Aselsan Mühendislerinin Ölümleri

aynen katılıyorum bu sistemin adı key escrow sistem...

hatta şu videoyuyu izleyin..

Bu adam şarlatanın tekidir. Üzerine uçuş üniforması giymiş ama havacılıkla direkt alakası olmayan biri (ne eğitim ne HvKK ne de başka bir askeri kariyer...)

Yukarıdaki iletilere istinaden bir kaç şey yazmak gerekirse;

1: Kimse size şunu bunu yapmayın demiyor diyemezde.Sadece ürün satmaktan vaz geçebilir ki bu günlerde fiili olarak buna maruz kalıyoruz.Bir nevi örtülü ambargo.Hal böyle olunca özellikle alt komponentlerde bazı malzemelerin temin güçlüğü projeyi y durduruyor yada süreyi uzatıyor.

Örnek vermek gerekirse geçenlerde SSM müşteşar yardımcısı anlatıyor."Milgem'in sonarını yapmak istedik bize transdüser satmaktan vaz geçtiler.Transdüser yapmaya başladık bu sefer kullanılan malzemelerden biri olan seramiği satmadılar.Seramiği yapalım dedik ,seramik tozu temin edemedik mecburen oturup seramik tozunu da imal ettik" diye.Yani yeter ki yapmak isteyin.

2: Savunma Sanayini eleştirir yada överken dengeli olmak lazım.Ne 1990 ların Türkiye'si var ortada nede her şeyini yapan hiç kimseye muhtaç olmayan bir Türkiye.Bazı konularda (Radar gibi) çok çok iyiyken güç paketleri (motor ve transmisyon) konusunda bildiğimiz dökülüyoruz.Yeni yeni bu konularda (onda da MTU ve ABD liler sağ olsun!!) altyapı oluşturulmaya başladık ama hala dış alıma muhtacız.

Yine örnek vermek gerekirse Anka için kullanılan ve ithal ürün olan Centurion motoru yerine PD170 kodlu motor geliştirildi ama bir tank motoru yapmamız şu aşamada kısa vadede mümkün değil.

3:Almanya veya ABD gibi devletlerin hazır ürün satmakta bir sorunu yok (MTCR'ye dahil değilse) Parayı bastırın Leopar 2a7 bile satarlar.Yalnız sen Altay'ı üretip MTU motoru ile tankı örneğin bir Azerbaycan'a satmak isteyince hop diyorlar ve motor vermiyorlar.Aktif korumayı vermiyorlar (sağa sola satmak için değil biz istediğimiz halde) ama hazır alacaksan sorun olmuyor genelde.
Tabi bu günlerde siyasi olarak alınan pozisyon gereği normalde sorun olmayan meseleler ve satışlar sorun olmaya başladı.bu hengamede bile Altay'ın ilk 250 paketlik ürününde MTU/RENK kombinasyonu kullanılabilir.Bu günlerde seri üretim ihalesi açıklanır o zaman net göreceğiz akıbetini.

4:Birde Yukarıda adı geçen MTCR diye bir kısıtlama var. Menzili 300 km'yi geçen füze teknolojilerini satmak yasak buna birde ülkelerin kritik teknoloji olarak adlandırıp satışını yasakladığı ülkeden ülkeye değişen İTAR denilen kısıtlama söz konusu.Yani isteseniz de paranız olsa da vermiyorlar. Oturup kendimiz geliştirmek zorundayız.Bu hem para hemde zaman demek.

5: Aselsan Mühendisleri hakkında daha öncede fikir beyan etmiştim.Bir mühendis hariç (oda özgür projesinde çalışıyordu) geri kalan ve öldürüldüğü iddia edilen mühendisler kritik yerlerde değillerdi.Tabi ki insan hayatının kritiği şusu busu olmaz ama inanın özellikle batı devletleri bizi savunma sanayinde durdurmak için elinden geleni ardına koymasalar yapabilecek ve hiç bir risk taşımayan o kadar şeyleri var ki.İki fiili amborgo yesek projelerin çoğu durur.Zira yukarıda da yazıldığı gibi alt komponent üretiminde çok kısıtlı kaynak ve teknolojimiz var.Sen Flır yapıyorsun ANKA için ağır geliyor elin oğlundan alıyorsun yarısı ağırlıkta.Buda dizaynı ve parametreleri kökten değiştiriyor.

Özetle siz yeterki yapmak isteyin.Mühendisleriniz teknisyenleriniz öldürüldü diye o işi bırakırsanız zaten bunu yapmak isteyen adamın istediğini vermiş olursunuz.Tersine kişiye bağlı olmadan kurumsal bir yapı içinde projeleriniz devam ettiği sürece mühendisiniz doğal yollardan ölse bile projeler devem eder ve edecektir.
 
Son düzenleme:
@Ar-kur-Tek Güzel bir irdeleme olmuş elinize sağlık. Artık hazırcılıktan kurtulup sıfırdan kendimiz birşeyler yapmamız lazım. Ama bir farkındalık oluşmaya başladı bu konuda. Geçenlerde bir türk televizyon programı vardı, iki ekip, bir hurdalık alanda, sadece hurdalar kullanarak ve bazı standart ekipmanlarla go-kart yapıyorlar ve sonra da yarıştırıyorlardı. Böyle programlar, gençleri teknolojiye heveslendirmek için kritik öneme sahip bence. ABD'de bu tip programların sayısı çok fazla, ve seviyesi de tabiki bizim yapmış olduğumuz çok üzerinde, ama olsun, bir başlangıçtır ve devamı gelmeli.
 
Bu adam şarlatanın tekidir. Üzerine uçuş üniforması giymiş ama havacılıkla direkt alakası olmayan biri
Adamın üniforması yada kimliği değil ne söylediği önemli. Adam yalan söylüyor diyebiliyormusun. key escrow yalanmı.
yalan değilse o adam benim için bir vatansever.
 

Videonun altındaki açıklamadan alıntı.

"ABD, herhangi bir savaş veya askeri operasyon sırasında, ABD tarafından satılmış veya modernize edilmiş elektronik sisteme sahip uçak, helikopter, tank, zırhlı birlikler, izleme sistemleri gibi hayati araçları, UYDUSUNDAN VERDİĞİ BİR EMİR İLE SAF DIŞI BIRAKABİLİYOR. Yani, kendi yaptığı bu elektronik sistemler, istendiği anda uzaktan kumanda ile uydulardan kontrol edilebiliyor. Bu; 'Türk Ordusunun savaş başlamadan yenilgisi' anlamına geliyor."

Ordumuzdaki generaller ne yapıyor milletvekillerimiz nerede. Tıpkı kabus gibi. Allah bizi korusun. Demekki Allahtan başka güvenecek kimse kalmamış.
 
Norveç geçenlerde ilk F-35 lerini abd'den teslim aldı. Denemeler sırasında, uçağın her uçuştan sonra Lockheed Martin'e veriler gönderdiğini farkettiler. Yani adamlar tanesi 150 milyon dolara uçak satmışlar, içine de SPYWARE yerleştirmişler :D

Şimdi abd bizi de tehdit ediyor "bak size, parasını verdiğiniz F-35 leri vermeyiz ha!" diye. Yav zaten o uçaklar bizim hiçbir işimize yaramaz, çünkü @kesmez in dediği gibi, hepsinde bir "kill switch" ve daha nice bilmediğimiz tuzak vardır.

Şimdi gene bazı arkadaşlar diyecek ki "ya güldürmeyin adamı, böyle herşeye komplo teorisi yakıştırmayın" diye. Ama bir düşünün, abd şu anda elinden gelse bizi bir kaşık suda boğacak, o kadar kinli. Bize verecekleri F-35 lere böyle tuzaklar koyma imkanları varsa, NIYE KOYMASINLAR? Asıl birisi "yok abi, o uçaklar temizdir, tuzak spyware falan yoktur" derse "ya güldürmeyin adamı" denmesi lazım :)
 
Bir zamanlar,kendi gemimizi bile batırmış-
tık ! O zamanda,güldürmeyin adamı denmişti.
 

Videonun altındaki açıklamadan alıntı.

"ABD, herhangi bir savaş veya askeri operasyon sırasında, ABD tarafından satılmış veya modernize edilmiş elektronik sisteme sahip uçak, helikopter, tank, zırhlı birlikler, izleme sistemleri gibi hayati araçları, UYDUSUNDAN VERDİĞİ BİR EMİR İLE SAF DIŞI BIRAKABİLİYOR. Yani, kendi yaptığı bu elektronik sistemler, istendiği anda uzaktan kumanda ile uydulardan kontrol edilebiliyor. Bu; 'Türk Ordusunun savaş başlamadan yenilgisi' anlamına geliyor."

Ordumuzdaki generaller ne yapıyor milletvekillerimiz nerede. Tıpkı kabus gibi. Allah bizi korusun. Demekki Allahtan başka güvenecek kimse kalmamış.

Hocam adam şarlatan derken anlamadığı bilmediği uzaktan yakından vakıf olmadığı konularda ahkam kesen biri olduğunu söylemek istemiştim.Yani söylediklerini bu minvalde değerlendirmek lazım.Hayatında herhangi bir F-16 datası görmemiş adam oturmuş bu güne kadar ispat edilmeyen şehir efsanesi uydurma şeyleri gerçekmiş gibi sunuyor.Sizde buna inanıyorsunuz ve evet adam yalan söylüyor bunu net şekilde söylüyorum.

Videoda o kadar popülizm var ki somut hiç bir şey söylemiyor zaten.Key Escrow meselesinde bilgim yok neticede Avionikçi değilim ama haberleşme protokollerinin anahtarlarını üreticiye vermek gibi bir şey anladığım kadarı ile.Bu iyi bir şey mi değil tabi ama vatandaşın salladığı şeyde değil.

ABD'nin buna ihtiyacı var mı diye sorarsanız öyle çiptir mikro işlemcidir v.s takmasına gerek yok.Başımıza geldiği için iyi biliyoruz ki (kardak krizinde) EH konusunda adamlar bizim gibi devletlerden fersah fersah ileri oldukları için gemileri uçakları rahatlıkla köreltebiliyorlar.işte o zaman eliniz kolunuz bağlanıyor.O yüzden Savunma sanayi ürünlerinde boşuna GPS harici navigasyon (INS'dir TERCOM'dur son safhada IIR ve lazer gibi) için ter dökmüyor.Dökmezseniz çipe mipe gerek kalmadan savunmanız çöküyor zaten.

Birde bu işin pratik riski var.F-16 kullanıcısı ülkeler arasında (20 den fazladır) Almanya ve İtalya Güney Kore gibi elektronik açıdan son derece yetkin ülkeler var.Eğer böyle bir işe girerseniz ve ortaya çıkarsa hiç kimseye bir daha silah ve türevlerini satamazsınız.Uçakların gemilerin yada kullanılan ABD menşeili silah ve gereçlerin zaten her şeyi adamların elinde.Zayıf yanını yada nasıl harici olarak etkisiz hale getirileceğini yapandan daha iyi kim bilebilir ki? Hasılı dışarıdan müdahale için donanım yazılım koymak risk iken EH konusunda yetkin olup istediğini yapabilmek daha efektif.

F-16'yı bırakın sensör delisi F-35'ler aslında dışarıdan müdahaleye daha açık.Hatta o kadar satır kod var ki (25 milyondan fazla) isterseniz araya gömersiniz ama dediğim gibi buna gerek duyulacağını zan etmiyorum.Neticede hangi silahı üreticiye karşı yada istemediği bir durumda kullanırsanız kullanın o silahı bozmanın en iyi yönünü üretici bildiği için çok yapacak bir şeyiniz yok.Üreticininde silaha ilerde kullanırım diye de bir şeyler eklemesine.

Zaten her şeyi ile bizim olsun içini dışını biz bilelim diye TF-X projesi başladı (onda da Motor İngiliz RR olacak gibi)
 
F16 da arka kapı olsa bir daha kimseye satamazsınız diyorsunuz ama, abd, iran'ın santrifüjlerini stuxnet ile darmadağın ederken, windows'ta bulunan 10 dan fazla açıktan faydalandı. IEEE nin bir makalesinde detaylar var. Bunun yanında, orada kullanılan Siemens PLC'lerin de bazı açıklarından faydalanıldı.

Bu açıkların bir kısmı, NSA tarafından bağımsız olarak keşfedildi, ama büyük bölümü microsoft ve siemens tarafından amerika'ya çıtlatıldı.

Peki millet bu açıklardan sonra windows satın almayı bıraktı mı? Hatta, bırakma seçeneği var mı? Siemens PLC'ler daha mı az satıyor? Hayır.

Güney Kore F16 almaz diyorsunuz. Güney Kore dediğiniz, amerika'nin uşağı, öyle bir karar verebilir mi? Verse bile, hemen orada bir darbe olur, yönetim değişir ve F16 satılmaya devam eder :D
 
F16 da arka kapı olsa bir daha kimseye satamazsınız diyorsunuz ama, abd, iran'ın santrifüjlerini stuxnet ile darmadağın ederken, windows'ta bulunan 10 dan fazla açıktan faydalandı. IEEE nin bir makalesinde detaylar var. Bunun yanında, orada kullanılan Siemens PLC'lerin de bazı açıklarından faydalanıldı.

Bu açıkların bir kısmı, NSA tarafından bağımsız olarak keşfedildi, ama büyük bölümü microsoft ve siemens tarafından amerika'ya çıtlatıldı.

Peki millet bu açıklardan sonra windows satın almayı bıraktı mı? Hatta, bırakma seçeneği var mı? Siemens PLC'ler daha mı az satıyor? Hayır.

Güney Kore F16 almaz diyorsunuz. Güney Kore dediğiniz, amerika'nin uşağı, öyle bir karar verebilir mi? Verse bile, hemen orada bir darbe olur, yönetim değişir ve F16 satılmaya devam eder :D

Hocam aslında verdiğiniz örnek diğer söyleneni değil benim dediğimi destekliyor :)

Uçak gemi yada herhangi bir silahın açığını en iyi bilen onu üretendir yazmıştım yukarıda.Bu başka bir şey bunun için donanım yada yazılım entegre etmek çok başka.

ABD bu gün tabiki F-16 radarına rahatça EH müdahalesi yapabilir yada GPS'ni karıştırması onlar için çocuk oyuncağı neticede bu sistemi tasarlayan adam bunlar.

Yani açığını bilip yeri gelince onu kullanmak başka bunun için yazılım donanım eklemek başka.Yukarıda iddia edilen bu.

Ki biz F-16 blok 30 larda kendi yazılımımızı yüklemek için ABD'den izin almıştık (Yukarıda adı geçen özgür projesi bu projedir) Adamlar böyle bir donanım entegre etseler bu yazılımı yaparken zaten ortaya çıkardı.

Ayrıca şu bu almaz demedim.Dediğim şu bu tür bir donanım eklemek o kadar büyük risktir ki sizi suç üstü yakalayabilecek donanımda bir kaç tane ülke var ve ortaya çıktığında silah ihracat dünyasını yerinden oynatacak bir şey hemde.O yüzden riske girmez girmesine de gerek yok zaten adam yazılımın açığını da donanımın açığını da uçağın kritik parametrelerinide en iyi bilen.İstediği zaman bu bilgilerini masaya yayar ve ona göre tedbir geliştirir.

Basit olarak karşıdaki cihazı siz yaptıysanız ona göre EH tedbiri geliştirmekte sizin elinizde.O yüzden silahı aldığımız yere karşı hiç bir zaman tam güvende değiliz.Gönül ister ki her şeyi kendimiz yapalım.İtiraz ettiğim husus uçağa bir çip koyuyorsunuz uydudan bir sinyalle tüm uçak off...Bu kısım tamamen şehir efsanesi yoksa bırakın uçağı arabada alsanız üreticiye karşı zayıf durumdasınız bu kesin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst