Eksenlere farklı motor kullanımı

Çok mecbur kalmadıkça aynı sürücüye 2 motor bağlama.
Sürücüne giren çift kablolar tek motorun uçlarıdır umarım hani seri ya da paralel bağlanıyor ya..
 
Mecbur kalmadıkça diyorsun ,yani bağlanabilir.Ben de bu günlerde bunu düşünüyordum denemeler yapıp ,bir sürücüye iki motor bağlayıp çektiği akımı takip ederek denemeler yapacaktım.
 
Bu iş bilindik motor akımları ile benzer bir şey değil !
Sürücü , motor ne yaparsa yapsın yüklü ya da yüksüz hatta duruyor olsa da , ayarlı akım kadarını verir.
Yapma çünkü aynı yani sabit değerdeki akımı hangisi nasıl bölüşür hangisi adım kaçırır belirsiz ve uygunsuzdur.

Sabah olduğunda bakkaldan alırım yenisini diyebilecek durumlarda geçici olarak denenir.
Ama tabii imkanlar ayrı konu..
 
Neyse bakkala sorayım elinde sürücü varsa denerim.:)
 
Ben tek surucuye 2 motor baglamayacagim.elimde 4 motor ve 4 surucu var.ben kartin eksen cikisindan 2 ayri kablo cekerek 2 ayri surucuye baglamayi dusunuyorum.her surucu 1 motor surecek.burda tek aklima gelen kartin tek eksenine 2 ayri surucu baglamak sorun olurmu? Suruculer elektrik beslemesini disardan aldigi icin kart sadece sinyal yolladigi icin 2 surucunun tek eksene baglanmasi eksene arti bir yuk getirmez diye umuyorum.ne dersiniz?
 
sinyal kablolarını kısa tutarsanız birşey olmaz forumda bu şekilde kullananlar var.
 
Benim son zamanlarda araştırdığım konu bu. Slave eksen destekleyen breakout board piyasada fazla yok. Olanlar da çok pahalı.

@asenyurt'un sözettiği gibi karttaki (breakout) bir porta 2 sürücü bağlamak en makul çözüm. Tek sürücüye 2 motor bağlamak ise sürücüye 2 kat yüklenmek anlamına gelir.
 
..getirmez diye umuyorum.ne dersiniz?

Kart çıkışları genelde BC237 gibi küçük transistörler dir.
100mA akım verebilirler.
Sürücü girişleri optik kuplajlı olur ve ledleri için 10mA yeter.
Sürücü şemalarında verilen örnek bağlantılardaki seri direnç değerlerine dikkat ederseniz , daha doğrusu geçen akıma göre bir direnç bağlarsanız sorun olmaz.
2 değil 3-5 de olur..
 
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.neredeyse hic vakit bulamadigim icin cok uzun suren cnc toplama maceram bitti sayilir.fakat suan yasadigim ciddi bir sorun var:(

Oncelikle rc ucak hobisi ile ugrasmaktayim.bu yuzden bir hobby cnc yapmaya kadar verdir.cok guclu olmasi ya da deli hassasiyete sahip olmasi gerekmiyor.genelde balsa kavak kontrplak yada depron tarzi kopukler kesiyorum.bu yuzden ox cnc olarak bilinen bakinayi toplamaya karar verdim.150x100 boyutlarinda yaptim makinayi.bir cok parca cinden geldi.ozellikle kkontrol karti ve suruculer.makinanin bitmis hali
P_20151129_130243.jpg


Ufak tefek eksikler var limith switchler baglanacak vs.kalibrasyonum tamam gibi 1000mm git dedigimde 1001 mm civari gidiyor.hassasiyet benim icin yeterli.fakat 9000 satir civari bir kesimde asagidaki sorunlar mevcut.
P_20151129_125214.jpg

P_20151129_125220.jpg

Bir quadcopter yapiyorum.bu deneme kesimi.elektronik malzemeyi asil modele gecmeden bunun uzerinde montajlayarak sorunlar varsa cizimi ona gore duzeltmek icin.yakin cekimden karsilikli deliklerin simetri olmadigini goruyorsunuzdur.ozellikle bagzi yerlerde kaciklik cok fazla.delikler elips gibi (y ekseni dogrultusunda) ve genel cercevede parcalari ust uste koyunca opusmeyen bir cok noktasi var.kalibrasyonda sorun mu vardiyerek 15cm lik bir kare cizdim.ardindan 15 cm capinda bi daire cizerek bu kare icine oturttum.
P_20151129_125827.jpg
Kumpasla yapigim olcumde karede hic hata olmadigini gordum.dairede ise bagzi yerlerde 15.2 cm cap olcusu aldim.
P_20151129_140531.jpg

Makinanin elektronik aksami suan acikta duruyor baya salas ve ozensiz suan
P_20151129_130256.jpg


Kontrol kartim usb cnc mk1.bu kartta 4. Ekseni slave yapabiliyorsunuz ben bir turlu beceremedigim icin daha once sizlere danisarak y ekseninden 2 kabloyu iki farkli surucuye bagladim.motorum birini ters baglayarak sorunu cozdum.makina triger kayis sistemi ile calisiyor.youtube videolara bakaraniz gayet hassas 3d kesim yapanlari ya da aluminyum isleyenleri gorebilirsiniz.suruculer cin mali en ucuzlardan.

sorunumun kaynagi birden cok farkli yerlerde olabilir sanirim ama hangi sirayla neleri deneyerek sorunu cozebilirim.konuyu cep telden yazdim.hatalar varsa kusura bakmayin.yardimlariniz icin simdiden tesekkur ediyorum.
 
Yakin resimde bazi delikler merkezde iken bazilari kacik.y ekseninde ayni hizada olan deliklerin hepsi kacik degil.yada giderek artan bir kaciklikta yok.belki faydasi olur bubilginin diye eklemek istedim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,389
Mesajlar
917,185
Kullanıcılar
450,274
Son üye
darnv

Yeni konular

Geri
Üst