Hukuk sınavında 10 puanlık Jennifer Lopez sorusu

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
Jennifer Lopez ile ilgili KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Timuçin Köprülü, Ceza Hukuku Özel Hükümler sınavında öyle bir soru sordu ki...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 220 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Cratos Premium Hotel'in 24 Temmuz'daki açılışında konser vermek üzere anlaşma imzalayan Jennifer Lopez, Rumların propagandası sonucunda konseri iptal etmişti.

Resmi sitesinden "Jennifer Lopez, insan haklarını kötüye kullanmakla ilintili herhangi bir devleti, yasayı veya rejimi asla bilerek desteklemez. Lopez, Kıbrıs ile alakalı olarak yapılan tam bir incelemenin ardından, danışmanlarıyla birlikte çekilme kararı aldı. Bu bir takım kararıdır ve bölgedeki politik gerçeklere olan hassasiyetimizi yansıtmaktadır" açıklamasını yapan Lopez'e organizasyon şirketi tarafından 10 milyon dolarlık tazminat davası açılacağı açıklanmıştı.

Lopez bu gelişmelerin ardından organizatör Cüneyt Ortan'a yolladığı elektronik postayla özür dilemiş ve elektronik postada "Benimle ilgili gelişen bu durumdan çok üzgünüm. Söz konusu açıklama bilgim ve onayım olmadan yapılmıştır. Oysaki politik konularda yorum yapmamak benim kişisel prensibimdir. Dünyanın her tarafındaki hayranlarımı seviyorum. Eğer meydana gelen bu durumdan üzülenler ve alınanlar oldu ise içtenlikle özür dilerim. Gerçekten çok üzgünüm" ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Jenifeer Lofez'in bu tavrı uzun süre unutulmayacak gibi görünüyor. Sanatçı Kıbrıs'ta son olarak Lopez'in Türkiye konserini kokoreç için iptal edildiğini varsayan bir hukuk sorusuyla gündeme geldi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Timuçin Köprülü'nün sorusu okuyanı hem çok eğlendiriyor hem de acaba ceza hukuku özel hükümlerinin bu durumda nasıl işleyeceği yönünde meraklandırıyor...

İŞTE O SORU

Olay 1: Türkiye’de yeni açılacak bir barın açılışına dünyaca ünlü şarkıcı Jennifer Lopez (J)davet edilir. Teklifi kabul eden J sözleşme imzalar. Ancak Türkiye’de “kokoreç”in yoğun olarak tüketildiği gerekçesiyle dünyanın her tarafındaki hayvan severler tepki göstererek J’nin Türkiye’ye açılışa gitmesini istemez. Tepkiler üzerine web sayfasında “Lopez hiçbir zaman hayvan hakları ihlalleriyle ilişkilendirilmiş herhangi bir devletin, kurumun veya rejimin yanında olmamaktadır” açıklaması yayınlanır ve J Türkiye’ye gelişini iptal eder. Bu duruma öfkelenen Türkiye Hür ve Birleşik Kokoreççiler Dayanışma Vakfı Başkanı Niyazi Bumbar (N), Vakfın genel sekreteri Ali Kekik’e (A) kokoreçin Türk ve Yunan milletlerinin ortak yiyeceği olduğunu ve bu densizliğin mutlaka cezalandırılması gerektiğini söyleyerek ABD’ye gidip ibret olsun diye J’nin bağırsaklarını sökmesini ister. New York’a giden A, eski dostu, Long Island’da kokoreççi olan Yunan kökenli ABD vatandaşı Hristo’ya (H) durumu anlatır ve J’ye bu eylemi beraber gerçekleştirmeyi teklif eder. H,kokoreçe hakaret Yunanistan’a hakarettir; kokoreçe hakaret Konstantinapol’e hakarettir der ve teklifi kabul eder.

H ile A, J’nin Long Island’daki evini gözetlemeye başlayıp ve üç günde bir J’nin korumasız bir şekilde kocası Marc(M)ile parkta yürüyüşe çıktığını tespit ederler. 4 gün sonra H ve A, J ile M’nin yürüyüş güzergahına gelip sözde-limonata tezgahı kurup beklemeye başlarlar. J ile M’nin yaklaşması üzerine A ve H çantalarından kokoreç bıçaklarını çıkarıp J’nin bağırsak bölgesine hamle yaparlar. Ancak M durumu fark ederek önce davranıp A ve H’nin suratına göz yaşartıcı sprey sıkar. Limonata tezgahındaki limonları gözlerine sıkan A ve H spreyin etkisinden kurtulup bu sefer M’ye saldırırlar.

A, M’yi kollarından tutar H ise M’nin kulaklarını ve sağ elinin 4 parmağını kesip hızla olay yerinden kaçarlar. M, aşırı kan kaybetmekte ve sürekli J’ye Help me! Help me! Call 911(Yardım et! Yardım et! 911’i ara)diye yalvarmaktadır. J, M’nin acz içindeki halini görüp Erkek dediğin dirayetli olur diye düşünüp M’ye olan sevgisinin bittiğine karar vererek M’yi parkta terk edip evine döner.

M kan kaybından ölür. A ile H ise bir bara gidip içmeye başlarlar ve zil zurna sarhoş olurlar. A, H’ye dostum iyi yaptık da sana durumu anlattığımda İstanbul yerine Konstantinapol dedin, bana dokundu der. H de hakikaten dostum senin hassasiyetine saygı göstermedim üzgünüm diye cevap verip kendisine bir yumruk atmasını ister. Sarhoş olan A, H’nin alnının ortasına yumruk atar. H’nin Yüce İsa adına göremiyorum demesi üzerine A, H’yi Long Island Devlet Hastanesine götürür; tedaviye başlanır; H 26 gün sonra görmeye başlar. Türkiye’ye kaçan A, havalimanından giriş yaparken basında çıkan fotoğraflardan kendisini tanıyan polis memuru P’nin dur ihtarı üzerine yanından geçen güvenlik görevlisinin silahını alıp P’nin göğsüne ateş eder ve P ağır yaralanır ancak kurtulur.

Bu esnada Türkiye’de Kokoreçe Özgürlük Hareketi lideri Can, J’nin sözlerini protesto etmek amacıyla Ankara /Abdi İpekçi Parkı’nda düzenlenen bir gösteride kokoreç candır; kokoreç yoksa can da yoktur diyerek insanların protesto amaçlı olarak kendilerini yakmalarını ister.

Aşağıdaki soruları TCK’deki suç tiplerine ve Türk kanunlarına göre cevaplayınız. (Tüm soruları okuyup sonra cevap vermeye başlayınız)

Soru 1: A ile H’nin J’ye yönelik eylemlerine ilişkin cezai sorumluluklarını belirtiniz. (4 puan)

Soru 2: A ile H’nin M’ye yönelik eylemlerine ilişkin cezai sorumluluklarını belirtiniz. (4 puan)

Soru 3: A’nın H’ye yönelik eylemine ilişkin cezai sorumluluğunu belirtiniz. (3 puan)

Soru 4: M’nin A ve H’ye yönelik eylemini değerlendiriniz. (2 puan)

Soru 5: J’nin M’yi bırakıp gitmesini değerlendiriniz. (3 puan)

Soru 6: N’nin cezai sorumluluğunu belirtiniz. (3 puan)

Soru 7: J’nin web sayfasındaki açıklama N, A ve H açısından “haksız tahrik” oluşturur mu?(2 puan)
 
Maşallah hocamıza. Bu soruların çözümünü öğrenenler bir daha unutmazlar.
 
abi bütün olay A,H.J.M cevap veriyorum :):D kokoreç davasında haklı bulunup tazminatı kazandı,ve sonuç, zafer çığlıkları arasında afiyetle yenildi:) arkadaş bu nasıl bir soru bunlar kokoreçle uğraşıcağına gerçek TÜRK MİLLETİNİN sorunlarını ele alsınlar...geçenlerde bir özel tv kuruluşu kelebeklerin çoğalması iddası ile halk arasında reportaj yapmaya başladı ve bir genç kıza soruldu, kelebekler çoğaldı siz bu konuda ne düşünüyorsunuz diye: kızın cevabı büyük bir şaşkınlık içinde şöyle dedi:( kelebekler güya çoğalmış ve siz bunun için burada gezip reportaj yapıyorsunu... valla çok ilginç) orada o arkadaşımızı çok taktir ettim...




başarılı çalışmalar...
 
:) vay be şeytan gibi soru helal işte türk gücü işte türk zekası:)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,876
Kullanıcılar
449,997
Son üye
Ali5534

Yeni konular

Geri
Üst