Motor Hız kontrolü?

Sn. semazen1234'ün söylediklerine ek olarak (Tekniker dayanışması :D ) 3 fazlı bir motoru kondansatör kullanarak tek faz ile çalıştırırsanız yaklaşık %40 verim alırsınız. Yani sizin 0,25 kW motor olur 0,1 kw (100 w) sanırım bu durum çalışmanıza olumsuz yansıyacaktır.

Teşbihte hata olursa affola :)
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn. semazen1234'ün söylediklerine ek olarak (Tekniker dayanışması :D ) 3 fazlı bir motoru kondansatör kullanarak tek faz ile çalıştırırsanız yaklaşık %40 verim alırsınız. Yani sizin 0,25 kW motor olur 0,1 kw (100 w) sanırım bu durum çalışmanıza olumsuz yansıyacaktır.

Ertek68 cevap için sağol.Hepimiz teknik elemanız sıkıntı yok :) (mevzu hortlamaya başladı yavaş yavaş:) aman diyim)

Yaptığımız tabla şöyle, 100kg civarındaki tablayı etli boru içine iki konik rulman atarak yatakladık.Bu şekilde tablayı serçe parmağınızla bile döndürebiliyorsunuz.Bütün yük rulmanlarda.O yüzden benim büyük bir güce ihtiyacım yok.

Bahsettiğiniz %40 güç kaybı devirde olmuyor değil mi?Sadece kW olarak bir kayıp olacaksa hiç sıkıntı değil.Yani 220 ye çevirdikten sonra ben gene redüktörden aynı çıkışı(deviri) alabilirim değil mi?

Eğer devirde bir değişim olmayacaksa ve bu şekilde 220 ye çevirsem motoru ilersi için bir sıkıntı çıkarır mı?(Aşırı ısınma vs.)
Motor günde 15-16 saat çalışıyor.
semazen1234 dediği şekilde elektronik dimmer da taksam bu iş sağlıklı bir şekilde hallolur diyebilir miyiz?

Yardımcı olan bütün teknik :) arkadaşlara teşekkürler...
 
yol yöntem çok mustafa bey, yalnız siz ekonomik bir yöntem aradığınızı söylediniz. Mevcut sistemi hiç değiştirmeden bir hız kontrol sürücüsü bağlarsınız sorununuz çözülür ama maliyet artar. seçim sizin.
 
Herkese kolay gelsin.
Çalıştığım firmada özel bir döner tabla imalatına başladık.4dk da 1 tur atması gerekiyordu. 0,25kW 380V motor ve redüktör çıkışı aldık.Denediğimizde 3dk 36sn de devri tamamladığını gördük.Sistem tamamlanmadığı için sıkıntı olmayacağını düşündük.Fakat makina imalatı tamamlandığında aradaki 24 sn çok büyük sorun oldu.
Şu an için redüktörüde değiştirme imkanımız yok.
Aklıma 2 seçenek geldi.

1-Motor hız kontrol kartı almak.
2-Zaman Kayış kasnak ile devri düşürmek.

Motorun maliyeti 300TL.Hız kontrol kartının maliyeti bunu aşar mı?
Başka önerilerde olur.Benim aklıma ilk gelenler bunlar oldu.Tabi sonuçta en az maliyetle bunu çözmemiz lazım.

Tavsiye edebileceğiniz çözüm var mı?

Herkese hayırlı işler...

Ne uğraşıyon tak bir inverter hallet sorununu hem sana fazla maliyeti olmaz....
 
Ne uğraşıyon tak bir inverter hallet sorununu hem sana fazla maliyeti olmaz....

İnverter fiyatları benim işime yarayan yaklaşık 250-300.Şu an da nette baktığım kadarıyla.

Ben bunu arkadaşların bahsettiği şekilde 220ye çevirip elektronik dimmer bağlasam daha ucuza gelmez mi? Yok gelmez aynı fiyata yaklaşır diyorsanız en mantıklısı inverter yada yeni bir motor.

Makinayı teslim ettiğimiz için bir noktadan sonra 100-200 TL nin hesabı yapılıyor.

Tavsiyeler için teşkkür ederim.
 
4 dakikada 1 tur. 1 dakikada 0.25 tur anlamına geliyor. Tersten giderek hesap yapalım. Redüktör dönüştürme oranı n olsun. Redüktör çıkış hızı 0.25 rpm ise motor mili hızı = n.0.25 rpm olarak hesaplarsın.

Şöyle devam edeyim motor miline bir resolver bağlarsan inverterden motorun devir sayısını görebilirsin yada redüktör çıkışından takometre ile ölçe bilirsin. İnverterden motorun çalışma frekansını ayarlayarak deneme yanılma yolu ile istediğin devir sayısını bulabilirsin. Redüktör çışından ölçersin devri dakikada 0.25 rpm olduğu zaman o frekan değerinde inverteri bırakırsın sorunun çözülmüş olur..
 
>Genius<

Benim için önemli olan inverter almak mı yada başka bir sistem düzenlek mi idi.
Senin tavsiyen inverter al suya sabuna bulaşma diyorsun.İnverteri aldıktan sonra hızı bir şekilde ayarlarım zaten.
Cevabın için sağol
 
Ne diyeyim ki başka Sayın mustafa 3 fazlı ac motorun hızını başka türlü nasıl kontrol edebilirsin... Üstelik hassas hız ayarı istiyorsun...
Ben elektrik mühendisiyim her türlü motorla, inverterle uğraşıyorum ve tavsiyem hassas hız ayarı istiyor isen inverter kullanmalısın...
 
Son düzenleme:
Sayın Genius teşekkür ettim.Başta da dediğim gibi ben elekt. biraz yabancısıyım.Sizde başka yolu var mı ki diyorsanız ben de bulamam zaten.Yanlış anlaşılmam umarım.
İnverter farz oldu...
 
Siz, bu mekanizmada, devir sayısını bir kere tutturup, devamlı aynı devir sayısında kullanacaksınız. invertörle sadece gerekli olan devir sayısını öğrenırsınız. devamlı ınvertör gerekli değil herhalde. Yer sorununuz yoksa, redüktörle, dişli kutunuzunu kasnak kayış veya zincir dişli ile sürmeniz mümkünmü, aradakı fark kadar, redüktördekı dişli veya kasnagı büyütürseniz olur herhalde..

..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,446
Mesajlar
917,683
Kullanıcılar
450,383
Son üye
cizimsoft

Yeni konular

Geri
Üst