Ag. Panoları teknik şartname

sanatkar

Üye
Katılım
7 Şub 2008
Mesajlar
228
Puanları
1
FORUM DA arama yaptırdım bulamadım ekliyorum
SAYGILAR

ŞİFRE= www.kontrolkalemi.com
 

Ekli dosyalar

  • ag.pano teknikşartname.rar
    16.1 KB · Görüntüleme: 1,088
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Tam sırasında eklemişsin banada lazımdı teşekkürler.
 
Kazakistanda yaptıgımız 120000m2 alısveris merkezinin panolarla ilgili teknik sartnamesi, ayrıntılı bilgiler bulabileceksinizdir...


1- TABLOLAR
Binanın enerji dağıtımı, zemin katta bulunan alçak gerilim ana dağıtım odasından yapılmaktadır. Enerji dağıtımı katlara burada bulunan AG Ana Panoları’ndan dağılmaktadır.
Kat elektrik odalarında katın elektrik talebini karşılamak için panolar ve ayrıca bağımsız bölümlere ait sayaç panoları bulunmaktadır.
Yapıda Hipermarket için yapılacak tesisat bu şartnamenin kapsamındadır. Ancak bağımsız bölümlerin panoları bu şartnameye dahil değildir.

1.A- Önden Kontrollü Ana Dağıtım Tabloları
Tablolar dikili sistemde en az 2 mm kalınlığında düzgün düzeyli saç levhalardan imal edilecektir.
Ana dağıtım tabloları, VDE 0660 kısım 500, IEC 439.1 ve GOST’a göre imal edilecek ve test edilecektir.
Panoların arkası kapalı ve önden kontrol edilebilir tarzda olacak, gerekli sinyal lambaları, kumanda şalterleri ve ölçü aletleri kapakta, sigorta, şalter, kontaktör vs. gibi teçhizatlar pano içinde kalacaktır.
Panoda; faz nötr ve toprak baraları bulunacak, faz nötr baralarının gövdeden izolesi için yalıtkan levhalar kullanılacaktır. Baralar saf bakır olacak, bara aralıkları ve boyutları devre akımı ve kısa devre akımı ile kısa devre mukavemetlerine göre tayin edilecek, klemensler ısıya dayanıklı yanmaz malzemeden olacaktır.
Pano teçhizatları ve pano bir sistem dahilinde etiketlenecektir.
Tablolarda %15 nispetinde boş yedek hacim bırakılmalıdır.
Panoların ortasından yatay giden ve yan yana sıralanmış yeterli amperajda ve hangi faz olduğu belirlenmiş faz baraları bulunacaktır. Faz baraları boyalı ve fazların boya rengi, aksi belirtilmediği müddetçe aşağıda yazıldığı gibi olacaktır.
Faz 1 ( R ) : siyah
Faz 2 ( S ) : siyah
Faz 3 ( T ) : siyah
Nötr ve toprak barası, panonun alt bölümünde yatay olarak götürülecek ve boya renkleri aşağıda yazıldığı gibi olacaktır.
Nötr ( Mp ) : MAVİ
Toprak ( SL) : SARI+YEŞİL

Panoda paslanmaya karşı 3 yıl garanti aranacaktır.
Proje ve şartnamede belirtilen esaslara göre hazırlanmış imalat resimlerinin / hesaplarının Kontrol’luğa onaylatılmasından sonra imalat resimlerine uygun olarak Pano imalatına geçilecektir. Kontrol’luğa onaylatılmak üzere hazırlanacak imalat resimleri / dökümanları dört kopya olacaktır. İmalat resimleri başlıca şu projelerden / hesaplardan oluşacaktır. Pano dış görünüş resmi (önden, arkadan, yandan, üstten) ve detayları (kilit, menteşe, modüler bağlantı, askıgözü, vb.), Tablo iç görünüş resmi (önden, arkadan), Üç kutuplu ve tek kutuplu bağlantı şeması, Kısa devre hesapları, Kablo listesi ve kodları, Malzeme listesi (renk, marka, değer, proje kodları, vb.), Etiketlerin listesi bulunacaktır.

1.B- Önden Kontrollü Kuvvet Tabloları
Önden kontrollü kuvvet tabloları , önden kontrollü ana dağıtım tabloları bölümünde anlatılan özelliklerde panolardan oluşacaktır.
Sigorta, kontaktör, röle vb. gibi teçhizatlar pano içinde, şalter, kumanda butonu ve sinyal lambaları vb. kapak üzerinde bulunacaktır. Kapaklar menteşeli tipten olacaktır.
Tüm kumanda ve kontrol kabloları numaralanacak ve kodlanacaktır.
Tablo içinde kullanılan kumanda kabloları, gerilim değerlerine göre farklı renkli olacaktır.

1.C- Tali Dağıtım Tabloları
Panolar, şartname ve projeye göre hazırlanıp tasdik ettirilecek imalat resimlerine uygun olarak, 1,5 mm kalınlığında düzgün düzeyli saç levhalardan imal edilecektir.
Gövde içinde, teçhizatı taşıyan şase veya köprü, cihazları örten ve üzerinde sigorta, kumanda teçhizatları vb. gibi elemanlar için delik bulunan iç kapak olacaktır. İç kapak kolaylıkla çıkarılıp takılabilecektir.
Tablonun boyutları, monte edilecek teçhizata göre tayin edilecektir. Ayrıca tabloda bir miktar boş yer bırakılacaktır.

Tablonun önü kilitlenebilir kapak ile kapatılacak ve bütün kilitler tek tip anahtarla açılıp kapanacaktır.
Hareketli kapakların topraklanması, çok ince telli örgülü ve sarı+yeşil izoleli iletkenle yapılacaktır. Bu bağlantılarda, iletken her iki ucundan pabuçlanarak, gövdeye ve kapağa uygun bir şekilde kaynatılmış cıvatalarla bağlanacaktır.
Sıva üstü tali dağıtım tabloları rakor çıkışlı olacaktır. Çıkış adetinin %20 fazlası kadar rakor, tablo üzerine monte edilmiş olmalıdır

Rakorlar, kullanılacağı kablo çapına uygun, polyamid-6 malzemeden olacaktır.
Kuvvet tablolarında, kumanda butonu, anahtarları ve sinyal lambaları, hareketli kapak üzerine monte edilecektir.

Tali dağıtım tabloları kapağında, tabloda gerilim olup olmadığını gösteren sinyal lambaları bulunacaktır.
Kablolara muntazam form verilerek gerekli yerlerde plastik kablo kanalları kullanılacak, tablo teçhizatları ve kendisi bir sistem dahilinde etiketlenecektir.
Tüm kumanda ve kontrol kabloları numaralanacak ve kotlanacaktır.
Paslanmaya karşı 3 yıl garanti aranacaktır.
 
rakor çıkışlı ne demek?

Kablolar panodan direkt de çıkar,erkek/dişi soketlerle de çıkar,yukardaki şartname de rakor istenmiş.Vidalı,contalı,kabloyu da bi miktar sıkan bir eleman.
 

Ekli dosyalar

  • r.jpg
    r.jpg
    7.5 KB · Görüntüleme: 15
Moderatör tarafında düzenlendi:
dosyanın şifresi yanlış sanırım. bi yardımcı olur musunuz?
 
[h=2]AG Panoları[/h]0,4 Alçak gerilim panolarımız ile 6300 A akım kapasitesine kadar işlem yapılabilmektedir.Yurtiçi ve yurt dışında Fabrika,Turizm Tesisleri,Oteller,Havaalanları ve konut işletmelerinde enerji dağıtımında kullanılmaktadır.Og-Ag panoları |
 
Paylaşım için teşekkürler, fakat bu şartname neye göre yazıldı? Dayanağı nedir? Çalışmakta olduğum şantiyede trafo binası kabulünde kabul başkanı tarafından ADP ana şalter giriş çıkışlarının yanlış olduğu söylendi ve kabul yapılmadı. Hem yukarıdaki dökümanda hem de MEGEP dökümanları ve çeşitli yerlerde söylenene göre ADP panomuzda sorun yoktur. Kendilerince dile getirdikleri gerekçe ise TEDAŞ şartnameleri ve uygulamalarıdır. TEDAŞ'ın şartnamelerinde istedikleri gibi bir hükmü bulunduran madde yok diye biliyorum, yanlışım varsa lütfen düzeltin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,073
Kullanıcılar
450,045
Son üye
Nurullah49

Yeni konular

Geri
Üst