IP tabanlı CCTV Sistemlerinin, klasik analog CCTV’ye göre büyük farklılıklar içermez. Sadece bir IT departmanlarına daha tanıdık terimler kullanır; Mbps, QoS, pikseller, firewall, portlar, veri tabanı yedekleme ve Windows 2003 Server gibi…
Aradaki fark ise, analog kameraların ve kilometrelerce uzunluktaki koaks kabloların yerini, Kablolu ve kablosuz ağlara bağlı IP kameraların, enkoderlerin ve network tabanlı kayıt cihazlarının almasıdır. VCR ve DVR’lar, yerlerini ağa bağlı, ölçek ekonomisi sağlayan harddisk dizinlerine bırakmaktadır. Monitörlerin dizili olduğu sabit güvenlik odaları yerlerini ise ağa bağlı CCTV klavyelerine, monitörlere ve PC’lere bırakıyor. IP CCTV dünyasında ağınız ne kadar büyükse, CCTV altyapınızı da – IP kameralar, enkoder cihazları, network video kaydediciler ve iş istasyonlarıdır.
Yapının kalan parçası ise LAN Switch’tir. Bugüne kadar güvenilir yapısı ve daha fazla fonksiyona sahip olan analog matris anahtarlar kullanılmaktaydı. Artık CCTV dünyası anahtarlama fonksiyonlarını yönetebilmek için LAN Switch’lere ve video yönetim yazılımlarına bağlı hale getirilmiştir.
Anahtarlamayı network, dolayısıyla ağa bağlı Switch’ler yapmaktadır.
Birçok neden IP tabanlı CCTV sistemlerine geçişi mantıklı kılmaktadır. İşletmelerin öncelikli ihtiyacının, operasyon merkezlerini tek bir noktada toplamak olduğu kaçınılmazdır ve bu kameraların gittikçe birbirinden daha fazla uzaklaşmasına yol açar. Böyle bir uzaklığa sadece LAN ve WAN ağlarıyla ulaşılmaktadır.
Yeni kurulumlarda, CAT-5 kabloları kullanmanın masraflarda %50-60 oranında azalma meydana getirdiği ön görülüyor. Kalın koaks kablolar, fiber, ses, telefon, PTZ kontrol ve alarm giriş kablolarını da düşünecek olursak ve bunlara enerji kablolarını da eklersek, CAT-5 kullanmanın ne kadar ekonomik ve kolay olduğunu daha fazla anlaşılmaktadır. Ethernet üzerinden güç sağlamak (PoE) verimlilik açısından mükemmel sonuçlar doğurur. Çok fonksiyonlu olması,
Bakım kolaylığı ve fonksiyonellik sağlar.
Alıntıdır.
Yukarıdaki şema az çok yardımcı olur umarım. Kolay gelsin.