DC MOTOR HIZ KONTROLÜ

öcal

Üye
Katılım
19 May 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba

İyi akşamlar. Bitirme ödevim gereği 16f877 ile 2 dc motor sürüyorum. Bu motorlar enkoderli ve birinden aldığım sinyale göre diğerinin hızını arttırıp azaltmam gerekiyor.HPWM kullanıyorum. Yazdığım koda göre pic in pwm bacaklarından istediğim voltajı alıyorum. Fakat iş bu voltajı L293d ile kullanamadım. Motor voltajım 12V. Pic ten l293d ye giden voltajlar doğru, çıkanlar ise orantılı değil. Mesela minumum 10V çıkıyo l293d'den.Çıkışar olması gerekenden daha yüksek. Kristalim 20MHZ. pwm frekansım 5000(1300 de denedim) .Daha sonra 8MHZ kristal kullandım.(pwm freq 500) voltaj biraz düştü ama yine tutarlı değil. Motor dönüşlerinden aldığım pulsları sayarak da orantılı dönmediklerini anlıyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum.
 
çizili bir devre seman varsa gönderirsen dogru sekilde yardımcı olmaya calısalım aksi takdirde ezbere bir sey söylemenin sana yardımı pek olmayacaktır.
 
İlginiz için teşekkürler. Devre şemasını linke koydum.
 

Ekli dosyalar

  • tez.rar
    16.1 KB · Görüntüleme: 183
  • tez.jpg
    tez.jpg
    61.7 KB · Görüntüleme: 159
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhabalar, bende yollamış olduğun proteus dosyasını açmak istedim size daha yararlı bilgiler vermek için fakat snirim snn proteus sürümün bnmkinden daha yeni olduğu için açmadı..halbuki bnmki sp 7.4 olmasına rağmen(nedense de program hiç update gostermemiş olmasına rağmen)..acaba sen daha alt versiyonu ile kaydedebiliomuusn?kaydedemessen yada ben daha üst versiyonu bulamazsam bende bu soru için fikirlerimi snn ustte yazmış olduğun soruya hareketle aklıma gelenleri yazmaya çalışcam..kolay gelsin İnşallah sorununu çözmüşsündür..
 
Ben de yeni indirdim 7.5 proteusu. zip dosyasının üstünde de jpg'si ni koydum devrenin. Sorunum :l293d'den full'e yakın voltaj alıyorum.pwm düşük olmasına rağmen
 
arkadaşım devrene baktım jpegten proteus sürümlerimiz farklı olduğu için ..bu diyeceğim şeyin pek bi işe yarayacağını zannetmiyorum ama eski devrelerime bakarken ben enable1'i pin17ye enable2yi pin 16ya bağlamışım.onun dışında da aklıma pek bişiy gelmedi. :( :( :( :(
 
arkadaşım, bu sana yolladığım dosyadaki case study'2ye bakarsan belki ordan bişeyler bulabilirsin..case study2 yazan dosyanın çizimi dosyadaki figure 1le aynı bir tek figure 1 de enable 1 RB0'a bağlı orda RB0 bağlantısını çıkartıp onun yerine enable1'i pin 17ye bağlayacaksın(Case study 2yi okursan orda daha detaylı yazıyor)
 

Ekli dosyalar

  • MECE308_LAB_8.pdf
    93.2 KB · Görüntüleme: 136
ocal bey ben gönderdiğiniz devreyi acamadım ama devreyi kendim protesuda kurdum ve l293d ye dısarıdan potlarla similasyon yaptırdım problemsiz çalıstı büyük ihtimalle sizin pic de yazdıgınız kodda veya kon. secimlerinizde bir problem var ben asm de oldukça tecrübeliyimdir eger asm ile yazıyorsanız problemin ne olduguyla ilgili yardımcı olmaya calısırım kolay gelsin.
 
teşekkür ederim saolun. Şöle bir sorunum var. Picten çıkan pwm sinyalini voltmetre ile ölçtüğümde doğru voltajlar görüyorum. Ama bu voltajları l293d 'ye bağladıktan sonra sorunum başlıyor.Bu entegre üzerinde herhangi bir devre elemanı koymadım.Yani herhangi bir kondansatör yok. Pwm sinyali içinse 500 hz'ten 20khz'e kadar frekans denedim. (Şemanın üstünde şemanın screenshot 'ı var ordan bakabilirsiniz.) Ben proteus'da da yapamadım acaba bana sizin şemanızı yollayabilirmisiniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,584
Mesajlar
918,786
Kullanıcılar
450,589
Son üye
alicanguzel

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst