NYY Arızası

levent25

Üye
Katılım
28 Kas 2007
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
39
Sayın meslektaşlarım yeraltı kablolar niçin arızalanır ,şöyleki 150 mt lik bir çevre aydınlatma düşünelim en az 50,60 cm topragın altından geçer kolay,kolay darbe,ezilme olmaz ama zamanla kısa devre, toprak kacagı verir,bizlerde yenileriz.Sorum şu fazla zamanımız olmadıgından arızalı kabloyu boydan boya kazıp çıkaramadıgımızdan kabloya ne öldugunuda tam öğrenemeyiz,tecrübesi olanlar paylaşırsa cok teşekkürler ve iyi geçeler.
 
kablo yeraltı patlak veya arıza durumlarını tespit eden bir cihaz var.fakat maliyetinin çok fazla olması nedeniyle şu anda sadece Tedaş ta bulunuyor zannedersem.Belki büyük elektrik firmalarında da bulunabilir.Bahsettiğin yer şehir şebekesi ise Tedaşı araman yeterli onlar gelip yeraltı kablosundaki arızayı bulurlar.Eğerki özel bir Şebeke ise zannedersem ( kesin bir bilgim yok ) kiralama usülü ile de çalışıyor olabilir.
 
Çevre aydınlatma tesis edilirken, direkten direğe, her iki direğinin taban kaidelerini birbirine bağlayan kangal borular kullanılır. Kablo bu kangal borular içerisinden geçirilir.
Muhtemel bir arıza durumunda, her iki direkteki bağlantı klemenslerinden kablo sökülerek ölçüm yapılır ve gerekirse iki direk arası mesafedeki kablo yerinden çıkarılıp çıplak gözle bakma şansı olur. En sağlıklısı bu bence. Saygılarımla
 
O dediğiniz küçük bahçelerde olur sn. hiçbirşey üstadım.
Gel birde bizim 20 dönümlük sitenin bahçe, çevre aydınlatmasına bak. Yüzlerce armatür var ve hepsinin kablosu boru olmadan toprağa serilmiş. İşin yoksa yeniden toprak kaz, yeniden kablo çek. Eski kabloları da çıkarma şansımız olmadığından ne gibi arıza yapmış göremiyoruz maalesef.
 
Sayın şefim artık belediyeler ve karayollarıda aydınlatma işinde kangal boru içinden kablo çekilmesini sart koşuyorlar.Yoksa otobanda,caddede,veya yaya kaldırımında sürekli bir hafriyat çalışması mümkün olamaz.Yapılan işin saglamlıgı ve güvenilirligi mesafe ,dönüm,hektar veya armatür sayısı üzerinden kıyaslanamaz.
 
Haklısınız şefim, hatta bizzat kendi yaptırdığım çevre aydınlatmalarda bile kangal kullanmadığım çok oluyor:)
Şart koşulmasına sevindim. Neticede iki direk arası mesafe 30 metreler civarında .Montajı da kolay. Yağmur yağdı kanal kapandı derdi yok.Kangal kullanmak lazım gerçekten. Saygılar
 
Sayın arkadaşlar yer altı kablo arızalarının temel sebebi ağaç kökleridir,ağaç kökleri büyüdükce pvcve galvaniz boruyu sarıpsarmalayıp uzatarak kopara biliyor.
 
Bahsettiğiniz türden sıkıntılar yaşamamak için NYY yerine NYCY , NYRY,NYFGBY kabloları tercih etmek gerekir. Bundan yaklaşık 9-10 sene önce NYRY ve NYGBY kablolar ile yaptığımız çevre aydınlatma sistemleri hala sorunsuz çalışmakta. Uzun metrajlarda maaliyet çok fazla gibi görünsede uzun süre arıza yapmadan hizmet verdiği için en ekonomik yöntemdir.
 
Yeraltı kablolarının ömrü 50 yıldır. Şayet bu kablolar şartnamelerdeki gibi döşenirse (kum + tuğla) kolay kolay arızalanmaz. Arızalanmasının diğer nedeni ise o kabloların döşendiği güzergahta başka bir kazının yapılması ve bu sırada aydınlatma kablolarına hasar verilmesi şeklinde olur. Yaralanan kablo ileri tarihlerde, mutlaka patlayarak arızalı hale gelir. Diğer bir arıza şekli ise; bu kablolardan aşırı akım çekilmesi şeklinde oluşur. Kablodan aşırı akım çekildiğinde, aşırı ısınma nedeniyle dışndeki izolasyon meddesi eriyerek arızaya neden olur. Kablo arızalarının yerini bulmak için özel cihazlar gerekir. Bu işi yapan birçok firma var. google'ın arama motorlarına (kablo arıza) yazıp aratın, karşınıza birçok firma çıkacaktır.
Kolay gelsin.
 
Haklısınız şefim, hatta bizzat kendi yaptırdığım çevre aydınlatmalarda bile kangal kullanmadığım çok oluyor:)
Şart koşulmasına sevindim. Neticede iki direk arası mesafe 30 metreler civarında .Montajı da kolay. Yağmur yağdı kanal kapandı derdi yok.Kangal kullanmak lazım gerçekten. Saygılar

sayın ustalar ,meslektaşlarım elektrik yer altı kabloları olsun,aydınlatma direkleri olsun kusura bakmayın biraz kaba konuşucam türkiyede yapılan işler sıfır yani adam ucuza mal etmek için herşeyden kısıyor ama nereye kadar:),gerekse taşeronlar, çok yaşadık aynılarını,ama bunlardan dolayı ustalığın itibarı sarsılıyor kalitemizi kendimiz düşürüyoruz.yeraltı kabloso patlasa 2 ay sonra cevabını kim verecek..:mad:

Ama bu işler avrupada boyle değil 2 yıldan beri rusyadayım hiçbir hile hurdaya
raslaYAmadım,yaptığımız işler dünya çapında elektrik olarak birinci sırada geliyor,RUSYA İÇİN KONUŞUYORUM AMA BENİM MEMLEKETİMDE ELEKTRİKÇİYM diye piyasa çıkan lar varya lafım onlara onlar fiyatı düşürmek için 10 litalık işi 7 liraya yaparsa kabloda patlar,trafoda yanar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst