H-BRİDGE MOSFET SÜRÜCÜ İLE DC MOTOR SÜRME YARDIM

Gerçekten teşekkürler ilginiz için. Sayenizde bu konular üzerinde çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam edicem :) Ben biraz araştırırken farklı bir devre daha buldum. Bu devrenin gerçeklenmiş halini ve çalıştığını söylemişler.

Bu devreyi gerçeklemeyi düşünüyorum malzemelerin siparişini verdim. Proteusta denemeye çalıştım ama her seferinde örnekleme hatası veriyor. Bana mantıklı geldi devre sizinde düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. P-mosları Q9 ve Q10 (2n7000) moslarını kullanarak tetikliyor aşşağıdaki Nmosları ise tc4427 ile kontrol ediyor. aynı zamanda 4427 girişlerini pwm ile değiştirerek pwm kontrolüde yapılabiliyor. Kaba çiziminde dirençler ve diodelar yoktu ben sizin dediğiniz gibi gerekli düzeltmeleri yaptım ve proteusta çizdim. Direnç değerlerinde ve diode yerleşimizde hatalarım olabilir düzeltirseniz sevinirim..

İkinci olarak P-moslar için IRF5210 N-moslar için IRFZ44 kullanmayı planlıyorum. Önceki cevapta on off zamanlarının uyumsuzluğundan bahsetmiştiniz. Peki alternatif olarak hangi mosları kullanabiliriz bu devre için? Haftalardır bu devreler üzerinde çalışıyoruz bitirme projemizde aksamaya başladı bir an önce bitirmek istiyoruz.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Öncelikle bu devreyi nerede kullanacağınız önemli.
Bir DC motoru belli bir yönde çalıştıracaksanız, ara sıra da yönü değişecekse dead time vs. gibi şeyler pek önemli olmayabilir. Ama bu H köprü bir RC servo gibi sürekli yönün değişebileceği bir yerde veya yüksek devirli bir step motorun bir fazı için tasarlanıyorsa kolların birinin anlık da olsa kısa devre olmasını istemeyiz.

Verdiğiniz devre ara sıra yönü değişebilecek bir DC motor için çalışabilir görünüyor. Üst Mosların biri dönüş yönüne göre sürekli açık tutulacak, akım sınırlaması gerekiyorsa PWM alt mosa uygulanacak şekilde bir uygulama için uygun.

Öte yandan elinizde 4427 veya 28 varsa her bir mosu sürücülerin bir kanalı ile sürmek verdiğiniz devreden daha sonuç verir bence.
Hangi sürücüyü kullandığınıza göre bağlantıyı bir önceki mesaj da açıklamaya çalışmıştım. Öte yandan bağlantı şekli de hangi sürücü chip'i kullanığınız, mos sürücüleri nasıl kontrol edeceğiniz, elinizde kaç kanal PWM olduğu vs. gibi şeylere göre değişebilir.
Devre tek kanal PWM ve bir kaç and kapısı ile de sürülebilir 4 ayrı PWM ile de..
Burada asıl önemli olan hangi sürücü yü kullanacağınız. Eğer verdiğiniz devrenin sürülme mantığı sizin için yeterli ise PWM 'i sadece alt moslara uygularsınız. Üst mosları kontrol eden sinyalin polaritesine göre 4427 veya 28 kullanırsınız. Dönüş yönü değişirken tüm mosları bir kaç uSn kaparsanız dead time gibi şeyleri dert etmeniz de gerekmez..

Bahsettiğim, ve ısınmadı dediğim uygulamada P mos olarak IRF9540 kullanmışım ama BLDC sürücü olduğundan, sürüş algoritmasından dolayı orada zaten dead time gerekmiyordu. çok detaylı bakmadım ama Kesime gitmesi biraz daha hızlı ve gate kapasitesi daha düşük bunun dışında 5210 ile aralarında ciddi bir farkı yok gibi.
 
Bu devreyi robotik bir kol yapıyoruz ve onun altına yürüyen bir aksam koyucaz orda kullanmayı planlıyoruz. Çok büyük hassasşyet gerektişricek birşey deil sizin anlıcanız. Bilgilerinizi ve zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim.
 
Arkadaşlar tam olarak elinde mosfet li 24 volt ve üstü 4-5 amper in üstü akım çeken sürücü yapabilen var mı _?
ben yaptığım devrede tlp 250 ve 4 adet mosfet var ..
2 si n kanal diğer p kanal. fakat pwm verince ısınıyo.. ama normal ileri geri yapınca yani düz çalışınca her şey normal..
mosfetler ırf9540 ve ırf 540..
 
arkadaşlar elinde dc motor pwm brushless motor pwm devreleri olan varmı 2 sindede 48 V lazım ve en az 15-20 A olursa iyi olur

bide olmadı paralel bağlasam 15Alik 2 taneyi felan sıkıntı çıkarmı istediğim şey şu 48 V akü ile 48V motor kontrol etmek muhtemelen 20 A civari çekecek max
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst