Diode ve Netduino

asciiman

Üye
Katılım
1 Ocak 2014
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
46
Selamın aleyküm arkadaşlar,

Aslen programcıyım ve elektronik bilgim yok. Fakat bildiğim kadarı ile diodlar akımın sadece bir yönde iletilmesine izin veriyor.
Sormak istediğim soru: Netduino, arduino gibi bir microcontroller board ve bazı pinlerinin giriş değeri maximum 5volt ve bazılarınında 3.3v. Akım değerleri aşıldığında da pinler bozuluyor.
Piyasada farklı değerlerde ve özellikte diodlar var. (Örneğin: zener, germanium, Rectifier Diode, Barrier Diode vs.)
Bunlardan hangisi ne işe yarar benim ihtiyacım olan değerler hangi aralıktadır gibi sorularım için sizlerden yardım rica ediyorum.

Sorularımı özetleyecek olursak.
1) Örneğin 3.3voltu aşan bir akım geldiğinde buna izin vermeyen bir diot varmıdır. (maximum gelebilecek olan akımın 12v olduğunu varsayalım)
2) Eğer böyle bir diyot yok ise farklı modeller ne işe yarıyor?

teşekkürler..!
 
Diyodlar çoğunluk la devreye seri bağlanırla ancak zenner diyod da ise durum farklıdır devreye paralel bağlanır ve ve anot katot bağlantıları arasındaki gerilim zenner değerini aştığında kısa devre yapmak koşulu ile gerilimin aşmasını engeller. Yani zenner diyod sorunuzun cevabıdır.
 
Şunu düzelteyim belki yanlış biliyorsunuzdur.Gelecek akım 12 Volt'dur demişsiniz.Dediğiniz 12 Volt gerilimdir.Akım farklı birşey.
 
s.a.

Aslan bey kastetmek istediğim gerilimdi teşekkür ederim.

Şimdi zener diod'la ilgili bir iki video izliyorum ama insan ortasından başlayınca işe bir çok soru (belki çoğu saçma) takılıyor aklına.

Peki watt değerinin bir önemi varmı?
Yani kullandığım güç kaynağı ATABA 1000ma ve 12v hani şu ayarlı duvara takılan adaptörlerden.
Buradan gelebilecek dalgalanmaları önlemek açısından yeterli olurmu 1Watt diode daha yüksek watt değeri olan varmıdır ben bulamıyorum.
 
Her zaman bir işe kalkışmadan o işi iyice öğrenmeli bilgilenmelisin. Ana beslemen 12v olabilir, gerekli yerleri gerekli voltajı vermek için voltaj regülatörü (12-9-5 vb.) veya zenerli yapı oluşturursun, farklı voltaja sahip haberleşme pinlerinde ise level shifter denilen yapı/çevirici kullanmalısın genelde çift yönlüdür yin de satın alırken yaparken dikkat et 1. cümlede söylediğim gibi.
Diodların farkı ise (sorunun önemsiz tarafı) kullanım alanına göre değişen ihtiyaçları karşılamak adınadır; (farklı elementler, farklı voltajlar, sinyaller ...) rf devreleri, hv devreleri, besleme devreleri vs.
 
s.a.
Levent bey tabiki bilmek kadar güzel bir şey yok. Fakat insan bir şeyi kendi başına öğrenmeye kalkışınca herşeyi yeni baştan keşfetmek zorunda kalıyor. Dayım "Ustasız meslek haram derdi" (Mecaz). Sonuçta insanlık son 20 yılda bu güne kadar ürettiği bilginin 50 katı bilgi üretti. Ve geçen izlediğim bir belgeselde bunu her 3 günde bir yeniliyoruz deniliyordu. (Yani cep'telefonları, kameralar, bilgisayarlar 7 milyar nusuf vs...)

Hiç araştırmadığımı hiç düşünmediğimi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Fakat her soru başak bir soruyu doğuruyor ve bir süre sonra içinden çıkılmaz hale geliyor. Ayrıca benim gibi ingilizce probleminizde varsa bilgiye ulaşmak dahada zorlaşıyor. Zaten alimler, öğretmenler, forumlar ne için var.

İlginçtir dün görüp satın aldığım şeyler arasında Level Shifter'de var.
https://www.sparkfun.com/products/12009
https://www.sparkfun.com/products/11955
https://www.sparkfun.com/products/10680
https://www.sparkfun.com/products/10680

Fakat benim bağlantı noktam biraz daha farklı, basit anlamda voltajın 3.3v-5v-9v-12v voltu geçmesini önlemek istiyorum. Daha doğru bir ifade ile kullandığım modüllerin bazıları daha yüksek voltajda çalışıyor fakat bir şekilde bu modüllerin gnd uçlarını Netduino ile bağlamak zorunda kalıyorum. Bunuda yaparken çekiniyorum çünkü cihaz pekde ucuz değil. Daha bir çok sorum var ama bir başlangıç yapmak istedim :)

Ayrıca "Ve her bilgi sahibinin üstünde bir başka bilen vardır." Yusuf-76
 
Sorun tam nedir onu anlat varsa şema foto ekle, şase (gnd=common) zaten ortak deyimiyle kullanılıyor hatta standartlaştı, veya benim için durum böyle:). Yine de şasenin ortak bağlanabileceğinden emin olmak istersen şamayı paylaş resimli sor.
Diğer voltajlar için ayrı ayrı parçalar var lm317, transistorlu, zeerli, v.reg lü .... 7812 arkasına 9 onun arkasına5 arkasına3,3 elbette koyabilirsin düzgün montaj yaptıysan ekmeğini (soğutucu) esirgemediysen sorunsuz çalışır voltaj yükseltmez :)
 
arduino+transistor_simple.jpg


s.a.
lent bey ben resimdeki gibi bir düzeneğe sahibim. Sağdaki 10v güç kaynağının negatif bacağı arduinonun gnd' sine bağlı
İşin aslı burada akım hangi yönde onu bile bilmiyorum. Yani 10v negatif akım arduinoya gidiyormu daha doğrusu neden bağlanmak zorunda veya arduino gnd ile güç kaynağındaki gnd arasına akım geçirmeyen bir diyot bağlansa çalışırmı sonuçta amaç arduinoyu korumak veya zener diot kullanılacak ise nereye konulması gerekiyor.

Sorularım karmaşık gelebilir bu yüzden sizden ricam, düzenekteki mantığı açıklamanız. Ve sistemi korumak için diyot gerekiyorsa hangisi, nereye ve hangi özellikte olmalı.
 
ANladığım; sağdaki besleme arduinonuzun beslemesi tr e pwm sinyali uygulanarak eln 60 ın çıkışı azaltılıp arttırılıyor aynı elle musluk açıp kapapmamız gibi. uçlu adaptör kullanırsan ve de bu 10 v üzerinde ayarlanır bir adaptör değilse zenere ihtiyacın kalmaz uçları karıştırmamış olursun ters besleme vermeni engellersin.
Eln nin kataloğuna göz at.
 
s.a.
Sağdaki besleme arduinonun beslemesi değil. Fakat MeanWell'in pwm kanalı 10v ile çalışıyor. Aruduinun sinyali ise 5v. PWM sinyalini güçlendirmek için böyle bir şema hazırlanmış.

Sorun Arduinonun bacaklarına 5v'tan fazla akım verildiğinde bozulması. Sanırım bu nedenle arada direnç var.
Henüz bir diotum yok fakat besleme ile arduinonun gnd'si arasına tek yönlü bir diyot koyduğumuzda sistem çalışırmı. Veya neden gnd'ler arasında bağlantı kurmak zorundayız. Farklı voltajlarda çalışan modüllerin gnd'leride aynı yere bağlanacak değil mi? Sonuçta kart üzerinde 2 tane gnd çıkışı veya girişi olduğuna göre hepsi aynı yere gidiyor ???
 

Forum istatistikleri

Konular
128,360
Mesajlar
917,020
Kullanıcılar
450,228
Son üye
Aydinyilmaz20

Yeni konular

Geri
Üst