Otomatik Vites Arabalar

Katılım
9 Eki 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
30
İyi günler ,
Bitirme projesi olarak konum otomatik vites arabalar için kontrolör tasarımı yapılması, vitesin kontrolü nasıl yapılıyor araştırılması. Ama ben nereden başlayacağımı bilemiyorum. İnternetten de faydalanamadım düzgün bir site yok. Nereden nasıl başlamam konusunda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi ? Şimdiden teşekkür ederim.
 
1. Vites Hız 0..20KM
2. Vites Hız 20..40KM
3.Vites Hız 40...70KM
4.Vites Hız 70...90KM
5.Vites Hız 90.........KM

Gaza basınca hız bilgisi yukarıdaki aralıklardan birindeyse vites arttırılacak veya düşürülecek. Araç vitesi boşa, park haline getirilmedikçe her zaman 1. vitestedir. Bunu şöyle düşünebilirsin 0..10V analog giriş bilgisine göre röle çeken bir devrede 0..1Volt 1. çıkış, 1..3 Volt 2. çıkış, 3..5Volt 3. çıkış .......
 
Otomatik araçlarda vites geçişleri ekonomik bir sürüş için 1600-2000 devir, normal bir kullanım için 2000-2500 devir, süratli kullanımda 2500+ üzerinde vites geçişi yapılır.

Otomatik vites geçişlerinde bir çok algoritma kurulabilir. mustafatemel_5885 arkadaşımızın yazdığı gibi hız kontrollü de olabilir ancak benim bildiğim devir kontrolü ve gaz pedalına yapılan basışa göre motorun çıkacağı devir hesaplanarak kalkış ve vites değişimi yapılır. Örneklersem normal seyirde vites değişim hızı ile ani bir durum karşısında gaz pedalına yüklenip kaçmak istenildiğinde vites değişim devirleri hızları değişiktir. Sport kullanımda ise vites değişimleri motor devri daha yüksek devirlerde yapılır. Birden fazla otomatik şanzuman modelleri olduğu için bu vites değişim koşulları değişiklik gösterir.

Sizin yapmanız gereken kendinize bir modellemeyi örnek alıp bunun üzerinde kurgulayarak kendi modelinizi yapmanızdır. Eğer projeniz şu anki şanzumanlar kadar detaylı olacak ise iyi bir araştırma yapmalısınız. Evet internette çok detaylı bilgi yok. Sadece devir vites değişimi yada hız vites değişimi mantığını kullanacaksanız bu iki bilgiyi bir sensör ile algılayıp bir mikroişlemciye gönderirsiniz. Mikroişlemci ise bu bilgiyi işleyip duruma göre vites değişimini sağlayacak çıkışları verir. Eğer sadece kağıt üzerinde yapacaksanız böyle bir sistem tasarlanır hatta proteusta bir simülasyon çalışması da yapılabilir.

Kolay gelsin.
 
Bu bilgileri kullanıcağım kesinlikle çok teşekkür ederim yardımlarınız için hemen araştırmaya başlıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,185
Mesajlar
915,695
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst