Led sürmek için güç kaynağı yardım?

abbabe

Üye
Katılım
15 Ocak 2008
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba.Ben ledli aydınlatma sistemleri üzerine calışan bir firmada işe başladım.Led leri sürmede kullanmak için power supply kullanılacak.

350W 12V girişle 50 serden toplam 150 ( 1W 350mA degerinde bir led ) ledi ayrı 3 transistör ile sürmemiz gerek.Bunun için hangi transisitörü kullanmalıyız. DAha önce 25 erden toplam 75 led için ..yani 25 tane birine , 25 tanesi için 1 ve diger 25 i içinde toplam 3 tane 2N3055 transistör kullanılmıs.50 led için ne tür transistör kullanmam lazım.Veya ne yapayımda 150 led istediğim şekilde calıssın.Lütfen konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız cevap yazabilirmi?
Her 50 led kendi arasında paralel baglanmış.

şekil olarak tam olmadı ama biraz daha kafanızda anlaşılması için çizdim.Acil yardımlarınızı bekliyorum tesekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu iş için öncelikle seri direç kullanıyor olmalısın (eğer ledleri 12 V a yakın olacak şikilde seri) sonrada bu seri koları birbirine paralel bağlarsan güç gereksiminin düşer çünki gereksiz yere direçlerde harcamassın transistör olarakta (Daha doğrusu mosfet kolay bulunan) IRFZ44 tarzı mosfet bu işler için ideal ısınmayı bırak ılımaz bile üstelik sürmek için eğer devrede PWM yoksa akım çekmeden G ucundan ( mikro amper seviyesinde) sadece voltaj görmesi yeterli gelir. Kolay gelsin
 
Hocam seri drenç 25Wlık ısıyı dağıtır mı?

Led voltajların anladığım kadarıyla:
1W / 0,350A = 2,86V
4 Adet ledi seri bağlarsan 11,44V ediyor. Fet kullanmayı tercih edersen IRFZ44 açık iken 17,4 ohm direnci var. geri kalan 0,6V ihtiyacını karşılar. FET i toprağa bağlamalısın. Tetiklenmesi için topraktan en az 4V fark oluşturacak bir voltaja ihtiyacı var. G ucuna 10 ohm bir direnç bağla öyle sür. Eğer FET i işlemci gibi bir sistemle süreceksen ufak bir fet sürücü yapmanı tavsiye ederim.

Konunun ayrıntısını verirsen iyi olur. Mesela seviyeli karartma yapacaksan işler tamamen değişir.
 
bilimbenim arkadaşımız biraz açıklama yapmış ama, benim anladığım kadarı ile burda bahsi geçen power led yanlış hatırlamıyorsam 3-3,2v civarlarında voltaj istiyor (emin değilim) ve "IRFZ44 açık iken 17,4 ohm direnci var" demişsin yazım hatası yaptın ya da yanlış biliyorsun zira bu mosfetin iletim de ki direnci 0,024 ohm dur ve sürekli olarak soğutuculu olarak rahat 30-40A sürebilir G ucuna gelince sadece anahtar olarak kullanılacağı için 200-500Kohm bir seri direnç üzerinden bile sürülebilir. eğer PWM tarzı sürüm yapılmayacaksa sadece 1 opto kuplör yeterli bence.
 
Bütün hesaplarım altüst olmuş. Hocam uyarı için sağol. Tabloda değeri yanlış okumuşum. 17,4 mili ohm imiş. Ayrıca 3 LED seri bağlanıp bir direnç eklemeyince parlaklıkları eşit olmuyor.
 
"bilimbenim" arkadaşım mosfeti direnç yerine alternatif olarak düşünmüssün, ama atladığın bişey var en azından senin düşüncende (mosfetleri tetiklenmek için G ucuna belirli bir eşik voltajının üstünde voltaj vermen gerekir) IRFZ de örneğin min 2v max 4v bu değerin üstüne çıkman lazım ki iletime geçsin ve unutmayalım mosfetler transistörler gibi liner çalışmadan çok anahtar tarzı (~ Tristöre benzetebiliriz) çalışan elemanlardır.

Şunuda unutmamak gerekir elektronikte devre tasarımı ve kullanım yeri bir parçanın yapamaz dediği işi yapmasına olanak verebilir. (mosfetlerde belirli koşullar sağlanınca liner, Transistörlerde liner yerine anahtarlama elemanı tarzı çalışabilirler)

Ledlerde üretim sorunu yoksa verdiği ışık şiddeti eşit olması gerekir (tip ya da renk farkı yoksa, en azından bu farkın gözle algılanamaması gerekir sanırım) o zaman geriye hepsini paralel bağlamak kalıyo, ve sisteme kaç volt ile çalışıyorsa o valtajı (3,2v) vermek gerekir??? Bir bakalım

100 adet led 3,2v 350ma olsun

toplam akımımız 100X350ma=35A voltaj da 3,2v olduğuna göre gücümüz de 3,2X35=112w (Tabi böğle bir güç kaynağı bulmak pek kolay bir iş değil) imal etsek ya da pc power supley kullansak (3,3v 20-30A tam hatırlamıyorum çıkışı var) dahi kullanılacak kablo kesiti ve anahtarlamada büyük sorun oluşturur bence (tabi adama şu 40A lik şalteri çevirince ledler yanacak da diyebilirsiniz :) tabi adam size nasıl bakar bilemem :) )

bu arada oluşacak gerilim düşümü sorunlarına hiç girmiyorum.

gene en güzeli 12v ya da 24 v kullanmak tabi ledlere 3,2v ya da kaç kullanıyorsa buna göre düzenleme yapmak (12v değil 12,6v gibi), bence daha makul bir çözüm gibi görünüyo.


Asıl konuya gelelim; önceden de söylediğim gibi mosfetler anahtar olarak kullanılabicek en iyi elemanlardan biridir.

iyi çalışmalar
hatamız varsa affola
 
Valla bende aynı dertten müzdaribim. Birisinin yapıp uyguladığı bir devre Proteus ISIS dosyası halinde (Programıda hazır yazılı) var elimde ama bu devre kaç metre şerit led sürer bilmiyorum. Yapan kişi Aynı devrede Transistör değiştirilerek 20-30 metre şerit led sürmek mümkün demiş.
 
TIP 31 gibi anahtar transistörler olabilir bencede
 

Forum istatistikleri

Konular
128,482
Mesajlar
917,941
Kullanıcılar
450,451
Son üye
halilke

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst