jeneratör hakkında bir soru

merhaba arkadaşlar.ben bir konuyu merak ediyorum da yardımcı olursanız sevinirim.jeneratörlerin çalışması hakkında.bir jenerarör nominal yükte kesintisiz kaç saat çalışabilir. mesela 1 yıl çalışır mı.

Benzinli yada dizel motorunun yakıt sarfiyatına ve depo kapasitesine göre değişir boşta çalışma süresi. Petrol tankerini depo olarak bağlamadıysan 1 yıl çalışamaz :D
Ben 2 adet 500 KVA cat marka jeneratörden sorumlu olarak çalıştım uzun süre. Arazide kullanıldığı için 7/24 çalışmak zorundaydı sistem. 1 ini yedekte tutuyor diğerini çalıştırıyordum. Jeneratör uzun süre tam yükte çalışıyordu 10 gün boyunca. Tam yükte Çekilen akım 140 Amperi görüyordu . Snr yedeği devreye alıp 10 gün jeneratörü dinlendiriyordum bakımını yapıyordum. 500kva cat 10 gün tam yükte çalışabiliyorsa tahminim 1 ay boşta anca çalışır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Jeneratörler tam yükde canı çıkana kadar kullanılabilir.Tabii jeneratörü üretenler 1 Mw'lık jeneratöre 2MW etiket vurmadıysa. Tabii siz de jeneratörü almadan önce güzel bir yük testinden geçireceksiniz. Soğutma tasarımı doğru olursa canı çıkıncaya kadar kullanabilirsiniz.
Hem para verecek hem 1 saat çalışacak olur mu?
 
selam Taner arkadaşım
öyle marka model vermeden olmaz marka ve modele göre bakımları değişiyor ama ortalanma her 2000 saatte filtreler her 4000 saatte yağ her 16000 saatte tüm yataklar liner ler cylinder had lerin yakıt pompalarının governorün anlayacağın neredeyse tüm parçaların Bakım olması gerekiyor verimli çalıştırmak şistersen arkadaşlarında bahsettiği gibi öyle hiç durmadan olmaz bu işler sadece bakımları için durdurabilirsin bazı makineleri soğutma sisteminin çok iyi olması lazım ve bakımlarının düzenli yapılması lazım kolay gelsin
 
yaklasık 15 yıldır gemilerde elektrık zabıtı olarak gorev yapıyorum.oyle 1 saat calısır 3 saat calısır falan denılıyorda ne bu boyle calısırken erıyormu bu jeneratorler anlamadım.35 yasında gemıdede calıstım tersaneden denıze kendı ındırdıgım gemıdede calıstım ara bakımlarını yanı yağ ve yağ filtresi değişimi yakıt filtresi eğişimi turbocharger bakımı soğutma coolerlerının temizliği valf ayarları enjektör ayarları zamanında yapılırsa ana bakıma kadar istersen 5 sene non stop calıştır.ana bakımdan sonra nedır bunlar liner piston yatak yakıt pompaları yapıldıktan sonra gene devam nonstop calısmaya.ben enson 500kw deniz suyu soğutmalı cat c18 (http://marine.cat.com/cda/files/895866/7/C18 Commfull.jpg)jeneratorde calıstım ornegın sıkıntısı denız duyu coolerının delımesıydı kı bu cok buyuk bır sorundu.ama 35 yasında yanmar jeneratördede calıstım dıger jeneratorlerde kı yedek parca sorunundan dolayı 1 yanmarın kesıntısız ara bakım dahı yapmadan 6 ay cıvarında non stop calıstıgınıda bılırım.diğeceğim odur ki bır jeneratore bakım yaptıgınız surece hızmetınızdedır
 
arkadaşım jenaratörün çalışma prensibine göre 24 saat çalışacaksa 4 saat dinlendirmek gerekiyor.yani bir günde en fazla 18 saat çalışabilir.yoksa belli bir zaman sonra yatak samaya başlıyor.benim başıma geldi biliyorum.araba motoru gibi düşün...
 
Herkes öngörülerini belitmiş mademki ben de belirteyim. Sn. elect off' un da dediği gibi motorun ihtiyacı olan bakımını düzenli olarak yaparsanız ve gerek motoru, gerekse alternatörü de kaliteli ise hiç durmadan günlerce, haftalarca belki yıllarca çalışabilirler. (tabiki arada sırada tekliyecekler) İşim gereği gerek hava kuvvetlerinde edindiğim bilgiler doğrultusunda ozel görev alanlarına gidildiğinde jeneratör kamyon üzerindedir ve intik bölgesine varıldığında çalıştırılır. Artık oradan ne zaman ayrılınırsa o zaman durdurulur ve bakımları yapılırdı. İkinci bir olay ise 2 ay önce Cezayirde kurmuş olduğumuz bir dökümhanenin iç ihtiyaç trafosu arızalanmıştır. yaklaşık 45 derecelik ortam sıcaklığında 1500 kVA lık Tam otomatik 3x500 kVA jeneratör tam bir ay hiç durmadan çalıştı. Ancak sistem otomatik olduğundan arada sırada yük uygun olduğunda kendisini dinlendirmeye alıyormuydu onu hatırlamıyorum.
 
arkadaşım jenaratörün çalışma prensibine göre 24 saat çalışacaksa 4 saat dinlendirmek gerekiyor.yani bir günde en fazla 18 saat çalışabilir.yoksa belli bir zaman sonra yatak samaya başlıyor.benim başıma geldi biliyorum.araba motoru gibi düşün...

18 saaten fazla calıstırılması gerekmıyosa o zaman bız yıllardır gemılerde yanlıs işletiyoruz bu jenetarorleri..bızım ıcın esas olan gemıde 3 jeneratorun calıma saaatını beraber goturmektır bunun ıcınde 1 hafta 10 gun 15 gunden sonra dıger jeneratore gecerız oyle 18 saatte bır jenerator degısımı olmaz jenerator oyle 1 hata non stop calısmayla yatakları saracaksa bırak sarsın o zaman malını anlarsın o zmanda ben o makınayı kaldırır denıze atarım.....bıde 18 saat calıstıktan sonra dınlendırmeye alsan yatak sarmasını onleye bılırmısın? demekkı senın makınanda yaglama ile ilgılı bır sorun varkı yatak sarıyor yoksa bır makına neden yatak sarsın araba motoru gıbı dusunelım bır otobus veya kamyon gunlerce yol gıdıyor ben hıc duymadınkı bır kamyoncu bugun 18 saat motor calıstı 4 saat stop edelım de dınlesın yatak sarmasın dedıgını ana bakımda ben zaten jeneratorun yataklarını değiştirip krank milinin deflectıon değerlerni alıyorum kı bır anormallık varsa ortaya cıksın dıye..
 
Son düzenleme:
arkadaşım jenaratörün çalışma prensibine göre 24 saat çalışacaksa 4 saat dinlendirmek gerekiyor.yani bir günde en fazla 18 saat çalışabilir.yoksa belli bir zaman sonra yatak samaya başlıyor.benim başıma geldi biliyorum.araba motoru gibi düşün...

Bahsettiğiniz jeneratör ya 3-5 kVA 2 zamanlı benzinli yada montajı hatalı yapılmış bir jeneratörse dediğiniz doğru olabilir.Fakat faliteli, montajı ve bakımları doğru yapılan jeneratörlerde sorun yaşanmaz.

Jeneratörlerin uzun süre ve sorunsuz çalışabilmesi çin kurulum aşamasına çok dikkat edilmelidir.Bilinçsiz ve gelişi güzel monte edilen jeneratörler kullanıcılarını hep yarı yolda bırakır.Jeneratörlerin temel amacı zaten elektrik kesintilerinde istenmeyen durumlarda bir kurtarıcı gibi hazır beklemesidir.

Montajda dikkat edilmesi gereken noktalar egzoz borusunun en kısa mesafeden jeneratör odasını terk etmesi, radyatör fanının üflediği sıcak havanın odaya karıştırmadan davlumbaz ile dışarı atılması vede odaya takılacak fanlarla odanın içine temiz hava basarak sirikilasyon sağlanması.

Gördüğüm bir çok yerde bu konulara dikkat edilmediği için jeneratör 15-20 dakikada hararet yaptığına şahit oldum.Ama tam tersi mükemmel bir montaj sonrası haftalarca çalışanınıda gördüm.
 
Arkadaşlar öncelikle hangi jeneratörden bahsettiğimiz çok önemli yani çıkış gücü tipi nasıl continous mu stand-by mı yoksa prime mı bunları söylemeden bir jeneratör ne kadar çalışıbalir sorusuna cevap vermek mümkün değil diye düşünüyorum. Bu yüzden jeneratörün ne kadar çalışacağına motor ve alternatör üreticileri yaptıkları tasarım ve testleri sonunda etiketlendirerek zaten söylemekteler. Yani burada sizin yapacağınız neye ihtiyacınız olduğunun kararını güzel bir şekilde tahlil ederek bulup onu tedarik etmenizdir.
 
merhaba arkadaşım jeneratör setleri continus olarak nominal yükte max.%70 yükü üzerine alarak çalışabilir.Ancak söylendiği gibi bakımları ve genel kontrolleri yapılmak şartı ile bu isteğini gerçekleştirebilirsin.10 kva lık jeneratörün dizel olması gerekir 10 kva lık benzinli jeneratör uzun süre çalışmaz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,216
Mesajlar
915,874
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst