Neden topraklanır?

erciyes38

Üye
Katılım
15 Ara 2011
Mesajlar
63
Puanları
1
Trafo merkezlerinde trafonun yıldız bağlantı noktası neden topraklanır?

Sent from my GT-I8190 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Trafo merkezlerinde trafonun yıldız bağlantı noktası neden topraklanır?

Sent from my GT-I8190 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app

Trafonun yıldız noktası nötrdür. Nötrü güçlendirmek için yıldız noktası topraklanır. Sadece orası değil ortalama 10 direkt arası da topraklanır. Fazdan dönen akım böylelikle rahatça nötr üzerinde toprağa akar gider...
 
Elektriğin ilk kullanım yıllarında topraklama yoktu, sistem normal olarak işliyordu ama hata durumlarında gerilim yükselmeleri,arklar ve yangınla sonuçlanan durumlar olunca topraklamaya geçildi.
 
Tek nedeni bu mu Hocam, yıldız noktası topraklanmasa da cihazlar çalışmaz mı? Hem yıldız noktası topraklanmasa -kişiler nötre dokunmadığı müddetçe- elektrik çarpması söz konusu olmazdı.

Sent from my GT-I8190 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
İşletmenin durumuna göre trafonun yıldız noktası ya izole olur, ya doğrudan ya da bir direnç üzerinden topraklanır. İzole sistem çok nadiren olur. Genel uygulama doğrudan veya bir dirençle topraklamaktır. Bunun nedeni de bir fazda arıza olduğunda, faz toprağa değdiğinde oluşan arıza akımlarının bir koruma rölesi tarafından tesbit edilip hatayı temizlemesidir.

Eğer sistem izole olsaydı bir faz toprağa değmesi durumunda ya da bir izolasyon durumunda nötr dönüşü olmadığı için röleler bu izolasyon hatasını görmeyeceği için hatalı nokta sisemden ayrılamayacaktır. Burada asıl sıkıntı ise şu. Bu durum enerji iletim sisteminden gelip birkaç fabrikaya dağılan bir işletme durumunda bir fabrikada L1 fazında uzaktaki başka bir fabrika da ise L2 fazı toprağa değmesi durumunda her 2 fabrikadaki röleler çalışacak ancak hızlı olan çalışıp devreyi kesecektir. Bu durumda da sadece
hızlı çalışan rölenin olduğu fabrika arızalı olduğu fazı görecek dieğr işletme ise hala bu hatalı durumda çalışmaya devam edecektir.
 
Sail14 arkadaşım, tam olarak anlayamadım. Biraz ayrıntılı bilgi verebilir misiniz.

Sent from my GT-I8190 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
Yıldız noktası topraklanmazsa nötr diye bir şey olmaz. Nötr olmazsa hatlardaki kopmalarda arızalarda hat toprağa değdiği zaman o arızayı röleler okuyamaz. Kısaca bunu demek istiyor: )
 
yıldız noktasının nötr oluşturabilmesi için 120 derecelik faz farkının eşdeğer ve üç faz olması gerekir. üç fazdan çekilen akımlar farklı olduğu zamanlar bu yıldız noktası farklılk olan miktar kadar bozulur. işte bu kullandığımız elektriğin kalitesini korumak için yıldız noktaları topraklamayla güçlendirilirler amaç yıldız noktasını her zaman sıfıra mümkün olduğunca yakın tutmaktır.sıfıra ne kadar yakın tutabilirsek o kadar kaliteli elektrik kullanırız. slm
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,847
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst