kalıp soğutma tasarımı forum

Katılım
15 Şub 2015
Mesajlar
449
Puanları
1
Yaş
28
Değerli ustalarım abilerim;elımde 2,5 hp ekavat var bunu su soğutma için kullanıcam.PLASTIK ENJEKSIYONDAN ÇIKAN MALZEMENIN SOĞUTULMASI İÇİN GEREKEN SU TANKINI TASARLAMAM VE İÇİNE SOĞUTUCU TASARIMI YAPMAM GEREKIYOR.Su soğutma sistemlerınde spıral borular kullanılıyor ama ben bunu 100.70h ölçulerınde bır tank yaptırıp bu tankın yan duvarlarına komple soğutucu yapıcam.soğutma sizce olurmu?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Dostum ,

Mesajın çok anlaşılır değil.

Bir tanktaki suyu soğutmak istiyorsun ve ölçü 100.70h ölçüsü nedir anlamadım. Mesajından anladığım bir evaporatör dizayn etmek istiyorsun. Bunun için yapacağın evaporatörün kapasite hesanı yapılmalı. Soğutacağın sıvının hacmi ve sıcaklığı önemli. kaç dereceye indireceğin önemli. Yani ısı yükünü hesaplayıp ona göre dizayn yapılmalı.

Ancak sen sondan başa giderek elindeki kompresörden evaporatöre geliyorsun.

Bu hesabı ben yapamam. Ancak deneme yanılma ile yapmaya çalışırsan seni yanıltmak istemem. Şöyle düşün. 2.5 hp lik bir ekovatın bağlı bulunduğu evaporatörü düşün. İçindeki boru metrajını çapını hesapla en az aynı çapta ve metraj da boru al bir sipiral yap ve bence soğutacağı sıvı agresif bir sıvı değilse içine daldır.

Yada ikinci bir yol ,

2.5 hp için bir eşanjör firmasına git sıvı giriş çıkış sıcaklıklarını ver gaz sıcaklıklarını ver onlar sana bir eşanjör hesaplayıp sana versinler. Sende bu eşanjörü bir tarafını gaz kısmına bir tarafını su kısmına bağla küçük bir sirkülasyon pompası ile işini tamamla.

Seçim sana kalmış.
 
abi 1/2' inç soğutucu 30 mt soğuk oda soğutmuş.Suyu 5 6 dereceye indirse yeter spiral şeklinde değilde tankın yan duvarlarına uygun biçimde yapmayı planlıyorum.
 
Dostum,

Böyle bir ısı değiştiricisi uygulamasını daha önce denedim.

1. uygulamada yüzeye boru tutturup yüzey soğutması
2. uygulamada bir boru çevresine bakır boru sararak boru içindeki akışkanı ısıtma ısı değiştiricisi

yapmayı denedik. Burda en önemli faktör sarmal yapılan yada yüzeye tutturulan borunun yüzeyle %100 temas etmesidir. Eğer boru ile yüzey arasında açıklık olursa ısı transferi oluşmuyor. Keza elle yapılan imalatlarda borudaki eğrilikler yüzünden temas ettirmek çok güç oluyor.

Şahsi fikrim hala akışkanın ( suyun ) içine daldırman yönünde.

kolay gelsin.
 
Yapmak mümkün lakin Serkanın dediği gibi bu motor kapasiteye yeter mi diyemem, sen soğutma (evap) olarak yapacaksın mesrubat makinelerinin soğutucu silindirleri gibi, ısıtıcı gömlek gibi etrafına boru sarmak zaten kullanılan bir teknik (kombi, termosifon). Yine Serkanın dediği gibi boru yapı (evap, radyatör peteği gibi) olarak yüzeyle maksimum şekilde temas etmeli veya su içinde bulundurmalı.
 
evaparatör tankın dışında yapmayı duşunmuyorum taknıniçinde olucak ama spiral şeklınde değilde tankın yan duvarlarına göre dizayn etmeyı planlıyorum teşekkürler :)
 
Hadi bakalim Suat.. En buyuk soru kaclik boru ve kac metre kullanilacagi?
 
1/2 ' inç kullanılacağı kesın ama 100x70 ölçülerindeki tanka kaç metre boru uygularsak 5 6 derecelere indirger
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,322
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst