hidroelektirik

murat_acar

Üye
Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
arkadaslar merhba. ben balıkesir universitesinde kontrol ve otomasyon teknikleri bolumunde okuyorum. bursada koyumuzun yanından bir akarsu gecmekte. su bosu bosuna her gecen gun akıyor ve bi kac proje yapmak isteyen oldu elektirik uretimiyle ilgili ama nedendir bilmem hep vazgecildi. simdi benim aklımda kucuk bi santral kurmak fikri var. masraflı bir iş oldugunun farkındayım. yapan yada bilgisi olan arkadaslar fikirleri paylasabilirler mi?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
suyun önüne set kurmak lazım. artı kurulan setin boyu diyelimki 5 metre. 5 metrelik aşağı doğru daralan bir boruyla yukarıdan alınan suyun basıncını artırmak lazım. Debi denen olay çok önemli. set daha yüksek olursa daha basınçlı su elde edilebilir. ve basınçlı suyu altenatör paletlerine çaptırma suretiyle hareket enerjisini elektriğe çevirebiliriz. Veya diğer bir yöntem içinde kovalar bulunan bir değirmen yapıp. Kovalar doldukça yerçekimden kaynaklı bir hareket enerjisi elde edilebilir. Çark sistemiyle tork yükseltilebilir. 2 . yönetimin mekanik enerjisi ilk tekniğe nazaran daha kuvvetli olacaktır alınan verim daha iyi olacaktır.
 
su kısmı tamam. carkı cevirecek yeterli guce sahip su. ama carktan sonrası lazım bana. maliyet kullanılacak araclar vs.
 
kullanılacak araçlardan en önemlisi alternatör kısmı. Alternatörü düşük devirde yüksek verim elde edecek şekilde seçmek lazım. Nasıl nerden temin edilebilir bilmiyorum. En önemli kısımda orası zaten gerisi fasa fiso. Hirfanlı hidroelektriğe gitmiştim bir ara orada ki alternatör bir oda büyüklüğündeydi ve 10600 volt veriyordu. Ve bunuda çok düşük devirde veriyordu. Özel sarımlı ve özel nüveli bir alternatördü.
 
oooo supermiş ya. bi kac deneme duydum arkadaslardan. kucuk bi akarsuda yapılmıs kucuk bi deneme. dedigim sekilde sistemi kuruyorlar. deviri yakalıyorlar. hersey normal ama bir yüke baglandıgında cark duruyormus. buda sanırım suyun debisiyle alakalı.
 
Nehir tipi santrallerde kurulabilir.
Fakat fiziki inşası kolay da (bana göre), bürokrasisi epey zor.

oooo supermiş ya. bi kac deneme duydum arkadaslardan. kucuk bi akarsuda yapılmıs kucuk bi deneme. dedigim sekilde sistemi kuruyorlar. deviri yakalıyorlar. hersey normal ama bir yüke baglandıgında cark duruyormus. buda sanırım suyun debisiyle alakalı.

Ya yük biraz fazla, ya da debi yetersiz.
 
bencede debiden kaynaklı sorun.
 
arkadaşlar ben hes projeleri yapan firmada çalışıyorum. öncelikle yapmak istediğiniz şey basit değil. tabii ki bir alternatörü çevirip elektrik üretebilirsiniz fakat o deredeki debiyi belirlemek için akım gözlem istasyonu (AGİ) kurmak ve o derenin debi-süreklilik eğrisinin belirlenmesi gerekir. düşüsü de biliniyorsa kurulu güç belirlenir. kurulu güce göre türbin tipi belirlenir. birkaç kişi niyetlenip vazgeçtiyse proje karlı olmadığındandır. siz hobi amaçlı ya da o bölgedeki küçük miktardaki elektrik ihtiyacınız için düşünüyorsanız basit sistemlerle ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
 
hidroelektrik güç(kw)=debi(m3/sn)xnet düşü(mt)x9,8xverim formülü ile hesaplanır. öncelikle bu akarsudan ne şekilde bir mekanik güç alacağın önemli yani ne tip bit türbin veya en basiti değirmen çarkı sonra devir sayısına göre gerekirse devir arttırma düzeneğine ihtiyacın olabilir sonra uygun voltajda ve alternatör tasarlaman gerekiyor. deneme amaçlı yapacaksan bu işi sanayideki oto alternatörlerini bulabilirsin yanmış olan da olabilir bobinajcıya 380 v olarak da sardırtabilirsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,885
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst