Beckhoff CX5010 retain data sorusu

earandir

Üye
Katılım
26 May 2007
Mesajlar
25
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar.
Beckhoff CX5010 embedded PC de Twincat te retain olarak tanımladığım değişkenler. Cold restart ta gidiyor. (sistemi yeniden enerjilendirdiğimde) Somachine de retain olarak tanımladığım değişkenler ise sistemi tekrar enerjilendirdiğimde aynen duruyor. Bunların silinmesi için yeniden programı yüklemem ya da clear all demem gerekiyor.
Beckhoff taki fark nedir? Değişkenlerimin kaybolmaması için ne yapmalıyım ?

Örnek tanımlama

VAR_GLOBAL RETAIN
degisken: real;
END_VAR

Saygılarımla
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhabalar


Kalıcı hafıza alanını doğru kullanmışsın. Ben wago kulllanıyorum bu şekilde problem çıkmıyor. Yalnız global olarak değilde yazdığım programlar içinde retain olarak atıyorum.

VAR RETAIN
degisken:BOOL;
END_VAR

şeklinde.

iyi çalışmalar
 
Sayın alisirin,

Program içinde ya da global fark etmiyor, her durumda gücü kestiğimde değerler gidiyor. Bir istisna dışında: eğer, twincati stopa alıp gücü kesip açtığımda tekrar start verirsem değerler geliyor. Fakat bu seferde yeni değerleri hafızada tutmuyor. Sanırım enerji direk kesildiğinde PC uygun bir şekilde kapanmıyor ve retain dataları yazdığı alana yazamıyor. Backup tan en son kaydettiği değerleri alıyor. Somachine de böyle bir sorun yoktu, demekki wago'da da yok.

İyi çalışmalar
 
CX5010'da PC'nin doğru kapanmaması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü içerisinde dahili UPS var. Zaten dikkat ettiyseniz enerji kesildikten bir kaç saniye sonra kapanır.


VAR RETAIN
rem1:INT; (* Retain Variable*)
END_VAR


Değişkenlerinizi yukarıdaki gibi tanımlayıp Create Boot project yapın. Sorununuz büyük ihtimalle boot project oluşturmamaktan kaynaklanıyordur.
 
Sayın Fluke,
Bunu daha önce denemiştim fakat siz söyledikten sonra tekrar denedim. Programı yazıp, CX5010'a yükledim creat boot project komutunu verdim, daha sonra plc'yi run'a aldım. Retain değişkenime bir bir sayı atadım. Ctrl F7 ile yazdım. Logout olup, sistemin elektriğini kestim. Tekrar açıp bağlandığımda, değerimin 0 olduğunu gördüm. Bence sorunum creat boot project değil. Somachine ile aynı şeyi denediğimde m238 PLC' de değerler aynı şekilde duruyorlar.
Deneme imkanınız var ise lütfen deneyin. Eğer başka bir fikriniz varsa ben deneyebilirim.
İyi çalışmalar
 
Merhabalar

Retain hafıza yazma konusunda bende sizin dediğiniz gibi yapıp denedim. Normal programla online iken ctrl - f7 ile yazdığım değeri Plc açıp kapayınca sıfırlıyor. Bunun sebebi sanırım program üzerinden yazmamızdan kaynaklanıyor. Buradan gelen değeri kalıcı belleklerine yazmıyor. Ama pratikte saklamak istediğin değeri bu encoder pozisyonu olabilir. Girilen set değerleri olabilir. Retain hafızaya attığında saklıyor. PLC_VISU üzerinden denemedim.

Umarım anlatabildim

iyi çalışmalar
 
Merhabalar

PLC_VISU ile bende denemedim. Ama Beijer TX10A HMI ile yaptığım testlerde, HMI'dan girdiğim değerlerde sıfırlandı. Ancak reçete ile değerleri ekranda saklayabiliyorum. Fakat her enerji verdiğimizde değerleri reçeteden tekrar yüklemem gerekiyor. Script ile bu yapılabiliyor. Fakat hangi reçetenin son olduğunu anlamak gerek. Yada operatör son hali reçeteye kaydetmeyi unutmuş olabilir.
Denemelerim devam ediyor.
İyi çalışmalar diliyorum.
 
Son düzenleme:
Merhabalar

Peki bu konu ile ilgili satıcı firmayla görüştün mü?

iyi çalışmalar
 
ustam bu bölümün yöneticisi nerelerde kendisine bir türlü ulaşamıyorum ...
 
muhtemelen firmware hatasıdır.

saçma ama VAR_GLOBAL RETAIN PERSISTENT

yapıp deneyin.

bir yandan da üretici firma ile kontak kurun.

Selamlar,
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst