nem sensörü tavsiyesi?

aliplc

Üye
Katılım
1 Mar 2007
Mesajlar
356
Puanları
1
Yaş
53
arkadaşlar beton santrallerinde kum nemiini ölçecek nem sensörüne ihtiyaım var. tecrübe eden arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.

hayırlı çalışmalar diliyorum.
 
Benim çalıştığım beton firması yeni otomasyon yaptırdı ama bi türlü nem sensörleri düzen tutmadı ayrıca çokta pahalı
 
merhaba benim sht serisi hariç yanlızca nem ölçen ve analog çıkışlı nem sensörleri lazım bilgisi olan yardımcı olabilir mi? şimdiiden çok teşekkür ederim.
 
DHT serisi var ondan kullan. Bu sensörlerin neyini beğenmediniz anlamadım ya.
 
5-10$ a satılan nem sensörleri var piyasada.. Türkiye'de satan bulamadım ama e-bay'de falan var. Biliyorsunuzdur belki ama söylemekte yarar var; bunlar elektrik iletkenliğine göre çalışır.. Basit olanları yani. Toprak içindeki iki metal çubuğun arasındaki elektrik iletkenliğini istediğiniz birime çevirebilrisiniz, kalibrasyonu yaptıktan sonra tabi ki.. Ama TDR Probe diye sensörler var. Daha çok akademik çalışmalarda kullanılan. Bunlarda ise; iki metal çubuk toprak içine batırılmak suretiyle yine elektrik akışı gözlenir fakat bunda ölçülen değer mvolt olarak değil Mhz olarak gelir. Elektriğin iletilme zamanını ölçer.. Piyasada saksıdaki nemi ölçen sensörlerin aksine daha profesyonel ve daha net sonuç verenler TDR probe'lardır. Ben de bir akademik çalışma yapıyorum ve bu alete ihtiyacım var:) Şu linkte TDR probe ların çalışma prensipleri, nasıl yapıldıkları, temel bilgiler hakkında bir makale var.. Yararlı olacağını düşünüyorum. http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/zfd/article/viewFile/5077/4895 Gelişmelerden beni de haberdar ederseniz çalışmalarımızı karşılaştırıp daha yüksek verim alabiliriz. Kolay gelsin.
 
Ortam sıcaklığı nedir?
 
Son düzenleme:
Benim çalıştığım beton firması yeni otomasyon yaptırdı ama bi türlü nem sensörleri düzen tutmadı ayrıca çokta pahalı

Adını anımsayamadığım bir ingiliz markası var. Bu iş için çok iyi fakat maliyeti yüksek. Diğer sensörler genellikle 6.aydan sonra bozuluyorlar. Tabi sensörün montajıda önemli. Bosnada beton santraline servise gittim nemler için. Yanlış montajdan dolayı net değerler alınamıyorlardı.
 
Nem sensörü sok çıkar olmaz, yaptığınız işin önemi ve tipine göre sensör önerebiliriz. Katı madde için Elektrostatik, boşluklu malzemeler için ultrasonik tavsiye ederim. Diğer fiziksel iletişimli nem ölçerler bulanık değer çıkarırlar. Kumu ölçmenin en iyi yolu ultrasonik nem sensörüdür.
Ayrıca statik nem ölçümlerine güvenmek yanlıştır. Sektör nemi, numune nemi, mutlak nem apayrı şeylerdir. Nemler aynı olsa bile lambda değerleri genelde eşleşmez.
Konveyör yada benzeribir birimde ölçüm yaparsanız ancak net bir değer elde edebilirsiniz. Diğer metodlar laf olsun torba dolsun amacı ile yapılmış işlerdir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,875
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst