Kontaktör ve Röle kullanmadan, yapılan ilginç bir bağlantı sorusu

Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
221
Puanları
1
Yaş
68
elimizde 5 adet jok buton(bir açık,bir kapalı kontaklı) , 5 adet 220v normal ampul, 1 adet 220v zil var.Besleme gerilimi 220v. Birinci butona basınca bir nolu lamba yanacak,zil çalışacaktır.İkinçi butona basınca ikinci lamba yanacak zil yine çalışacak ,Üçünçü butona basınca üçüncü lamba yanacak zil çalışacak Dört ve Beş nolu butonlardada aynı işlemler olacak. Kısacası her buton kendi lambasını yakacak zil çalışacaktır.başka yardımcı elaman(kontaktör röle gibi vs)malzeme kullanmak yasaktır.sadece;ZİL,BUTON ve LAMBA KULLANILACAKTIR . Zil ve lamba kesinlikle seri çalıştırılmayacaktır. herkeze kolay gelsin.
 
alıntı:Zil ve lamba kesinlikle seri çalıştırılmayacaktır. herkeze kolay gelsin.

zil ve butonları seri bağlasak :)
 
butonlara gelen fazın üzerine zili koyarsanız olur.

yanlız zilde devamlı elektrik olur,

bunu engellemek için fazla nötürün yerlerini değiştiririz
 
butonların üzerine faz gelmiş, nötr gelmiş önemli deyil mühim olan devrenin çalışması. bu devre başlangıçta çok basit gibi görünsede, hatırı sayılır ilginç bir devredir.
 
Arkadaşlar soru güzel ama nacizane fikrim bana göre 5 jog butonu ile bu çalışmayı gerçekleştirmek imkansız gibi.
Sn: 1974 burdur bu sorunun cevabını bizlerle paylaşırsanız sevinirm.

2 jog buton ile yaptım şemasını ekte veriyorum. ( şemada zil yerine lamba kullandım ) Sayı arttıkça çözüm çıkmaza giriyor.

5lvu37.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar bu devreyi iki butonla çalıştırmak basit. bu yüzden ben beş buton söyledim.bazı arkadaşların bu devrenin çalışması imkansız gibi endişeleri olabilir. şuna emin olun devre kesinlikle yapılabiliyor çalışıyor.size küçük ipucu veryim.buton ve lambalar beş tane deyilde elli tane'de olsa devre yapılabiliyor.kolay gelsin.
 
1974 burdur kardeşim !
Artık şu cevabı versende biraz rahatlasak diyorum. Bir tomar kağıt harcadım, kafamdan bir tutam saç gitti ( zaten yoktu ). Kağıt parasını sizden tahsil edeceğim ona göre. HOŞÇAKAL
 
Sn : 1974 burdur

Önyargılı bir yakşalım sergilemek istemedim ve size dün bende özel mesaj ile sorunun cevabını yayınlamanızı rica etmiştim, ama cevap verme tenezzülünde bile bulunmadınız. Kaldı ki konu içerisinde Sn: ŞEF , Sn: ReiS┐ sizden rica ettiği halde siz sadece konuyu okumakla yetindiniz.

Çünki verecek cevabınız yok bunu sizde bizde çok iyi biliyoruz..!

Böyle bir soru yok, olmayan sorunun cevabıda yok, samimiyetinize güvenerek ben dahil bir çok Ustadımız bu soruyu dikkate aldı. Sorunun bağlantı biçiminde 12 olasılığı var ve hiçbirinde istenilen çalışma gerçekleşmiyor.

Asılsız şeylerle kafa bulandırmayalım. Bu defalık müsamaha gösteriyoruz tekrarı halinde uzaklaştırılacaksınız.


Konu Kilitlendi.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,668
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst