kesicilerin gerçekten açıkmı

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
72
Puanları
1
Yaş
39
slm kesicilerin gerçekten üçünün birden açık olduğunu nasıl anlarız açık pzisyonunu gördük ama gerçekten kontakları açmışmı
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Eger çok emin değilseniz bir O.Ğ voltaj dedektörlü ıstakalardan yararlana bilirsin..Bunun dışındaki diğer yöntemler biraz tehlikeli hatın yüküne göre..
 
en basit yol 3. faz akım kontrolü yapmanızdır. Akım gösterge degerlerinden her üc fazdaki akımları kontrol ediniz. <ordan anlarsınız gerilirim dedektoru ile kontrol etmek biraz daha tehlikeli olabilir kesicinin bir fazının kapalı kalması vb. durumlarda.
 
Kesicinin bulunduğu yere göre değişir.
Eğer modüler hücre içerisinde bulunana bir kesici ise, kapasitif gerilim göstergelerine (indikatörlerine) bakınız. Bunların her üçününde ışıklarının yanmaması gerekir.
Eski tipte açık hücrelerde bulunan bir kesici ise, ilk önce kesici açılır bilirsiniz, sonra ayırıcılar (hat ayırıcısı bara ayırıcısı.) Eğer ki kesici kontaklarından açılmayan varsa, hat ayırıcısını açarken cızırtı yapması gerekir diye düşünüyorum (Hiç başıma gelmedi çok şükür).
Üçünün birden açık olup olmadığını da sn. muhendis0606'nın dediği gibi ampermetrelerden de anlayabilirsiniz. Ama gözünüzle görmek istiyorsanız OG faz kalemiyle kontrol gerekli.
Dediğim gibi kesiciden sonra ayırıcı da açmanız gerekiyorsa eğer, kesici açılmamış ise ayırıcı açılma anında ark oluşacaktır ve gerek kişiye gerekse techizata zarar verecektir.
En garantilisi ise enerjinin kesildiği hatta işletme varsa burayla temasa geçerek (genelde istenmeyen durumlarla karşılaşılır) enerjinin kesildiğinin teyit edilmesidir.
 
Kesicinin açık olması izole sistem garantisi vermez.
Bence kesiciden sonra ayırıcıyı da açın ve arkadaşların bahsettiği kontrol yöntemlerini ondan sonra deneyin. Birde ayırıcılarda, kontakların pozisyonunu gözle görebileceğiniz sistemleri tercih edin.
 
Nasıl bence..mühendis0606 arkadaşın dediği gibi ölçü aleti ile her faza bakılır..Zaten kesiciyi açtığın zaman gerekli kontrolleri yapmadan ayırıcıyı nasıl açıyorsunuz..ya techizatı gümletirsiniz ya da kendinizi
 
380 kV ta nasıl anlarız sonuçta kesiciyi açıyoruz ardındanda ayırıcıları ama kesicinin 3 kutbuda açmışmı yani ? saygılar
 
uzaktan kesiciyi açtırma yaptırılyorsa ilk olarak ölçü aletine bakılır , kesici mahalinde kesici üzerinde ki her faza ait göstergeleri kontrol edersiniz.En son olarak komütatör anahtarı açma şekline getirirsiniz anahtar lambası yanıyorsa fazların birinde bir anormallik olduğu tespit edilmiş olur..380-154-31,5 kvlarda aynı işlem
 
Kolay gelsin arkadaşlar...


İşin en başına dönelim ve kesici - ayırıcı açma manevralarını yaparken uymamız gereken kuralları hatırlayalım.

1- Kesici stop butonuna basılarak kesici "0" konumuna alınır.
2- (Eski tip hücre ise) Kesici tüp işletme mekanizması kollarının geride olduğu gözle kontrol edilir.
3- Kesici çıkışı NEON Lamba Istanka ile kontrol edilir.
4- Enerji yoksa Ayırıcı açılır.

Tabiki bu dediklerim daha çok kapalı şalt için geçerli

380 kV ta ise kesicinin kontrol edildiği ölçü kısmında bulunan ampermetrelerden kesicinin açıp açmadığının kontrolünü yapabilirsiniz.

Saygılarımla..
 
Nasıl bence..mühendis0606 arkadaşın dediği gibi ölçü aleti ile her faza bakılır..Zaten kesiciyi açtığın zaman gerekli kontrolleri yapmadan ayırıcıyı nasıl açıyorsunuz..ya techizatı gümletirsiniz ya da kendinizi

Şükür şimdiye kadar gümlemedim de, gümletmedimde umarım kimsenin başına da gelmez. Lakin bir yere kadar haklısın, eğer hala 20 yıldır bakımı yapılmamış bir kesici ya da ayırıcı olan bir sistemden bahsediyorsan ve bu manevrayı yapacak personel gerilim seviyesinin yüksek-orta-alçak olmasından bile bihaberse haklısın.

Benim teorim,

1- Manevraları kesinlikle konuya hakim deneyimli insanların yaptığı
2- Manevra yaparken gerekli emniyet tedbirlerinin alındığı
3- Bakımları zamanında yapılmış
4- Ayırıcıları en azından 1 defa yük akımını kesebilecek kapasitede tasarlanmış

Bir tesis içindi.

Eğer tesis böyle değilse ve personel de konuya hakim değilse, tesisin dış kapısından bile sokulmamasını tavsiye ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,377
Mesajlar
917,107
Kullanıcılar
450,252
Son üye
Ogiloji

Yeni konular

Geri
Üst