ceza yemiş miyiz

Tam bir mühendis dayanışması, desteği ve dert paylaşımı yaşanıyor konuda. Okuyanın öğreneceği, yazanın yaşanmışlıkları hatırlayacağı çok şey var. Acaba hangi okul bu okuldan daha eğitici olabilir ki!
Iki uc katli tekerlekli bir iskeleyle tava takip kablo düşüyoruz. Yerde cukurlar var ve iskelenin geçeceği kimi yer cok dar. Bir teknisyenle calisiyoruz. Asagiya da iki kisi lazim iskeleyi goturmeye, yukari ya da iki kisi lazim tavayi tutup montaj yapmaya.
Bir gunluk is uc gunde bitti.
Calisma kosullarimiz o kadar elverisliydi ki, adam eksik olmasi bir yana calistigimiz iskele boyacilardan odunc alinmisti. Bizi takimlarla sabah birakip aksam aldilar. Oglen yemegi de sabah yanimizda götürdüğümuz kahvaltilik ekmek vs.
 
Satlar olumsuz da olsa santiyede gecen gunler guzel oluyor. Villa insaatindayim sehrin en guzel muhitlerinden birinde. Kisin cok ruzgar aliyor kabanla calisyoruz. Tenekeye ates yakiyoruz, yerden isitma borulari var. Borular yanmasin diye akla karayi seciyoruz. Bes dakika isiniyoruz bes dakika kablo cekiyoruz inis yapıyoruz. Sonra sobaya geri. Oglen oluca tenekede yemekleri istiyoruz. O zaman yemek sanayii getiriyor sefer tasi ile.. bir gun isitirken guzelim et yemegini komple yere dokmustum :)
Projektorle corba isittigimiz olmustu.
 
Anlattikca insanin aklina geliyor.
Ustalara her zaman saygim var ama bir usta proje okumayi bilmedigi halde biliyorum dedi. Bilmiyor dese bizde ona gore plan yapacagiz. Bir duvara yatak basi anahtar priz icin inis yapilacak iki yana. Bir yani tarif ettim yapti. Diger yani da tarif ettim ama unutmus. Bende baska yere gittim. Insanlik hali ona sozum yok. Ama projeyi biliyorum diye incelemis. Sonra benim yaptirdigim yeri sokmus. Yapmasi gereken iki yerin ortasindan tekrar inis yapmis. niye boyle yaptin dedim projede boyleydi dedi. Sonra tekrar söktü haliyle ve eski yere tekrar takti. Hic ellemese daha karliydik :)
(Bu arada inis, buattan ya da asma tavan varsa tavandan anahtar prizlere boru dosenmesidir.)
 
Merhabalar,
Kademedeki kondansatörün değiştirme işi ile ilgili,
  1. üzerindeki 1000 v gerilim kendi kendine ne kadar sürede deşarj olur?
  2. Sigortayı kapatmamızla bu süre başlar mı?
  3. Sadece kapasitörü değiştirmek yetbez elbette. Sigorta da kesinlikle değişmeli ancak kontaktörü değiştirmesek olur mu?
  4. kondansatör sigorta seçimi ile ilgili başlık daha önceden forumumuzda açılmış
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/lüzumlu-elektrik-bilgileri-cetvelleri.1531/

buradan seçebiliyorum ama sigorta ve kontaktörü seçerken hazır tablo değil de formulasyonu öğrenmek istiyorum.
Ör.
60 kvar kondansatöre 125 A sigorta konulmuş
 
Kondansatör kataloglarında deşarj dirençleri üzerinde 50 sn diye geçiyor deşarj süresi ama ben inanmam bir çay içer gelirim, gelincede bir gerilim kontrolü ve topraklama sonrası söküme başlamak iyi olur.
 
Kontaktörün akım taşıma kapasitesine bakmalısınız , bu konuda kesin bilgi sahibi olun.
 
Zaten üç faz güç hesabından 86 A çıkıyor . Bir üstüde 100 A. Kataloglarda bu değer için ne gösterilmiş bakmak lazım ....
EDİT : 125 A seçilmiş ; belkide bu seçimlerde bir üstünü değil iki üstünü seçmek gerekiyordur ; diğer kondansatörler için kontrol etmek lazım...
 
Son düzenleme:
Kontaktörün akım taşıma kapasitesine bakmalısınız , bu konuda kesin bilgi sahibi olun.
kontaktör zaten 60kvar kond. kontaktörü. biz bunu 10kvar a uygulayacağız. büyük olmasının dez avantajı var mıdır onu merak etmiştim.
topraklama sonrası söküme başlamak iyi olur.
topraklamasının pratik bir yolu var mı pano ya tersten girip değiştirmek zorunda kalacağız. dışardan kablo mu çekmek kolay olur bilemedim
20 dk beklesek kendiliğinden deşarj olmaz mı?
garantiye alın diyeceğinizi duyar gibi oluyorum.
60000=400x1,73xI
I=86
10000=400X1,73xI
I=14,3
BU Durumda 16 A sigorta yeter gibi görünüyor ama katalog 25 diyor. Formül dışında bir şey yok ama yinede garanti olsun diye kullanılıyorsa sorun yok kullanırım aynısından
ama bunun dşında öğrenebileceğim bir bilgi var mı diye madde arasına yazdım
 
Formül dışında bir şey yok ama yinede garanti olsun diye kullanılıyorsa sorun yok kullanırım aynısından
Bu sigortaların termik açma gibi bir özelliği yok ; bu sigorta değerleri kondansatör empedansından ve buna bağlı olarak akabilecek kısa devre akımlarından hesapla seçilmiş olma ihtimali yüksek . Bu noktada bu hesaplara dalıp içinden çıkabilecek birikimimiz yoksa kataloglarda ne varsa onu seçmekte fayda var . Dediğim gibi normalde olması gereken bir üst değer herhalde kısa devre açma değerini hesabını kurtaramadı ki iki üst değer seçilmiş....
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst