iletim hattındaki kablolar hakkında bir soru

KuBU

Üye
Katılım
16 Eyl 2009
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
38
arkadaşlar keban-kapasitor(kayseri)-gölbaşı güzergahlı iletim hattı üzerinde bir çalışma yapıyorum da bilmem kullanan var mı ama pscad denen programda çizdim bu iletim hattını ama iletim hatlarını bir türlü düzgün modelleyemiyorum (parametrelerde sorun var) ve hat üzerinde %5 falan olması gereken gerilim düşümü neredeyse %50-%60 kadar falan. birebir projede olmasa bile bu konu hakkında yardımcı olabilecek birisi var mı acaba? mesela bir kaç soru sorayım.

iletim hatlarında gerilim düşümüne sebep olan hat parametresi nedir? (dc resistance? inductance? iletkenlerin GMRsi?)

bu bizim sözkonusu keban-gölbaşı arası hattın kablo tipini, parametrelerini falan bulabileceğim bi kaynak bilen var mı?(bu kablolar hakkındaki TSE'nin ilgili standartları mesela http://www.tse.org.tr/ 'nin neresinde bulunur? ben buldum sanki de ücretli gibime geldi, ücretli olması da daha bi saçma geldi tabi standart öğrenmenin...)

neyse uzatmayayım, ben yardım edebilirim bu iletim hatları hakkında bilgi sahibiyim diyen arkadaşlar ne dediğimi anlamadıysanız bile bi cevap atın sorularımı, derdimi iyice adım adım bi açıklayayım :)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
özel mesaj da atamadım madem buradan konuşacağım.

öncelikle bu verdiğiniz dökümanların hepsi bende mevcuttu ama yine de sağolun..

benim kullandığımı söylediğim PSCAD'de kabloya dair istenen 2 parametre var birisi "DC resistance" ki bu sizin verdiğiniz 2. linkte mevcut. program bir de faz iletkenlerinin GMR'sini (geometric mean radius) istiyor ki bunu türkçe kaynaklardan bulamıyorum. uluslarası kablo üreticilerinin sitelerinde mevcut aslında bu da ama bu değerleri girdiğimde gerilim düşümü dediğim gibi çok çok fazla oluyor.

aslına bakarsanız değerlerle restgele oynadığımda (DCresistance değil de GMR'yi büyüttüğümde) gerilim düşümü azalıyor. GMR'nin de gerilim düşümü ile arasındaki bağlantıyı kurmakta zorlanıyorum ben. sanırsam gerilim düşümüne sebep olan şey hattın empedansı, bu da bi şekilde GMR ile bağlantılı, ama bu konuda net bir döküman bulamadım.

unutmadan şunu da soracaktım, GMR(geometric mean radius) türkçeye ne olarak geçmiş acaba onu biliyor musunuz? hani o emo'nun sitesindeki tabloda mecut da acaba ben mi bilemedim türkçesini?
 
GMR'sini (geometric mean radius) sanırım geometrik ortalama yarıçap anlamına geliyor. Ama programın istediği alüminyum kısım mı yoksa çelik kısım da dahil mi buna bilmiyorum.

Çelik kısmın çapı: 7,40mm
Alüminyum kısmın çapı: 29,60mm

Empedans değeri isteniyorsa eğer, bunun iletken yarıçapına bağlı olarak değiştiğini biliyorum. Ama net formül nedir, hangi kesite göre hesaplanır elimde yok şu an. Araştırıyorum.

________________________________

Bir döküman MEGEP'ten çıktı: şurası.
 

Ekli dosyalar

  • Exp - 1.doc
    119 KB · Görüntüleme: 24
çok teşekkürler arkadaş yardımcı olduğun için...
 
arkadasim pscad deki birimlere cok dikkat et benimde basima gelmisti, feet olarak girmek gerekiyor ben metre olarak girmistim, belki orda hata vardir, birim cevirmelere dikkat

selamlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst