Nötr Toprak birleşirse

bence bu sistem sadece dengeli yük dağılımına sahip olan sistemlerde kullanılabilir(3 fazlı motorlar-3 fazlı trafoların yıldız noktaları gibi.) bunun dışında monofaz sistemler, 3 fazlı dengesiz yük dağılımına sahip sistemlerde güvenlik açısından toprak ile nötrün ayrı tutulması gerekiyor.şu anda çalışmakta olduğum fabrikada topraklama(1mx1mx1cm lik bakır levha gömülü) yapılmış olmasına rağmen ana panoda nötr barasıyla topraklama barasına köprü atılarak makinelere uygun kesitlerde 4x...mm2 lik kablolar çekilmişti. ilk işim fabrikada toprakla nötrü ayırtıp tüm kombinasyon ve makinalara ayrı ayrı uygun kesitlerde topraklama kablosu çektirdim.çalışanlarımın güvenliği açısından ilk önlemimi aldığımı düşünüyorum. artık bu işi bu şekilde yapanlar kar ettiğinimi düşünüyor bilmiyorum. bide şöyle bir yoluda deniyolar makınalara direkt topraklama kablosu cekmek yerine ana panodan kablo tavasına topraklamayı yapıp kablo tavasından makınelere topraklama cekıyorlar boylece kablodanda kar ettıklerını dusunuyorlar ama bılmıyolarkı topraklama direncinin yükseleceğini...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
kakr s var evimde topraklamada var nötr ile birleştirdim ve nötr ve topraklamam birleştirilmiş halde kaçak olduğundada röle atıyor . Sonradan nötr ve toprağı birleştiğindede röle atıyor.:)!
 
toprak yerine nötr kullanmak eger evde toprak yok sa mantıklı yine bir nevze koruma sağlıo ben bu metodu kullanıorum simdiye kadar bi zararını görmedim tabi röle yoksa
 
öncelikle tüm arkadaşlara selamlar. k.a.k.r'nin eski tip binalarda zaten tutması mümkün değil. yeni tip binalarda zaten topraklama zorunlu olarak mevcut. faz notr temasında sigorta atacaktır. bence tek sorun dısardan birinin faz notr kablolarını degiştirmesidir. bu durumda 220 v direkt olarak cihaz govdesine gelecektir bu cok sakıncalı bi durum olur. sıfırlama yapmaktansa kaçak elektrikte çarpılmayı tercih ederim.(220 den iyidir ) bide aynı faz uzerinde potansiyel fark olusmaz 380 den korkmaya gerek yok.
 
öncelikle tüm arkadaşlara selamlar. k.a.k.r'nin eski tip binalarda zaten tutması mümkün değil. yeni tip binalarda zaten topraklama zorunlu olarak mevcut. faz notr temasında sigorta atacaktır. bence tek sorun dısardan birinin faz notr kablolarını degiştirmesidir. bu durumda 220 v direkt olarak cihaz govdesine gelecektir bu cok sakıncalı bi durum olur. sıfırlama yapmaktansa kaçak elektrikte çarpılmayı tercih ederim.(220 den iyidir ) bide aynı faz uzerinde potansiyel fark olusmaz 380 den korkmaya gerek yok.

380 den korkmaya gerek yok mu? sen R ve S fazlarına bi tut bakalım nooluyo? 380 olarak bakma vektörel olarak bak
 
sevgili pato 53 sanırım mesajımı tam okumadın. ben 380 v dan korkmayın demek istemedim. aynı fazlar arasında potansiyel fark olmayacagı için 380 v da olmaz demek istedim.yani R fazı ile S fazı arası 380 v olur ama R ile R arasında potansiyel olusmaz.yine de ilginize tesekkur ederim.
 
ufak bi maliyetten kurtulmak için yapılan ölümcül bi uyanıklık.nötr hattı devreyti tamamlamak için vardır.ancak toprak hattı koruma amaçlıdır.çoğu projede toprak hattını nötre baglarlar. böyle b,işi olursa mutlaka kaçak akım koruma rölesi kullanılmalıdır.ayrınıtlı bilgi için tt ve tn-c tn-s sistemlere bakabilirsiniz.
 
sıfırlama meydana gelır sakıncalıdır yapılmaması daha ıyı olur
 
arkadaşlar, kaçak akım koruma rölesi ile korunan yerlerde kesinlikle böyle bir bağlantı yapılamaz yapılırsada tutmaz zaten, ancak işletmelerin ana panolarında yapılmaları çok yararlıdır ana panoda nötr barası ile toprak barası birbirlerine şöntlenir yani bir kablo veya bara ile birleştiilirler, böylece nötr ile toprak hattı arasında bulunan potansiyel farkta sıfırlanmış olur ve çift topraklama varmış gibi çalışır sistem.

örneğin bu bağlanıyı uyguladık nötr ve toprak baralını şöntledik,

-koruma toprak hattımız zarar görürse veya koparsa ; işletme topraklaması hattımız koruma topralaması görevi görecektir.

-nötr hattımız ana pano ile trafonun nötr çıkış ucu arasındaki bir yerden koparsa ; nötr üzerinden akması gereken dengesiz akım koruma topraklama hattı üzerinden akacak.

-trafonun işletme topraklaması zarar görür veya koparsa koruma topraklaması aynı zamanda işletme topraklaması görevi görecektir.
 
nötr ile toprak arasında bir potansiyel fark vardır herzaman. buda sizin toprak ile temas ettiğiniz düşünülürse. büyük bir risk altındasınız. açık bir yaranız varsa bu norrmalde düşük olan bu faarkı gıdıklanma gibi hissedebilirsin. bence nötrün kopması seniin nötr hattı olman demektir. 2kw lık bir şohbende 10 amperlik bir akımınellerinden girip ayaklarından çıkması demektir. sağ kurtulman mümkün değil bence. sistem kesilene kadarki bu senin uzuvlarının kömürleşmesine kadar sürer sigorta işe yaramazsa akımı iletmeye devam edersin. işin doğrusu bir intihar girişimi. eve buna eski topraklar sıfırlama diyor. ben ise sıvama diyorum. ortalama bir topraklama sacı 10-15 tl. ortalama bir kablo maliyetide 100 lirayı geçmez. siz karar verin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,836
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst