Adaptör nasıl çalışıyor?

erkan1525

Üye
Katılım
8 Kas 2011
Mesajlar
268
Puanları
1
Yaş
36
Sa.
Aşağıda adaptörün resmi var. Birkaç farklı adaptör inceledim. Hepsinin yapısı benzer.

Yanlışsam düzeltin...
Kabaca Önce elektrik büyük bir dirençle düşürülüyor sonra DC ye dönüştürülüyor. SOnda bir chiple tekrar AC ye dönüştürülüyor. Sonrada bir transformatörden geçiyor. ve tekrar DC ye dönüştürülüyor. Böyle bir sistem uygulamanın özellikle transformatör kullanmanın amacı 220 v den tamamen izole etmek. Yanlız anlamadığım şey transformatörün girişinde 2v çıkışındada 1.6v AC akım var. Ama diyotu geçtikten sonra 12vDC oluyor.

Yanlış mı tespit etmişim? Bilen varsa resim üzerinden birkez daha bana yorumlayabilir mi?

Neden bunu inceleme ihtiyacı duydum onu da anlatayım.

Bir arduino projem vardı. Arduino yu bir aküden beslemem gerekiyordu. GG de bol miktarda satılan şu 5li - ile tetiklenen röle sürücülerinden aldım. Röleyi beslemek için yine aküyü kullanacaktım bunun için 12 den 5v ye indirmek için yine gg den LM2596 speed down devresi aldım. İnceleyince speed down devresi enerjiyi 5v ye düşürüyor ama tam izoleli değil - kutup direk çıkıyor arduino ile röleyi tetiklersem bi ksadevre olabilir diye düşündüm. Sağdan soldan sordum bişey bulamayınca denedim ve korktuğum oldu. Arduino yandı. Speeddown devresi ile düşürdüğüm enerjiyi adaptördekine benzer bir yöntemle ana enerji kaynağından tamamen izole etmek istiyorum. Bunu yaparkende elimde bol miktarda bulunan eski adaptörlerden yararlanmak istiyorum. Çünkü buraya bişey sipariş verip almak 4 gün sürüyor ve biraz pahalıya mal oluyor. Bu konuda yardımcı olurmusunuz....

g2V8YN.jpg
 
Ne aradığını bilmeyen bulduğunu ne işe yarar da anlamaz! Forumda epey geçen konular ve terimler, smps ve step down!
 
Ne aradığını bilmeyen bulduğunu ne işe yarar da anlamaz! Forumda epey geçen konular ve terimler, smps ve step down!

Çok şaşırdım. Herşeyi gayet açık ve net yazmışım. Ben ne aradığımı biliyorum da siz yazdıklarımı ya okumadınız yada anlamadınız. Bence okumadınız...
 
Merhaba;
Adaptörlerin çalışması konusunda biraz kafanız karışmış anladığım kadarıyla.
Örnek olarak 12 Volt çıkış veren adaptörün çalışması kısaca 220 Volt AC trafo vasıtasıyla 12 Volt Ac dönüşümü sağlanır. Bu 12 VAC 4 lü köprü diyot vasıtasıyla 12V DC ye dönüşür. Buraya kadar adaptör çıkışında istenilen 12 Volt DC gerilimi elde etmiş oluruz fakat bu gerilimde sapmalar parazitler oluşması sebebiyle çıkışada uygun değerde bir filtre kondansatörü koyduğumuz vakit temiz bir 12 VDC gerilim elde etmiş oluruz. Tabi bu anlattığıma adaptör değilde doğrultmaç devresi demek daha doğru olur.
 
Çok şaşırdım. Herşeyi gayet açık ve net yazmışım. Ben ne aradığımı biliyorum da siz yazdıklarımı ya okumadınız yada anlamadınız. Bence okumadınız...
Terimlere yabancısın dersine çalışmamışsın desem alınganlık yaparsın! Aynı dili konuşsak bile anlaşamamızon nedeni budur, gayet net anladım perendeve hakim olduğın kadar soruna hakimim ve ipuçları verdim forum internet önünde dilediğin gibi kullan veya yaslan arkana hazıra konmayı bekle ;)!
 
Merhaba;............
Sizin bahsettiğiniz transformatör kullanılan daha doğrusu transformatörden direk 12v alıp doğrultan adaptör. Benim resmini paylaştığım ise son yıllarda en çok kullanılan farklı bişey resmi incelerseniz görürsünüz.
 
Terimlere yabancısın dersine çalışmamışsın desem alınganlık yaparsın! Aynı dili konuşsak bile anlaşamamızon nedeni budur, gayet net anladım perendeve hakim olduğın kadar soruna hakimim ve ipuçları verdim forum internet önünde dilediğin gibi kullan veya yaslan arkana hazıra konmayı bekle ;)!
Verdiğin ipucları speed down ve smps. Bunların ne olduğunu biliyorum ve bu açıdan bakınca yazımı okumadığını düşünüyorum. Çünkü speed down devresi kullandığımı yazmıştım tam izoleli olmuyor hazır satılanlar arduinoda kısadevre oluşmasına sebep oluyor. SMPS nin benim konumla alakası yok. switch mod adaptöre ihtiyacım yok. Akü kullanarak beslemem gerektiğini yazmıştım.

Haklısın terimlere çok yabancıyım. Yeterince boş vakit bulsam temelden en tepeye çalışır öğrenirdim ama işten dolayı o kadar vakit ayıramıyorum. Sanırım birkaç anahtar kelime vermişsin ama ben onlardan bişeyler çıkaracak kadar biliyor olsam zaten bu şekilde bir soru sormazdım. Hazıra konmaya çalıştığım falan da yok. Dediğim gibi çok eksiğim olduğundan ve bunlara tamamlamak çok zaman alacağından buraya yazdım. Yoksa ona bakarsa araştırıca nette tomarla site belge bilgi var. Burada sorulan her soru ilk değil ve nette en az 1000 cevabı vardır. Hadi o zaman bu siteyi kapatalım kimse hazıra konmasın.

Perendev konusuna gelince. Sen kediye eziyet eden adammısın bilmiyorum ama o her kimse bir gün ona sanat eseri bir şiş yapacam, kendi ellerimle. ve kedinin intikamını alacam :D
 
Orda kediye eziyet yok konuyu iyi hatırlıyorum ve dahiyane bir fikirdi :D bu arada ben değildim ama resmi ben temin ettim başka yerden.

Ben de çalışıyorum herkes gibi ve keyfimden mesaj yazıp paketimi tüketiyorum forumu kapatmaya gelince aynı fikirde değilim istiyorsan üyeliğini kapat.

İngilizcen nasıl bu arada speed down kullanıyorum demişsin mantığı nedir lm24xx le alakası nedir smps yi biliyorum diyorsun ama smpsli adaptör nasul çalışır adında konu açıp smps nin sorumla alakası yok dedin. Sana kızsam mı teşekkür mü etsem bilemedim atasözünü bir kez daha doğrulattığın için ne aradığını bilmeyen bulduğunun kıymetini bilmez, kişisel atışmaya dönüşmemesi için bu konudaki son mesajımdır!
 
1) Analog elektronik konusunda daha çok bilgi sahibi olmanı öneririm.

2) Fotoğrafta ilk dikkatimi çeken şişmiş kondansatör ve yanmış transistör buna nasıl dikkat etmedin? Kısacası arızalı.

3) Trafosu çift sargılı güç kaynakları zaten izoledir. Başka neyi izole etmeye çalışıyorsun?

4) Hazır röle sürücü kartlarda sadece kablo bağlantısı (güç kaynağı ve mikroişlemci) yeterlidir. Ayrıca röle kartıda kendi içinde izoledir, opto coupler üzerinden sürülür.

Saygılar....
 
Orda kediye eziyet yok konuyu iyi hatırlıyorum ve dahiyane bir fikirdi :D bu arada ben değildim ama resmi ben temin ettim başka yerden...

Bence sen yazdıklarımı hiç okumamışsın. Bikere başlığı yanlış okumuşsun. Ben bahsettiğim projemde switch mod adaptör kullanmaktan bahsetmedim. Resmini paylaştığım adaptördeki gibi bir izolasyon sistemi nasıl yaparım. Buradaki yöntemden basitçe nasıl yararlanabilirim onu öğrenmek istedim. Çünkü türkiyede dc-dc switchmod adaptör satılmıyor. Belkide bu güne kadar kimse yapma ihtiyacı duymamıştır.

Bence daha faydalı cevaplar yazmalı veya cevaplamak istemiyor veyahut bilmiyorsan susmayı denemelisin.

Bu arada forumun sahibi senmisin? Eğer sensen bu forumdan üyeliğimi ve mümkünse mesajlarımı sil lütfen.

Bu arada not almıştım kediye eziyet eden dexxen miş senide onun yanına not ediyorum. Baktımda dexxen 2014 ten beri foruma girmemiş umarım yaşıyordur...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,591
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst