dsPIC programlama ile PIC programlama arasındaki fark nedir?

GGSNAKE

Üye
Katılım
28 Tem 2011
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
36
Merhabalar,

Projemde dsPIC33fj12mc202 isimli microchip firmasının dijital sinyal mikrokontrolörünü kullanılıyorum.

dsPIC'i, C dili ile programlayacağım. Sorum şu olacak elimde PIC16F877'nin CCS C ile programlanmasını anlatan güzel bir kitap var. Buradaki C kodlarını kullanarak dsPIC 'i tam anlamıyla programlayabilir miyim? Programlayamazsam ne tür bir yol izlemeliyim?
dsPIC'e programı atmak için Pickit3 debugger'ını kullanacağım bunun için de MPLAB kullanacağım. CCS C'de yazdığım kodları MPLAB'da çalıştırmam mümkün olur mu yoksa direk işe CCS C'den başlamamalı mıyım?

Tek fazlı PWM rectifier devresi tasarlıyorum projemde. dsPIC'i daha hızlı sonuçlar alabilmek için tercih ettim.

DSPIC33FJ12MC202-I/SO - MICROCHIP - DSC, MOTOR CTRL 16BIT 21 I/O, | Farnell Turkiye

dsPIC'in datasheetine ulaşabilmeniz için farnell linkini koydum.
 
Ben hiç kullanmadım ama, MPLAB ide içerisinde CSS derleyiciler kullanılabiliyor diye bir şey duymuştum. CCS desteklediği yüksek seviyeli komutlarla işi kolaylaştırıyor. Ama donanımsal modüller ne kadar destekleniyor ona bakmak lazım.

Benim önerim datasheet okumaktan kaçınmazsanız C30 kullanmanız yönünde olur. Projenin detayları yok ama tahminimce PWM ve ADC modüllerini kullanmak yeterli gibi. Diğer Pic serilerinden farklı olarak dsPIC lerde donanımsal modüllerin ayrı ayrı detaylı, örnekli datasheetleri var.
Microchip'in sitesinde ilgilendiğiniz konu da dahil uygulama örnekleri var. Datasheetler de, uygulama örnekleri de C30 ile..

Bunun dışında dsPIC ile ilgili takıldığınız bir konu olursa burada sorabilirsiniz.
 
Konuyu aslında pic programlama kısmına açarsanız daha verimli cevaplar alırsınız sanıyorum orda bu işlerle uğraşan daha profosyonel üyeler var.

MPLAP ide içerinde CCS C kullanabilir ve PİCKİT 2 nin debug özelliğinden faydanalabilirsiniz. Uygun ayarları ve entegasyonu sağladıktan sonra. (DSPIC Kullanmadıgımdan normal bir pici çin konuştum)

Bu işlere yeni başlıyorsanız DSPIC seçmeniz sizin için bir hata olabilir. Sonuçta 18f4520 mesala 40MHZ e kadar destekliyor , sanırım o zaten işinizi görür , yanılıyor muyum?
 
Ben dspic30f2010 kullandım fakat asm ile programladım o yüzden sorularınıza cevap veremeyeceğim, asm den başka dil bilmiyorum. dspic in asm si farklıdır örneğin 16f877 de 35 asm komutu variken dspicte 150 asm komutu var 16f 8 bit dspic 16 bit, zaten adı üzerinde digital signal processing. Birde programlama bilginiz önemli m.d. programlamaya yeni başlıyorsanız dspic kullanmanız zor olabilir asm de hiç örneği yoktu c de durum nedir bilmiyorum. Pickit2 ile dspic programlayabilirsiniz, fakat üzerindeki zif sokete dspic uymaz o yüzden ya bir dönüştürücü yapmalı yada icsp kullanmalısınız bu basit bir iştir. Ayrıca dspic pickit2 ile programlanırken konfügürasyon ayarlarını program içerisinde yapmak işinizi kolaylaştırır bunuda akılda bulundurmalı, neyse belki gereksiz bilgiler versim ama kısacası dspic güçlü bir mikrodenetleyicidir işinizi görebilir.
 
CCS'nin 30f desteği var mı bilmiyorum ama programını C ile yazacaksan Microchip C30 ya da hi-tech C kullanmanı tafsiye ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,764
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst