fanlar hangi yönde çalışır

Katılım
26 Ağu 2008
Mesajlar
337
Puanları
1
Yaş
39
değerli ustalarım,herhangi bir kart soğutma devresinde fanlar sıcak havayı dışarımı atar,yoksa soğuk havayı içerimi alır ,kapalı bir ortamdaki kartı n sıcak havasını dışarımı atmalıyız yoksa içeri soğuk havamı almalıyız.saygılarımla.
 
Fanlar genelde içeriye toz girmesin diye yönü içerdeki havayı dışarı atacak şekildedir.Lakin hava akışını sağlamak amacıyla fanın rüzgar yönüne denk gelecek şekilde bir de toz giremeyecek şekilde dizayn edilmiş havalandırma kanalları olmalı.Böylece fanda havalandırma kanalından girecek havayı dışarı atacak şekilde olmuş olur.Eğer fan içeri doğru direkt hava verirse çok fazla tozlanma ve diğer pisliklerin girmesi sağlanmış olur.Bu da kartta istenmeyen arızalara ve kısa devrelere sebep vermiş olur.
 
canerland arkadaşıma katılıyorum ancak benim çalıştığım işletmedeki makinaların hem panolarındaki kontaktör vs gibi hemde sürücü modüllerini ve kartları soğutma amaçlı her iki yönlü çalışan fanlar mevcut
 
Eger iki yönlü calısma olacaksa (tabi burada pano yada cihaz dısındaki ortmanında fazla sıcak olmaması önemli) iceri hava alacagınız fanın debisi tahliye fanından 1 numara büyük olmalıdır ki bu cihaz yada pano icinde az da olsa basınc olusturacaktır.İcerisnin tozlanmasının önüne gecilecektir.Ama sıcak bir ortamımız varsa klima öneririm. Tabi bu fanlar filitreli olmalı.Maksat iceri toz almamak!
 
Son düzenleme:
Arkadaşların dediklerine aynen katılıyorumfanlar dış ortamdaki tozu içeri almaması içerideki sıcak havayı dışa atarlar.Yalnız bir adet filitreli boş kapak takılmasında fayda var dışarıdan hava rahat girsin diye.
 
havayı dışarı atacak şekilde bağlandığında panonun açık olan her noktasından içeri hava ve dolayısıyla toz girişi olur. böyle bağlanırsa panonun havayı sadece filtrenin olduğu yerden alması için çok iyi yalıtılması lazım. bu yüzden havayı içeri alacak şekilde bağlanması daha uygun. fanın önüne filtre koyulmalı. böylece içeri alınacak hava sadece filtreden geçecek hava olur. pano içi daha az tozlanır. içeri alacak şekilde bağlandığında fan pano altına doğru yerleştirilmeli, panonun üstüne doğru da delik açılmalı. ısınan hava yükselir.
 
Fanlar içerideki sıcak havayı dışarı atar.Birde Panoda açık bir yer vardır filtreyle kapatılır pano kapağı sıkıca kapatılırsa filtreli kısımdamdan soğuk hava pano içerisine çekilir fan yardımıyla panoyu soğutarak dışarı atılır filtre kullanmadaki amaç soğuk hava içeri alımında toz girişini engellemek
 
Genel olarak pano içinin soğutulması için klima veya fan montajı ortak karar.Bu önerilere ek olarak panoya çift fan montajı yapılacaksa,alt fan emiş yapmalı ,üst fan ise içerdeki hava tahliye etmeli.Sonuçta ısınan hava yükselir.
 
genelde fanlar sıcak havayı dışarıya atarlar. tabi hava alacak yerinde olması gerekir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,686
Kullanıcılar
449,954
Son üye
yulaf177

Yeni konular

Geri
Üst