Elektrik hızı?

volverine

Üye
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
186
Puanları
1
Elektriğin iletim hızı nedir? ışık veya ses hızından fazlamıdır? Gerilim mertebesine veya akımın büyüklüne göre değişirmi? ( Aklıma takıldı ;D )
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektronların hızı kaplumbağdan bile yavaştır.saniyede belki 1 mm veya daha az.
Akım yoğunluğu ile doğru, elektron yoğunluğu ile ters orantılıdır.
Elektrik alanındaki değişim hızı ise yaklaşık ışık hızı kadardır.
 
Aslında güzel soru :) eğer elektrik enerjisinden söz ediyorsanız, benim bildiğim kadarıyla , hesaplamalarda havai hatlar için 300.000 km/sn ve kablolar için genel olarak 150.000 km/sn olarak alınıyor. Bu hız, "hattın karakteristik emepedansı" denilen bir değere göre değişiyor. bu emepedansta L (endüktans) ve C (kapasitans) değerleri belirleyici. yani hız ortama bağlı.
 
bildiğim kadarıyla 120.000 km\sn.
lise yıllarında 1986-1987 yıllarında bizim sınıfta tartışılmıştı. o zaman dünyayı saniyede 3 defa dolaştığını söylemişti arkadaşlar.eğer hızı değişmedyse ;D 40.000*3=120.000 km\sn.
kolay gelsin
 
Kullandığımız elektriğin hızı ile elde ettiğimiz enerji iletim hızı arasında çok büyük fark bulunmaktadır. Elektrik akımı iletken bir tel içerisindeki serbest elektronların hareketi ile sağlanmaktadır. Fakat bu elektronlar çok hızlı hareket ediyor anlamına gelmez.
Buna bir örnek vermek istersek; Suyla dolu bir bahçe hortumunu elektrik teli, suyu ise akımı oluşturan elektronlar olarak varsayalım. Hortum tamamen dolu ise suyu azıcık açsak bile diğer uçtan hemen su akmaya başladığını görecegiz. Ancak bu, musluktan çıkan suyun diğer uca ulaştığı anlamına gelmemektedir. Elektrik akımı da aynı şekilde oluşur, elektronların saatteki hızı santimetrelerle ölçülür ve tel kalınlığı, potansiyel ve iletkenin özellikleri gibi etkenlere orantılıdır. En hızlı iletim en yüksek akımda meydana gelir.
Elektrik enerjisinin iletimi tamamen farklı bir bölümdür. Bu enerji ışık hızına yakın bir hızla iletilmektedir. Bu iletimi aynı hortumun ucundan uygulanan basıncı diğer ucuna taşıması gibi
 
elektriğin hızı yaklaşık ışık hızıdır fakat bu elektron hızı ile karıştırılmamalıdır elektron burada tospa gibi kalır
 
Arkadşalar bir çok rakam verilmiş ama benim bildiğim elektriğin hızı 300 000 Km/s dir. Elektron hızı ise (Bu hız iletken üzerinde transfer hızıdır) enerjinin türüne göre değişir. Dc altında gerilim ve akıma göre değişim göstermektedir. bazen 1mm/s bazen 7m/s gibi bunu etkileyen şartlara bağlıdır. Fakat Ac akımaltında elektronlar bir ilerleme kaydedemezler. sadece salınım halindedirler. (ileri - geri gibi)

Saygılar
 
Elektriğin kablolardan geçiş hızı nedir
 
hız ortama bağlıdır ama yakaşık ışık hızı değerinde diye biliyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,233
Mesajlar
916,010
Kullanıcılar
450,033
Son üye
Demir12312

Yeni konular

Geri
Üst