Beckhoff CX5010 retain data sorusu

CTRL-F7 TwinCAT üzerinde Force komutudur. Force yaptığınız değişkenler zaten hafızada kalmaz. TwinCAT'i kapattığınız anda ya da Login'den çıktığınız anda otomatik olarak silinir. Program içerisinden bir değer vererek deneyin. Olacaktır.
 
Son düzenleme:
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Sayın Fluke
sadece F7 nin force komutu olduğunu biliyorum Ctrl F7 write olması lazım.
Program içerisinden veya ekran üzerinden de değiştirdiğimiz değişkenler gidiyor (retain).
Sorunun çözümünü başka bir şekilde bulduk. Üzerindeki flash card'a bir dizin ve dosya yaratıp, belirli sürelerde eski değişken ile yeni değişkeni karşılaştırıp farklı ise yarattığımız dosyaya yazıyoruz. Daha sonra plc yeniden açıldığında bu dosyadan okuma yapıyorum.

Tam çözüm değil ama şimdilik bu yolla işimizi çözüyoruz. Tabi flashın aynı yerine sürekli yazmak bir süre sonra bir zarar verirmi bilemiyorum.

İyi çalışmalar
 
Flashların belirli bir yazma ömrü vardır. Bence Beckhoff Türkiye'den destek almalısınız.
 
Merhaba
Beckhoff Türkiye'de karta yazma metodunu önermiş. Daha detaylı çözümü yüz yüze görüşmede alacağız.

İyi çalışmalar
 
Merhabalar,

Retain dataları tutamama sebebiniz büyük olasılıkla retain bölgeyi aktif etmediğinizden kaynaklanıyor. Başlat çubuğunda bulunan TWCAT simgesini sağ tıkladığınızda properties sekmesinden PLC kısmına girdiğinizde boot project ve retain data bölgeleri ile alakalı tik kısımları işaretlenirse sorununuz ortadan kalkacaktır. retain tanımlamanız normal görünüyor. son olarak karta yazma herzaman daha sağlam bir çözüm oluyor, tüm datalarınızı ayrı bir dosyada tutabilmek büyük avantaj, dahili ups ise bildiğim kadarı ile opsiyonel her pc de yok o nedenle karta yazmak daha avantajlı olacak.

Saygılarımla,
 
Plc ye bağlı olmadığımız zamanlarda bu bilgisayardaki softplc nin ayarları sanırım.
CX5010 cpu ya bağlanma fırsatı bulduğumda bağlı iken deneyeceğim. Buradaki boot project path te zaten c:\twincat\boot olarak görünüyor. CPU ya bağlandığımda sanırım bu kısım değişiyor. (CF kartın üzerinde bir yeri gösteriyor)
Sonuçları buradan yazarım
İyi çalışmalar
 
Arkadaşlar konu eski sanırım ama benim gibi merak edenler olursa diye yazıyorum.

Beckhoff TC2 ve TC3te kalıcı veri saklama (kapatıp açsakda aynı degeri saklama) mümkün bunun için Beckhoff Türkiye ile irtibata geçerseniz size bir örnek verecekler bunu projenize import ederek kullanabilirsiniz.

Herhangi bir şekilde bulamayanlar bana da yazabilir, [email protected]

İyi Çalışmalar Dilerim...
 
muhtemelen firmware hatasıdır.

saçma ama VAR_GLOBAL RETAIN PERSISTENT

yapıp deneyin.

bir yandan da üretici firma ile kontak kurun.

Selamlar,

yanlis hatiirlamiyorsam retain plc stop adustugunde verileri sakliyordu.VAR_RETAIN_PERSISTENT yaptiginizda enerji kesildiginde dahi verileri sakliyordu yanliz abb icin ayriyetten battery e ihtiyac var yoksa ne yaparsaniz yapin tutmuyor.
 
Arkadaşlar Merhaba,

Beckhoff' ta kalıcı veri konusunu önceden PLC' de koşan ve periyodik olarak CF/HDD gibi bir ortama bu verileri yazan program ile çözüyordum. Dahili 1 sn' ye UPS' e sahip ürünlerde farklı bir çözüm önerisi dikkatimi çekti ve geçen hafta yaptığım deneme sonuç verdi. Yeni çözüm bana daha basit geldi açıkçası. Dahili saniyelik UPS' e sahip modeller CX5010 ve CX5020, yeni CX5100 serisi bildiğim kadarı ile. Aşağıdaki örnek CX5010' da denenmiştir.

Öncelikle PLC projesi ile ilgili olarak TwinCAT System Maneger' da online iken aşağıdaki ayarı yapmalısınız. Sonra "Apply" butonuna basın. Projeyi tekrar yüklemekte fayda var. Ben öyle yaptım.
SistemManeger.jpg

Kalıcı olmasını istediğiniz verileri PLC editörünün değişken tanımlama kısmında aşağıdaki gibi "PERSISTENT" olarak tanımlayın.

VAR PERSISTENT
lrKalici1 : LREAL;
intKalici2 : INT;
blKalici3 : BOOL;
END_VAR

TcSUPS.lib kütüphanesini ekleyip PLC programının her çevriminde çalışan bir yerine aşağıdaki FB' yi iliştirmelisiniz (MAIN gibi, veya MAIN ile bir şekilde ilişkili). Ben CFC ile yaptım. Bu FB' nin "bPowerFailDetect" çıkışından PLC' nin STOP' a gitmekte olduğunu anlayabiliyorsunuz. Ama ben hiç kullanmadım. Bu yöntemin mantığı anladığım kadarı ile PLC STOP' a düşerken PERSISTENT olarak tanımlı değişkenleri CF kart üzerine yazmak. RUN durumuna geçer iken de bir defaya mahsus CF kart üzerinden değerleri okuyup PLC programındaki kalıcı değişkenlere atamak. Ancak bunun için kendimizi "paralamamıza" gerek kalmıyor. Sistem otomatik olarak yapıyor bizim yerimize.
fbUPS.jpg
Son olarak "Reset" komutunda PERSISTENT değişkenler olduğu gibi kalır. "Reset All" komutu verdiğinizde PERSISTENT değişkenleriniz sıfırlanacaktır. Kalın sağlıcakla.
ResetAll.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst