Bosch SGS6942EU Zaman Zaman Susuz Yıkama Problemi

candogan62

Üye
Katılım
6 Şub 2009
Mesajlar
515
Puanları
6
Yaş
35
Merhabalar ustalarım.

Mart ayında 2. el olarak aldığım Bosch Logixx SGS6942 model bulaşık makinem 5 aydır düzgün çalışıyordu. Yaklaşık 1 aydır ara ara sıkıntılı çalışıyor.

Makineyi çalıştırdıktan bir süre sonra baktığımda içinde su olmadan yıkama motoru boşta çalışıyor olarak buluyorum. Şimdiye dek yıkama, ara yıkama ve son durulama adımlarında bu şekilde yakaladım. Su olmadığından ısıtma da yapmamış oluyor. Ventilde vınlama sesi de yok, yani su almaya da çalışmıyor. Süre ekrandan geri saymaya devam ediyor, 1 dakikaya gelince takılıp kalıyor. Makineyi kapatıp açtığımda susuz yıkadığı aşamanın başlangıç süresine dönerek tekrar saymaya başlıyor.

İşin ilginç yanı bunu zaman zaman yapması. Son 5-6 seferdir makineyi açtığımda başında bekliyorum, her boşaltma adımında yanına gidip ne yaptığına bakıyorum. Şansıma her takip ettiğimde normal çalıştı. En son yine takip ederken ilgilenmediğim bir ara son durulama adımında yine ısıtma yapmaksızın motor boşta çalışıyordu. İçine 6lt kadar su döküp devam ettirdim. Suyu ısıtıp durulamaya devam ederek sorunsuz bitirdi.

Test programına girdiğimde de hiçbir sorun olmaksızın testi yapıp bitiriyor.

Sanırım yeni aşamaya geçerken ya su alamıyor, ya da alır almaz boşaltıyor. Makineyi takip edeyim diyorum, ben takip ettiğimde normal çalışıyor :D Bir türlü sorun çıkardığı anda yakalayamadım.

Bosch veya Siemens makinelerde benzer bir problemle karşılaşan var mı? Sorunumu hızlıca çözmek adına bu başlığı açtım. Bilgisi olan çıkmazsa ben makineyi takip ederek çözmeye çalışacağım, en azından bilgi paylaşımı olur. Saygılar.
 
merhaba
her yıkamada yapmaması cok ılgınc ama su basıncı degısıkenlıgı oluyor mu? hidrofor varsa yanıı
bulaşık makınlerı 1 bar ıle 8 bar arasında çalışması gerekır.
gerci 8 barı gectıgı zaman flowmetre hızlı dondugu ıcın su hatası verır makıne durur.
su basıncı az ıse çok yavas alır ve yıne su kesık hatası verır.
gıder tesısatından su kaçagı olabılır mı? fıltrelerı ve aquastop hortumunu soylemıyorum sen onları kontrol etmışsındır.
kolay gelsın
 
Su basıncı değişken diyemem, aynı musluktan çatal ile çamaşır makinesi de besleniyor. Su akışı normal seviyede.

Su kaçağı benim de aklıma geldi, ama bu durumda makinenin pompayı devreye sokarak sürekli su boşaltması gerekmez mi? Bir de bu susuz yıkamada takılma durumunda resetleyip yeni program verirsem ya da içine su dökersem normal çalışmaya başlayıp işine devam ediyor.

Şu sorunu yaptığı anda yakalayabilsem bir şeyler yapacağım da, başında durunca normal çalışıyor :)))

1 saat evvel yine çalıştırdım. Ön yıkama suyunu aldı ve yıkıyordu. Banyodan çıkıp bakayım dedim, yine boşta çalışan motor sesi. Deterjan gözünü açmış, tablet düşmüş öyle kuru bir şekilde bekliyor. Kombiden 3 kettle dolusu sıcak su doldurup döktüm ve devam ettirdim. Şu an yıkıyor. Yine sorun çıkardığı anda yakalayamadım. Makine neden su almaz ve suyu tamamlanmadığı halde su almaya çalışmaz ki? Normalde yıkarken suyu eksilince tamamlıyor hatta :S

Makine 4-5 aydır takılı olduğundan su giriş filtresinin tıkanmasına ihtimal bile vermemiştim. Bugün makine yine takılınca aqua stop ünitesini söktüm ve filtresinden birsürü pislik çıktı. Çok şaşırdım.Yine 6lt kadar kaynar su döküp devam ettirdim. Bakalım ileride ne olacak.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
filtreler ve aqua stop bakmışsındır demıstım ama :) bakmışsın.
ama ilginç olan normalde makınede su yokken ısıtıcının kuru kuru devreye gırmesı ve her yıkamada yapmaması.
eskı makınlerde arçelık beko whirlpool yada çok markada su sevıye anahtarı gıbı basınç sıvıçlerı vardı .yenı nesıl bır makınelerde boyle bırsey yok. inşallah tekrardan yapmaz.
 
Yok ustam yanlış anlaşıldım sanırım, ısıtıcı zaten devreye girmemiş oluyor. Sadece motor boşta çalışıyor ve deterjan kapağını açıyor.
Aynı muslukta 10yıl Siemens bulaşık makinesi kullandım, filtresinin 1 kez tıkandığını hatırlamam, ki suyumuz depodan geliyor. Epey şaşırdım filtredeki pisliği görünce, ihtimal bile vermemiştim halbuki. Fazla basınç falan yapıyordur da açınca dengelesin diye sökmüştüm :)

Şimdi sağlama yapmak amacıyla makineyi musluğu kapatarak çalıştıracağım. Eğer yine bir süre su alamadıktan sonra ventili devre dışı bırakıp motoru devreye sokuyorsa sorun filtreden kaynaklı demektir. Umarım kartta falan bi sıkıntı yoktur. Sağlamayı yaptıktan sonra 10-15 yıkama yapıp sonucu tekrar paylaşırım. İlginize çok teşekkürler.

Makinede sorun halen devam ediyor.
Sıkıntıyı yaptığı aşamada yakaladım. Makine ön yıkama suyunu boşalttıktan sonra ventili hiç açmadan direkt yıkama motorunu çalıştırdı. Sanırım sıkıntı kartta, yine beni uğraştıracak. Şu an yıkıyor, bitince kartını söküp bakacağım.

Tekrar peş peşe mesaj atmak istemezdim, ancak önceki mesajımda "düzenle" seçeneği çıkmıyor. Bu yüzden ayrı mesaj yazıyorum, kusuruma bakmayın.

Bugün makinenin kartını ve yan saclarını söktüm. Kartta hiçbir fiziksel hasar yok. Su cebinde de bir tıkanma vs. göremedim. Ventil de arızalı olamaz, çünkü makine önceki aşamanın suyunu boşalttıktan sonra ventili hiç açmadan direkt motoru devreye sokuyor.

Yan saclar dökülü iken makineyi çalıştırıp masus şamandırayı kaldırarak pompayı devreye sokup suyunu boşalttım, makine tekrar su almaya çalışmadı. Bu durum normal mi, yoksa arızamla bir ilişkisi olabilir mi? Ne can sıkıcı bir arıza yahu.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
yan cepten su almayı ızledınmı alınan su nasıl?
su sevıye prestatı gıbı bırsey var o suyu sayıyor olması lazım.
Test programini secmek icin S2 ve S4 butonlarina ayni anda basarak cihazi acin.Kontrol panelinde asagidaki islemler gorunur:– L2 ve L4 ledleri yanip soner.– Daha uzun bir sure icin S2 ve S4 butonlarinin her ikiside basili kalirsa, model versiyonlarini gosteren bir kod numarasi goruntulenirOrnek, 20= version 0 21=version 1– Butonlardan birine basilinca ilglli led yanar.– Ekranin ve “eksiklik gosterge” ledlerinin aydinlanmasi icin S3 butonuna basiniz.– Zaman programlama dugmesine basildigi zaman 8 saat sembolu gorunur ve dakika sembolu yanip soner.​
Test programi S2 ve S4 butonlarina basilarak baslar. Baslama suresine on ayar yapmak mumkun degildir. Test programi ana salterle cihaz kapatilarak sonlandirilir


Hata kodu ekranda goruntulenir:Hata kodu 7- Segment gorunur0 Hata yok1 Su alma hatasi​
Not: Sensor olmadigi zaman da ayni hata kodunu verir.
2 Rezistans hatasi3 Hata kombinasyonu Hata 1 + Hata 24 Doldurma hatasi5 Hata kombinasyonu Hata 1 + Hata 48 NTC Hatasi9 Hata kombinasyonu Hata 1 + Hata 810 Hata kombinasyonu Hata 1 + Hata 8​
16 Su salteri ayarsiz.
 
Yabancı dökümanları araştırırken yandaki su cebinde bir noktanın tıkanabildiğini gördüm, ondan şüphelenip açtım. Ancak bendekinde hafif kirlenme var, tıkanma yok. Yandaki su cebi ısı alışveriş bloku olanlardan. Su akışında bir anormallik veya tıkanma gözlemleyemedim.

İlk test programı verdiğimde 24 yazıyor, demek ki benimki 4. versiyonmuş. Daha evvel test programını denemiştim ve yanılmıyorsam 0 ile bitmişti. Tekrar deneyip sonucu paylaşırım. Bendekinde teste girdikten sonra su alma, yıkama, 65'C ısıtma, boşaltma ve ardından rejenerasyon işlemi yapıyor ve bitiriyor.

Makine artık her yıkamada düzenli olarak ana yıkama ve son sıcak durulama adımlarından önce bu sorunu yapar oldu. Bu da bir ipucu olabilir mi bilmiyorum. Susuz yıkarken basınç vs oluyordur diye makineyi kapatmadan aqua stopu söküp birdaha taktım ama değişen bir şey olmadı. Ben de paylaştığınız gibi ya akış sensöründen ya da karttaki eepromdan şüpheleniyorum artık. Şu test programını birdaha yapıp sonucu paylaşayım. Yardımınız için çok teşekkür ederim ustam, Allah razı olsun.
 
Arkadaşlar sıkıntımı çözdüm.

Bu tarz ısı alışveriş blokuna sahip modellerde yıkama suyunun geçtiği su yollarında tıkanma olabiliyor.

Makinenin ısı alışveriş bloku ve altındaki basınç kutusu kirlenmeye maruz kalırsa sıkıntı çıkarıyor.

İlk olarak parçaları sökmekle uğraşmadan makine temizleyicisi kullanayım dedim. Makineyi 70'C programda makine temizleyicisiyle boş olarak çalıştırdım. Sensör devrede olduğundan 50'C ön yıkama suyunu boşaltmadan 70'C ye ısıtarak devam etti. Son sıcak durulamada takıldı ve su ilave ettim. Bu son ilave edişim oldu.

Makine bu denememden sonra 5 yıkamadır normal çalışıyor. Makine temizleyicisi sıkıntımı çözdü. Ne olur ne olmaz 1 tane daha aldım ve tekrar bu şekilde çalıştıracağım.

Isı alış-veriş bloku olan üst modellerde bu problemi yaşayanlara direkt sol yan duvarı sökerek suyun izlediği yolları bulup temizlemelerini öneririm.
Yardımcı olan olmayan herkese teşekkürler.
 
çok ıyı yakalamışsın ama ısıtıcının uzerınde yüksek basınç sıvıcı gıbı bırsey olması lazım oda kıreclenmış olabılır.
makıne temızlıycısı orayda temizler ama yınede aklında bulunsun bu sıvıcın onude kıreclenmıs olabılır daha sonra yıne aynı problem olabılır.geçmiş olsun
 
Çok teşekkür ederim ustam. Belki iyice temizlenmemiştir diye başka bir markadan da makine temizleyicisi aldım. Eskinin çıkarmadığı kir varsa yenisi çıkarsın diye. Problem tekrarlarsa zaten o sinirle makineyi alıp tüm vidalarına kadar sökerek temizlerim herhalde :))) En azından sorunun kaynağını bulmak iyi oldu. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,233
Mesajlar
916,010
Kullanıcılar
450,033
Son üye
Demir12312

Yeni konular

Geri
Üst