Lambayı potansiyometre ile nasıl ayarlayabilirim

tasarruflu ampüldeki o devre elektronik balansttır.eger elektronik devreye verdigin enerjiyi azaltır yada cogaltırsan o zaman parcalar (kondansatör transistör vb.) zarar görür buda ampülün bozulmasına neden olur.senin anlattıgın olaydada büyük bir ihtimalle bir transistör yanmıstır.
 
duran_bey ' Alıntı:
arkadasım git bir tane dimmer al elektrikciden 5ytl falandır.bosuna devre yapmakla falan ugrasma.Ama aklında olsun dimmerler balanstlı aydınlatma ürünlerini calıstırma örnegin tasarruflu ampül vb.
kardeşim 5 ytlye dimmer varsa hemen alayım ben unutmadan burası paylaşım merkezi tabiki hazırları var ama yaparak bazı şeyleri öğrenmek iyi diilmi
 
PIC_achu ' Alıntı:
ses çıkarmadı sadece bidaha ışık vermedi o kadar..
peki tasarrufluları nasıl dimmerleyecez bunu hala bilmiyorum
Gerçi arkadaşımız alt satırda aynı cevabı vermiş ama.Bizim bir mekanik ustası sormuştu.mustafa usta benim tasarruflu ampul var dimmere bağlanır mı diye.Ben de gırgır olsun diye(bir stajyerimi göstererek) ustama sor dedim.Çocuk ta aynı cevabı vermişti.Usta zaten 20 watt mı ne ,niye dimmerliyon ki?Biz yarılmıştık :)
neyse konumuz mesleki anılar değil. Fırça yemeyelim :)
Bu arada ,sayın seha_elektrik piyasada dimmer diye bir cihaz satıldığı bilgisini vermek de bir paylaşım.Paylaştığı kişi de bir öğrenci.Yani o öğrenci bunu bilmiyor olabilir.
 
Sn.m-usta-fa size katılıyorum

Belki burası yeri değil ama; amaca götürecek her yol verilmeli (Saçma, zor, anlamsız....) hatta bu problem için de seri bir reosta bağlanabilir, ya da oto trafo ile voltaj ayarlanabilir demekte bir çözüm yoludur. Tabi bunlar günümüz için artık demode yöntemlerdir. Fakat burada duyacağı yeni bir yol ya da kelime araştırmak öğrenmek isteyen için başka kapılar açmak demektir.

Hatta primerine seri lamba bağlayarak, sekonderi kademeli kısa devre edilen bir tafo dahi belirli aralıklarda ayar yapmanıza olanak verir.

Çözüme giden her doğru yol mübahtır.
 
o da hazir satiliyor.oturma odanda diyelimki tasarruf lambasi kullanmak istiyorsun.onu bir kenara at. internetten dimmer lamba satan firmalar var.Yani kullandigin lamba dimmerli ve anahtar ikisi bir arada size gonderilecek
 
ses çıkarmadı sadece bidaha ışık vermedi o kadar..
peki tasarrufluları nasıl dimmerleyecez bunu hala bilmiyorum

arkadaşım sen hangi lambayı dimleyecen .
1- flöresant ampul ise 2 seçenegin var.

a-) örnek 18, 28 ,36 vs watlarda ise tridonic dimli balast alacan (29 ero)

balasta 220 voltu direk anahtarsız bagla .balastında 6-7 nolu uçlarından anahtara 2 adet 1,5 ml kablo çek.anahtarcinsi ise bildigimiz liht anahtar yani yaylı olan.

b-) birde osramın var osramın ki biraz tuzluya kaçar.
 
balastlilarda ayarlana biliyo bi elektronik devresi var ben gördüm 1-2-3-... kademe olarak
 
Nasılda buluyorsunuz 2-3 senelik konuları.... :]
 
Aslında hertürlü lamba dimmerlenebilir. Sadece yapısına uygun devreyi kurmak gerekir. Ben florasan lambayı ayarlı yapmaya çalışırken bozuk lambaları çalıştıran bi devre icat etmiştim tabi çok sevindirik oldum (daha sonra benzer devrelerin benden çok önce yapıldığını öğrenince oldukca bozulmuştum oda başka mesele).

Bilmen gereken elindeki lambanın çalışma şekli. Ondan sonra gerilimle ve frekansla oynayarak birşeyler yapabilirsin.

Örneğin florasan lambanın balastını iptal eder 500 Hz 20V civarında gerilim uygularsan sönük bir şekilde yandığını görürsün. (bu deney için bozuk florasan lambada kullanabilirsin lambanın yandığını göreceksin ha tabi kırılıp gazı kaçmadıysa)

Kolay gelsin......
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,775
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst