Elektrik Projesi

0544 848 36 30
 
:) Madem forumda bu kadar çok projeci var, projeden anlayan arkadaşlara elektrik tesisat proje çizimi sırasında yapılan hesaplar hakkında bi soru; Çok katlı, hidroforlu ve özellikle çift asansörlü binalarda en uzun ve en yüklü hatta göre gerilim düşümü hesabı nasıl yapılıyor... :)

Bahsettiğiniz alıcılar panoya eşit mesafelerde ve aynı linye ile besleniyor ise, bu alıcıların toplam gücünü tek bir alıcı gibi düşünerek, 3 fazlı ya da 1 fazlı olma durumuna göre uygun olan formülü kullanınız.

Alıcılar farklı linyeler ile besleniyorsa, en güçlü alıcı ve en uzun mesafeye göre hesap yapınız.

Formüller:

C5%9F%C3%BCm%C3%BC%20hesaplamalar%20form%C3%BCller.gif
 
@>Genius>;

Sorunuza cevap gelmiş..doğru mu yanlış mı
yoksa soruda bir "pislik" mi var:)
 
O riski göze alarak dalmıştım zaten. :rolleyes:

:)

Formüller doğrudur muhtemelen ama hesaplar öyle formül ezberleyerek olmuyor sayın nefer87. Ama gerilim düşümü hesabındaki tek püf nokta en uzun ve en yüklü hattın sonundaki prize tek fazlı sistem için 220 voltu, 3 fazlı sistem için ise 380 voltu götürmektir.

Ancak arada bir sürü talep gücü hesapı yapılır, yük akımları, koruma cihazları ve kablo kesitleri bu talep gücüne göre belirlenir. Daha sonra hesaplanan kesit üzerinden gerilim düşümü hesabı yapılır.

O yüzden bir proje tasarım aşamasında iken yapılan en önemli hesap talep gücü hesabıdır çünkü daha sonra yapılacak hesaplar ve seçilecek cihazlar bu talep gücü hesabına dayanır. Hatta talep gücü hesabı yaparken ilerde vatandaşın klima, şohben vs. cihazlar kullanma durumu bile öngörülmelidir ki daha sonra vatandaş kablom kurtarmıyor diye tailat projesi ile uğraşmasın. Bu bakımdan talep gücü hesabı bir binanın statik proje hesabı gibidir.

Herşey talep gücü hesabı üzerine inşa edilir.

Sizden önce asansör, hidrofor vs. cihazlar ve bina için talep gücü hesabının nasıl yapıldığını anlatmanızı beklerdim. Benim gözümde sınıfta kaldınız...

Ayrıca evet tuzaklı bir soru idi...

Saygılar..
 
merhaba, proje depertmanınız var ise, dısarıdan projelerınızı cızıp hazırlamanıza yardımcı olabılırım... 5 yıllık proje deneyımım vardır...

duşünürseniz irtbat kurabılırız.
 
dısarıdan yardıma ıhıtyacınız var ıse, özelden ulasabılırsınız,
 
genius kardeş

sende sınıfta kaldın. Türkiye sınırları içinde alçak gerilim 230V ve 400V tur.

diğer bir husus kablo kesiti sadece talep güç ile hesaplanmaz. asansörün kablosunu talebe göre nasıl hesaplarsın. binanın ana kablosunu talep güce belirleyebilirsin ama cihazların, linyelerin, motorların kesitlerini bu yüklerin kurulu gücüne göre seçebilirsin.

neyse demek ki ava giderken avlanmak böyle oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,879
Kullanıcılar
449,998
Son üye
Muharrem_Arslan

Yeni konular

Geri
Üst