Nötr Toprak birleşirse

topraklama ile nötr hat birleştrırılırse soncu ne olur yeni yonetmenlik kacak akım koruma rolesini mecbur kılıyor eger siz iki iletkeni yanlıslıka yada bilerek baglarsanız kacak akım koruma roleniz tutmaz kacak akım koruma rolesinin calicma prensibi giden akımla gelen akımı degerını olcüyor mesela giden akım 10 amper olsun gelen akım 10 amper olursa sorun yok atmaz eger giden akım 10 donen akım 8 olsun 2 amper camasır makinesinin üzerınden topraga aksın o zaman kacak akım rolesı atacaktır ama sız toprak ve notr bırlestırırsenız giden akım tamam gidiyor ama faz üzerinden dönen akım toprakla birleştigi için toprağa akıyor sonuc olarak fazdan giden akım 10 amper olsun nötr ve toprak bağlı olduğu için direk 10 amperin hepsi toprağa akacak fazdan giden akım 10 nötr den gelen akım 0 olcagı için kacak akım rolesi calişmaz

kacak akım koruma şalteriniz ve yangın koruma şalteriniz mutlaka olsun siz hic projektörden carpılarak vefat eden duydunuz mu benim cok sevdigim bir abi vefat etti. kulaktan duyma elektrik iş yapmayalım ev tesisatında en büyük sigortanız 16 amper olsun onlarda camaşır bulasık fırın için üç ayrı linye üc ayrı sigorta aydınlatma ve priz sigortalarınız 10 amperi gecmesin daha büyügünü takan elektrikcinin kafasına atınız o sigortayı (elektrikli sohben haric onun sigortası istisna)
sıfırlama denilen olay nötr ile topraklamanın birbirine baglanması degil eskiden yapılan uyduruk bir şey topraklama olmayan evlerde iki kablo vardır biri faz digeri nötr ama topraklı prizde 3 kutup vardır ikisini baglarsınız üçüncü kutup prizin icinde tırnaklı olan kısım dısardan bakıldıgı zaman alta ve uste prizin icinde metal kısım gorürsünüz o kısmın nötr ile kısa devre yapılması olayına sıfırlama denir yani makinede oluşan kacak akım makinenin fişindeki metal kısım prizin icindeki metal kısıma degince kacak nötrün üzerınden devreyi tamamlıyor ama en güzel sistem sağlam bir topraklama ve kacak akım koruma rolesi
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Notr ile toprak birlesirse her seyden once Kacak Akim Koruma Rolesi (=Hayat koruma) tutmayacaktir...Bu onemli bir nokta...Bunu gozardi edersek, normal sartlarda herhangi bir sakincasi yok fakat olasi bir faz-notr kisa devresi halinda, temas gerilimine maruz kalan kisi,sadece kacak gerilimin o an ki miktarina degil direkt 380 volta maruz kalacaktir...Ki bu da ciddi bir sikinti demek...Tavsiyem,ozellikle evlerde, ayrik ve bagimsiz bir topraklama yapmak ve muitlaka kacak akim koruma rolesi kullanmak....saygilar... HerŞey arkadaŞım aNlamadıgım şey neden 380 v a maruz kalcak her hangi bi kacak durumnda ? aydınlatırmısınz ??
 
sayın forum üyeleri öncelikle burada yazdıklarımızı konuyu bilmeyen ve merak eden aynı zamanda elktrilçi olmayan insanlarda okuyor, ayrıca söz konusu sıfırlama türkiye şartlarında yapılıyor.bölgesel olarak değişsede sonuçta konutların tahmini %70 inde toprak kaçak koruması yok, bir % 40 ında toprak levhası yada çubuğu değil kendirle ve boyayla izole olmuş metal borularla topraklanıyor. Yani sıfırlamayı teknik olarak anlatmak tamam ama sakıncaları direkt cana maal olabilir.
 
konuyla ilgil olarak şunu sormak istiyorum.Bir panoda topraklama hattı var.nötr hattı ile toprak hattı birbirine şöntlenirse negibi sonuçlar doğurur.( kaçak akım rölesinin devreyi açması dışında ) saygılarımla
 
Sn.bulut56 ,dalgınlığınıza geldi herhalde,nötr topraktan bahsediliyor.İnsanlık hali olabilir.Yosa nötr toprak birleştiğinde faz toprak birleşmesi gibi kısa devre patlama vs. gibi bir şey olmayacağı konusunda mutabıkızdır.Saygılarımla...
 
Sn.tceylan,sorunuz,formumuzda bolca cevaplandı.Ben de naçizane cevaplar yazdım.Burada da fikrimi açıklamak gereği duydum;AG.şebekesine bağlı bir abonede nötr ve topraklamanın birleştirilmesine ben karşıyım.Bu sıfırlamadır.Aşırı gerilim ileticiler üzerinden bağlanmalıdır.Abonenin girişinden bu birleştirme yapıldığında,kaçak akım çalışmasına etki etmez.Peki neler olabilir?Öncelik ile Şebeke nötr hattının topraklandığı işletme topraklamalarından bir tane daha oluşturmuş oluruz.Nötr hattındaki çeşitli arızalarda,bunlar:hat kopması,klemens yanması,bimetalik klemens gerekli olduğunda kullanılmamış olması,TR AG buşing bağlantısının yanması vs.arızanın türü ve yerine göre kolon hattımızın nötr iletkeni taşıma kapasitesinin çok üstünde akımları üzerinden geçirerek,bizim birleştirdiğimiz noktadan topraklama iletkenimizi de zorlayarak topraklayıcımıza ulaşarak devresini tamamlayacaktır.Bu gibi arızalarda ben nötr iletkeninin eridiği vakaları gördüm.Aynı mantık ile bu tür arızalarda buzdolabının sapı gibi topraklayıcı sisteme bağlı cihazların gövdelerinde elektrik olmakta,kontrol kalemini yakmakta,hatta ciddi çarpılmalara da sebep olmaktadır.Ülkemizde topraklama konusu çok biliniyor gibi yapılıyor ama hiç bilinmiyor.Yönetmelik öngörmesine rağmen bilinçsiz bizler sayesinde bu konuda çağ dışıyız.Topraklama deyince şöyle bir yanlış veya eksik algımız var;Bir şeyin gövdesini toprağa bağlarız.O şeyin izolasyonunda bir hata meydana geldiğinde elektrik gövdeye,oradan da toprağa akarak hem sigortayı attırır hemde gerilimi tehlike sınırlarından aşağı düşürür.Bunun haricinde de öylece bekler durur.Bu bir yönü işin aslı çok boyutlu.Uzatmadan doğrusu şu;Yönetmelik gereğide aslında zorunlu,POTANSİYEL DENGELEME VE TEMEL TOPRAKLAMASI bence mutlaka aşırı gerilim ileticilerin de ilave edilmesidir.Gerekli olursa daha ayrıntıya gireriz.
 
sayın tknsyn mesaj yazdığımda sadece ilk sayfadaki mesajları okumuştum. Başka mesajlar olduğunu biraz geç farkettim. ama hepsini okudum. sorumun cevabı verilmişti. Yine de zaman ayırıp farklı bilgiler verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
 
ama kaçak akım rolesi sıfırlama olan bir tesisatta çalışmaz. en azından kaliteli bir röle o rölede nötr ve topraklamaya kısa devre yaptırılarak denenebilir ama röle kullanılacak bir eve eskide olsa sıva üstü bile olsa topraklama şart ben de daha önce nötr ile topraklanmış bir buzdolabinda çarpılma geçirdim yani devreyi tamamladim ana hatlarda nötr ile bir faz çarpışmış 1 faz ve de notr yoktu ve buzdolabindada kondansatörler vardır orada elektrik 380 ne gelmez belki ama 300 volt u geçer ve çok tehlikelidir. çarpmadan saniyeler sonra baş ağrısı ve baş dönmesi başlamıştı sakın ola kimse yapmasın iyi bir topraklama can güvenliyini iyi koruyabilir. saygılarımla.
 
faz notr kısadevresinde belki senin evinde 380v oluşmaz ama yan daire eğer başka fazdan besleniyorsa potansiyel kaymasından dolayı faz notr arası 380 v a ulaşabilir. bu cihazların yanmasına sebebiyet verebilir. eğer orada da sıfırlama yapıldıysa 220 v luk temas gerilimiyle de çarpılma söz konusu olabilir.
 
bina veya daire girişinde nötr le toprak birleştirilir ve tekrar ayrı ayrı taşınırsa en doğru çözüm olur. en azından şebekeden şebekeden veya apartman içinde oluşacak faz toprak arızaları veya nötr kopmalarından kendi dairemiz etkilenmemiş olur.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,366
Mesajlar
917,041
Kullanıcılar
450,237
Son üye
tekogulyunus

Yeni konular

Geri
Üst