Asenkron generatörde reaktif güç ihtiyacı

FBG

Üye
Katılım
13 Haz 2008
Mesajlar
53
Puanları
1
İnternette rüzgar türbinleri ile alakalı araştırma yaparken biraz geçte olsa sincap kafesli generatörlerinde kullanıldığını gördüm. Ancak asenkron generatörlerin çalışması için reaktif güç tüketmesi gerektiğini biliyorum. Sonuç olarak bu sistemlerin kondansatör grubu olmayanları var ve yaygın olarak kullanılıyor. Şebeke gittiğinde mantıken durması gerekmezmi? Yada farklı bir sistem mi kullanılıyor?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Şebeke gittiğinde akülerden çalışıyor. Yoksa elektrik üretemez..

Kolay gelsin...
 
Asenkron generatör aküdenmi çalışıyor? yoksa bir dönüştürücü var o şekilde mi çalışıyor ?
 
Büyük güçlü rüzgar türbinlerinde trafolar çift taraflı olarak çalışmaktadır.Şebeke hattında enerji yok ve rüzgar olmadığı için kendisini uyartacak enerji olmaz ise üretim yapılamaz.Şimdi kısaca açayım.Rüzgar türbinlerinde ki jeneratörler uyartımlı jeneratörlerdir.Uyartmı üretime başlamadan önce dışarıdan yani şebeke hattından alır.Rüzgar hızı türbinin yeterli gücünü sağlamaya başladığında dışarıdan uyartımı keser.Kendisi ürettiği enerjiden uyartıma devam eder.Şimdi şebekedeki enerji nasıl kullanılacak diye bir soru takılıyor kafalara ??? Başta da söylediğim gibi rüzgar santrallerindeki trafolar çift taraflıdır yani hem yükseltci hemde alçaltıcı olarak ihtiyaca göre kullanılıyor.Bu trafolar enterkonnekte hattın başındaki 20 kv/154 kv ve türbin üzerinde bulunan 690 v/20 kv trafolar.Üretim sahasında rüzgarın az olduğu zamanlarda veya hiç olmadığı zamanlarda enterkonnekte hattın başındaki trafo hattaki enerjiyi türbinlerin uyartımını yapmak üzere 154kv /20 kv a dönüştürür .Türbin trafosuda 20kv /690 v dönüştürür. bu elimizdeki son 690 v.lık gerilim ile türbinin yeterli uyartım enrjisini karşılayacak taki türbin yeterli üretimi gerçekleştrirp kendini uyartana kadar devam edecektir.Yeterli üretim gerçekleştikten sonra üretilen 690.vluk enerji 20 kv.a oaradanda 154 kv. dönüştürüp enterkonnekte hatta verilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst