dosya ücreti

Katılım
15 Şub 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Yapı denetim kanunu mevzuatı kapsamında inşa edilen ,müteahhitten elektrik taahhüt işini alan tesisatçı ,işi tamamladığında yer sahibinden dosya ücreti (sayaç başına 150 tl) olarak ayrıca bir ücret istemesi, yer sahibinden bu tahsilatı yapmadan abone dosyasını elektrik kurumuna vermeyeceği, elektriğini açtırmayacağı ifadesi doğal mıdır. Yaptığı işin kuruma kabul ettirmesi Fen adamlarının yetkilerine dair yönetmeliğin 5 ve 6.maddeleri gereği zaten kendi sorumluluğundadır ve dosya sunma işlemi yapılan tesisatı kontrolü ve kabulü niteliğindedir. Bu konuda görüş bildirebilir misiniz?
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
bankalar dosya ücreti istiyor ya. bizim elektrikçiler de öğreniyorlar haliyle :))
taşeronun şantiye elektrik borcu vardır. belki de müteahhit ile yaptığı sözleşmeden dolayı evdeki hesap çarşıya uymamıştır. müteahhit ile konuşun çözüm yolu bulabilirler.
 
istanbul ,ankara ve izmir gibi şehirlerde tesisatçılık yapanlar böyle bir ücret alıyorlar mı? alıyorlarsa ne miktarda ve bu dosyalara koydukları iş bitirme belgelerini yapı denetim firmalarının denetçi elektrik mühendisleri imzalıyorlar mı? özellikle elektrik kurumunda bu işlerle ilgili çalışanlar ve bu işlemleri yapan tesisatçılar cevaplandırırlarsa memnun olurum.
 
alınıyor tabiiki bu gayet normal çünkü tesisatı yapmakla iş bitmiyor muayene memurunu aracınla alıyorsun eksiklik varsa bir kaç kezde götürmen gerekebilir. hem zaman hemde para harcıyorsunuz.100-150tl normal fazlasıda olmaz tabiiki
 
alınıyor tabiiki bu gayet normal çünkü tesisatı yapmakla iş bitmiyor muayene memurunu aracınla alıyorsun eksiklik varsa bir kaç kezde götürmen gerekebilir. hem zaman hemde para harcıyorsunuz.100-150tl normal fazlasıda olmaz tabiiki
yapı denetim firmaları binanın kontrolü için belediyenin yapı kontrol birimlerini denetledikleri inşaata muayene memurunu(belediyenin mühendis veya mimarın) inşaata götürürler ve bundan dolayı ayrıca bir bedel isteyemezler ve de istenmesi suçtur. cevabınızda belirttiğiniz tesisatta eksiklerin çıkması da ayrıca tesisatçının kusurudur ve kusurdan dolayı çıkan maliyetlerin tesisatçının sorumluluğunda olması doğaldır.
 
muayene memuru mühendis yada mimar değildir. tekniker yada teknisyendir.

konuya mevzuat olarak bakarsak
ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ
Madde 19 -
( Değişik : RG 25/10/1996- 22798)İÇ TESİSLERİN DENETLENMESİ VE MUAYENESİ

İç tesis, denetim kuruluşu tarafından, tesisin yapım işinin her aşamasında denetlenecektir. Denetim. Örnek-3 de belirtilen teknik hususları da içeren ve denetim kuruluşu tarafından detaylanarak standardize edilecek bir muayene formuna göre yapılacak ve uygun bulunması halinde bir asıl iki adet suret olmak üzere belgelendirilecektir. Uygunluk belgesinin asıl tesis sahibine, bir sureti işletmeye verilmek üzere tesisatçıya verilir. Bu suret denetim kuruluşu tarafından arşivlenir.


İç tesise ait bu uygunluk belgesi elektrik bağlantı bildirimi (iş bitimi) ile birlikte işletmeye verilecektir. Ahır, kümes gibi basit tarım binaları, barakalar ve basit köy evleri için denetim kuruluşu tarafından verilecek iç tesise ait uygunluk belgesi aranmayacak, bu tür tesislerde işletme tarafından yapılacak muayene yeterli olacaktır.


(Değişik fıkra : RG-16/06/2004-25494) 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun kapsamındaki denetim kuruluşlarının alacakları minimum ücretler ve ödeme şekilleri, bu Kanun ve ilgili mevzuatta belirlenmiştir. Yapı Denetim Kuruluşları tarafından denetlenen yapılardan ayrıca bir ücret alınmaz.

(Değişik fıkra : RG-16/06/2004-25494) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından çıkarılan ilgili mevzuata göre I. Sınıf Yapılar olarak tanımlanan ahır, kümes gibi basit tarım binaları, barakalar, basit köy evleri ve geçici olarak elektrik verilen şantiye, lunapark ve benzeri abonelikler hariç yapılardan alınacak muayene ücretleri, Bakanlığın uygun mütalaası alınarak kuruluş tarafından her yıl Ocak ayı içinde belirlenir.

(Değişik fıkra : RG-16/06/2004-25494) Denetim Kuruluşunun vereceği uygunluk belgesine sahip olan elektrik iç tesisinin kuruluş tarafından tekrar muayene edilmez; zorunlu hallerde edilmesi durumunda bu iş için ayrıca bir ücret alınmaz.

(Değişik fıkra : RG-16/06/2004-25494) Elektrik iç tesislerine ait uygunluk belgesi olmayan veya muayeneler sırasında uygun bulunmayan tesise enerji verilmez. Bu işlemler sırasında tesisatçının bulunması istenir. Ancak tesisatçının bulunmaması bu işlemin sonuçlandırılmasına engel olamaz.


Muayene sonunda bu yönetmeliğe uygun olmayan uygulamalar görülürse; tesise elektrik verilmeyerek durumu yazılı olarak denetim kuruluşlarına, tesisatçıya ve tesis sahibine bildirilir. Muayene sırasında tesisatçının bulunması istenir. Tesisatçının muayene sırasında bulunmaması durumu muayene hizmetinin sonuçlandırılmasına engel olamaz.

Denetim işlemleri ve muayene sırasında; istenildiğinde işçi, merdiven, ölçü aletleri vb. araçlar tesisatçı tarafından ücretsiz olarak denetim kuruluşuna veya işletmenin emrine verilir.

Tesisatçının muayene sırasında bulunmaması durumunda, söz konusu imkanlar işletmece sağlanır.
 
sayın meslekdaşım ademcelik,
yönetmelik bölümünün ilgili kısmıyla verdiğin cevap için teşekkür ederim. Muayene memuru ifadesi genel bir kavram olup sadece yapılan işi kontrol eden teknik nitelikli kişi anlamında kullanılabilir. Bir rezidans binanın, bir avm nin teknisyen seviyesinde kontrol edilemeyeceği malumunuzdur. Ayrıca kurumların personel kapasiteleri ve işin niteliği ile ilgili görevlendireceği eleman olarak düşünüyorum. Binaların yapım ve denetim işleri esas itibarıyla Çevre ve Şehircilik bakanlığının çıkardığı 3194 sayılı imar kanunu ,4708 sayılı yapı denetimi hakkındaki kanun çerçevesinde ruhsatlandırılmakta ve kullanma izinleri verilmektedir.
Buradaki sıkıntılı ve çelişkili konu Milli Eğitim bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığının imar mevzuatıyla birebir bağdaşmayan çıkardığı yönetmeliklerdir. Esas itibarıyla elektrik satış kuruluşu olan sedaş,tedaş gibi kuruluşların imar mevzuatına göre yaptıkları işlemlerin yönetmeliklerle yeniden düzenlenmesidir. Devam eden bir inşaatta elektrik kazası olduğunda mahkeme hemen ruhsatta ismi yazan şantiye şefini aramakta ,tesisatçının kim olduğunu sormamaktadır. tesisatçı genel olarak iş bittiğinde abone dosyalarını hazırlayan kişi olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle küçük yapılarda korsan elektrikçiler binayı bitirdikten sonra dosyacı kişilere (yetkili tesisatçı ve maalesef bazı mühendislere) elektrik kurumlarında abone açma işini takip ettirmektedirler. Bu nedenle tesisat yönetmeliğinin imar mevzuatı dikkate alınıp yeniden düzenlemediği takdirde kavram ve sanal yetki kargaşasının düzeltilemeyeceği kanaatindeyim.
 
yapı denetim yönetmeliği proje kontol formunda;
2. UYGULAMA
16. 06. 2004 tarih 25494 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin uygulanması, inşaatta yetkili bir elektrikçinin çalıştırılması ve işe başlamadan önce işe başlama formlarının doldurularak yapı denetim dosyasına konması.
İnşaat bitiminde iş bitirme belgesi ile bunların eki olan kontrol formlarının inşaata gidilmiş doldurulmuş ve yapı denetim kuruluşundaki denetçi mühendisler tarafından imzalanmış. Formlar doldurulurken özellikle topraklama ölçümü ile Kaçak Akım Rölesi testleri yapılıp raporlanmış ve bir nüshası belediyeye verilmiş.

ifadelerinin belirtilmiş olması gerekmektedir. Oysa bu uygulama elektrik kurumlarınca bilinmediğinden genellikle inşaatın yapım aşamaları ile ilgisi olmayan elektrikçilerle abone dosya takipçiliği mesleği oluşmuştur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,751
Kullanıcılar
449,973
Son üye
sfc16

Yeni konular

Geri
Üst