Kısa devreyle(bozuk parayla) su ısıtıcısı

Katılım
30 Eki 2008
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar üniversitede okurken elektronik bölümü öğrencileri kablolara bozuk parayı leyimleyerek basit bir şeyler oluşturmuşlardı ve bu sayede su ısıtıyorlardı. Kısadevre yaptırarak ortaya çıkan sıcaklığı suya akdardıklarını söylemişlerdi. Tehlikeli ve yapılması önerilmeyen bir olay biliyorum ama mantığını anlamak istiyorum. Bir bozuk parayla nasıl su ısıtıcısı yapılır? Birde su biterse ne olur? :) Tahminim sigortalar atar bu durumda ama net bilen arkadaşlar cevaplarsa bizde aydınlanmış oluruz. Şimdiden teşekkür ettim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İnşaatlarda,işçilerin,yıkanmak için,bidonların içine küçük levhalar koyarak ve bunlara 220 v vererek su
ısıttıklarını gözlemişsinizdir.Demineralize ve saf su dışındaki bütün sular,elektriki yönden iletken oldukla-
rından,suyun içine konan levha yüzeyine ve levhalar arasındaki mesafeye bağlı olarak geçen akım oran-
tısında suyun ısınmasına sebep olurlar.Kablo ucuna para bağlayarak,daha geniş bir yüzey sağlamış olu-
yorlar ve suyun daha kısa sürede ısınması sağlanıyor.Piyasada satılan,plastikten yapılmış,su ısıtma ma-
kinaları,benzer prensiple çalışmaktadır.Bu yöntem,çok tehlikeli bir yöntemdir.Su biterse,akım yolu olma-
yacağından ve sigortalardan akım geçmeyeceğinden,sigortanın atması gibi bir durum olmaz.Bu tip uydu-
ruk şeylerin,akıldan bile geçirilmemesi taraftarıyım.
 
Basit ve öldürücü bir yöntem.Hatta bu tip üretilen kahve makinalarında üretimi ve satışı yasaklandı.Haa birde bu yöntemle balık tutanlarda var:))))))
 
ben onu hiç görmedim ya peki kaloda direnç felan bağlı oluyomu peki yoksa direk parayımı veya bir çeşit iletkenimi bağlıyosun
 
herzaman olduğu gibi, fahri yetiş ,arkadaşımızın görüşüne imzamı atıyorum.Sorunuza gelince bu yöntem de faz,nötr kabloların ucuna metal parçalar bağlanır.Bakır bara,bozuk para,demir pul,somun,sac parçası,krom-nikel sac parçası gibi,bunların suyun içinde kazara birbirine değmemesi için aralarına yalıtkan bir malzeme konularak birleştirilip suya sokulur.Elektriği verince iki kutup su üzerinden devre tamamlayarak suyu kaynaymaya başlar.Suyun konulduğu kabın izole olması gerekir.İşlem sırasında suya elinizi sokarsanız çarpılırsınız.Arada başka direnç vs. yok.
 
Yaklaşı 10 yıl önce fizikçi bir arkadaş anlatmıştı: Öğrenciyken kredi yurtlara bağlı yurtta iki kablonun ucuna jiletleri bağlayıp, (jiletler birbirine değmesin diye) arasına da kibrit çöpünü sıkıştırıp su ısıtırlarmış lavaboda.
Biz de lambadan aldığımız faz-nötürle telefon şarz ederdik gizli gizli (Sene 99'da). Hey gidi günler hey... Şimdiki şartlar iyidir inşallah yurtlarda.
 
bencede gereksiz ve tehlikeli uygulamalar.....
bu yüzden
kaçınmak gerek
 
Sigorta atar kanım nasıl yapıldığı konusunda fikrim olmayışındandı ama şimdi tamam sadece suyun iletkenliğinden ısınmasından kaynaklandağından su bitince bir şey olmaz. Dediğim gibi şüphesiz tehlikeli ancak mantığını bilmek isteyişimden. Yoksa tesisattı geçtik insan sağlığını tehlikeye düşürebilecek bir yöntem. Sanırım saf su koyarsak yada süt yada benzeri daha yalıtkan bir sıvı madde o zaman çalışmaz hatta o zaman sigorta atar mı? Plastik ve Çin malı olan ısıtıcının birisine süt koymuştuk ve her seferinde sigortaları attırıyordu. Yalıtkan bir sıvı koyduğumuzda süt gibi sanırım sigortaların atması içten bile değil. Son bir sorum. Yine arkadaşlardan birisi inşaat işcilerinin su ısıtma yönteminden bahsetmiş. Aynı şeyi bende biliyorum. Bir aygıt var. Resistans gibi suyun içine atıp prize takıyorsunuz ve su ısınıyor. Su ısınmış mı diye elinizi suya soktuğunuzda bir tehlike olmuyor. Oda iki metal uçun suya batırılmasıylo oluşuyor. Peki bu nasıl oluyor? Tahminim topraklama kullanılarak yapılması olabilir mi? Öyleyse ona güvenip topraksız bir prizde takılıyken kurbanın su ısınmışmı diye elini suya sokmasını düşünemiyorum :S
 
Bahsettiğniz ısıtıcılar,normal rezistanslı ısıtıcılardır.Kalitelisi olmak şartiyle, bir mahzuru yokur.
 
Bir adet bozuk paraya faz nötr lehimlenerek ısıtıcı yapılmışsa kovada su kalmasa da sigorta atar. ( Hoş su varken de atar. ) Daha 2 ay önce başıma geldi. Şantiyede kalan işçiler Çatalın birer uçlarına faz nötr bağlayıp fişe takmışlar. Tabi Sigorta hemen atmayınca besleme kablosu erimiş ve faz-nötr birbirine yapışmıştı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst