cnc plazmada sürücü karta gelen paraziti nasıl gideririm.

border

Üye
Katılım
10 Ara 2008
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
52
merhaba arkadaşlar , cnc plazma makinesi yaptım. her şey yolunda idi fakat sonradan plazma çalıştığı anda karttaki step ledlerinin sanki hareket etsin diye düğmeye basılmış gibi yandığını gördüm gördüm. fakat motorlar hareket etmiyordu.sanırım plazmadaki yüksek frekanstan meydana geliyor. bunu engellemek için ne yapabilirim . yardım ederseniz sevinirim
 
Nötr e faz karışıyor olabilir. Daha açık demek gerekirse nötr bir yerlerde makinenin gövdesine temas ediyor olabilir.
 
sayın gpeker bunun için dükkanının toprak hattından ayrı topraklama çaktım. yine olmadı plazmayı makinenin dışındada çalıştırsak aynı şey oluyor.yanlız şunu farkettim dükkanın şebekesinde nötr'ü güçlendirmek için nötr/toprak bağlantı yapılmış. birde motorlardan geri besleme yapıyor diye düşünüyorum sonuçta motorlar makine üzerinde toprak'a bağlı
 
Temiz bir nötr ve topraklama hattı şart bence.
Makinenin çalışma esnasında gövdede oluşan akım toprak/nötr çakıştığı yerde nötre faz basıyor. Motorlarda ısınma, kaçırma vs. kaçınılmaz oluyor. Nötr ve toprak hattından emin olduktan sonra son olarak da makine gövdesiyle ile bilgisayarınız kasası arasına bir kablo bağlayarak tekrar denemenizi tavsiye ederim.
 
ledlere sadece faz girdiğinizde bile azda olsa parıldar. bence ledlerin devreye girmesini röle kontağı üzerinden yapın.
 
bugün işi hallettik yeni bir topraklama çakmıştım zaten fakat buna rağmen dükkanın nötrü ile toprak arası sorunlu idi . ayrıca devre ve bilgisayardan olabilir diye sistemi tek tek devreye sokarak denedim kartta sorun yoktu motorları bağladım onlarda tamam, paralel portu bağlayınca meydana geliyordu oda her zaman değil olduğunda bir dalgalanma şeklinde ledlerin parladığını aynı zaman da motorlarda titreme harekete sebeb oluyordu. bende yeni bir nötr için 220 regülatör bağladım dükkanın toprağını iptal ettim bilgisayar, cnc kart ve plazma buradan besledim. sorun çözüldü bir daha yapmadı. ve bir çok kesimi sorunsuz yaptım. bu tür makine yapanlar topraklama konusu önemli 2 günüme mal oldu ama sonunda başardım. teşekkürler.l
 
Uzun Zaman olmuş konunun güncelliğinin bitmesinin. Ancak benim bir sorunum var ve en yakın sorunda bu konuda ele alınmış. Elektronik bilgim pek yok Bilgisayar programcısıyım.
Sorunum Şu: Cnc makinem var 3 eksen tipik bi Cnc 2 adet 5 amperlik 1 adet 7 amperlik sürücülerm var. Ayrıca bant motorum var trifaz, bant motoru çalışmıyorsa eğerki benim sistemim düzgün çalışıyor ancak bant motorunu devreye alınca 7 amperlik sürücüme bağlı olan motorda adım kaçırır gibi sıkıntılar oluşuyor. Netten araştırdığıma göre sistemmde bi parazit oluşuyor. Simdi benim sürücüler ayrı DC ile besleniyorlar. Ben sistemin şasesine toprakladım step motorun kablolarını yalıtkanlı kabloyla vs. yaptım ama aaşamadım birtürlü yardımcı olurmusunuz lütfen? Teşekkürler şimdiden.
 
İstediğiniz kadar parazit olsun (hatta kontrol kartınıza fazı direk bağlayın) kesinlikle bir parazit yada voltajdan etkilenmemesi lazım.
Genelde herkes logic leveli +2.9-5V tutar. Bu sisteminizin abuk sabuk çalışmasına sebep olur. Yaptığımız cnc/router benzeri makinede makine çalışırken kaynak yaptık(kesinlikle tavsiye etmem) ama çalışmada bir sıkıntı olmadı.
Bunun sebebi logic levelimiz 0 volt olmasıdır.
Sıfır volt ne demek ? Sistem sadece sinyal 0 V olduğunda tetikleniyor böylelikle ne kadar parazit veya voltaj gelirse gelsin sistem kesinlikle şaşmıyor.
Bu sistemi inşa edebilmek için tüm ayarlarınızı (Sürücülerin kartın vs) Idle time voltage (bekleme anı voltajını) +X volta geçirmeniz gerekmektedir.
Yeryüzünde bir etkileşim (indüksiyon,kaçak) bahsetmek istiyorsak bunun + bir değer olması gerekmektedir. Çünkü referans yeryüzü ise kendi içinde değeri 0 dır (Ha bu diğer gezegenlere veya bulunduğu sisteme göre kesinlikle sıfır olamaz.)

Şayet sağlıklı bir sistemden bahsetmek istersek o zaman logic levelimizi -5/-24Volt yapmamız mükemmel bir sonuç almamıza sebep olur. Ne toprakla uğraşır nede hayvancılık yaparız....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst