dahamı mantılıkdır ?
 
yeni başlayanlar için 2 adet e-kitap adresi verdik
bu sayfanın ana başlığında görülecektir

çok faydası olacağına eminim hayırlı çalışmalar
 
..vakti ve çabayı plc ye ayırmak dahamı mantılıkdır ?

Evet aynen böyle demek istedim.

----------
Aslında her plc nin içerisinde pic imsi şeylerden vardır ama ayrıca sıhhatli bir şekilde endüstriyel ortamlarda çalışabileceği eklerde vardır.
İyi derecede elektronik bilgisine sahip olanlar için bunlar kolaydır ama yeni başlayanlar için ölesiye sıkıcı konulardır.

Hazır kodlar şöyle.Birileri yazmıştır ve derlemiştir.Derlenmiş kodlar basitce xxx.hex uzantılı dosyalardır.
Bir programlayıcınız varsa takarsınız pic i ve yükleyici programına hex dosyasını gösterirsiniz o yükler.
Çıkarır takarsınız devreye , çalışır, bu kadar basit.
Hatta devre üzerinde bile programlanır.Ama bu sonraki adım tabii karar verirsen.:)
 
Ben de sayın musallim e katılıyorum bir elektrikçi olarak kendi başına pic leri öğreneceğine plc-otomasyon-Scada tarzı alanlara yönel senin için daha hayırlı olur ama şu da bir gerçek pic lerle uygulama yapmak çok keyif verici o kadar eraklı isen bir kitap alıp işin temelini öğrenmeyi zorla derim sana bakarsın daha da ileriye götürürsün..
 
Pic ilede istediğin uygulamaları yaparsın. Ama ufak amatör devreler kurarak mantığını çözersin öyle başlarsın. Bende internet ve çeşitli kitaplarla elektroniği ve pic programlayı öğrendim. Amatör olarakta plc ile uğrşıyorum (öğrenme amaçlı ufak uyulamalarımda oldu). Delta plc biraz kolayıma geldi. Fiyat bakımından siemensin neredeyse 1/3 fiyatına alırsın siemensin oturmuş ağır bir kalıbı var programı biraz fakı. Ama piclerlede profosyonel işlerde yapıyorum(Kendi ihtiyacımca). Şimdi pic programlıyorum diyerek bir devre tasarımını ucuza getirmek istersen sana istemediğin sonuçla çıkarabilir. Ondada olmazsa olmazlar vardır. Plc proramlamak pice göre kolaydır hazır kod ve hazır bir sistem ama ufak uygulamalarda pahalı gelir. Tavsiyem her ikisiylede başla ihtiyacına göre pic yada plc kullanır yaparsın. Kod yazmak ilk başta ağır gelebilir. Ben şu an proton pic programlama kullanıyorum hoşuma gitti. Tavsiyem parsic ve ld micro ile başla. Parsic lojik bağlantılar ile pici programlıyorsun biraz siemens logoya yakın bir programlama tipi var. Ldmicro ise ladder diyagramlar ile (plc programlar gibi) pici programlıyor. Sitede Ldmicronun Türkçe versiyonu var parsic için nette biraz araştırma yapman lazım . Kolay gelsin. :)
 
arkadaşlar ilgi alakanız ve bilgileriniz için teşekkür ederim. kararımı verdikten sonra yğunlaşacağım. ama asayın muratmert4 arkaşın dediği gibi ikisini aynı anda yürütebileceğimi sanmıyorum. ancak sırayla olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,266
Mesajlar
916,312
Kullanıcılar
450,087
Son üye
Hsnozer

Yeni konular

Geri
Üst