555 sizce yeterince profesyonel mi?

theasus

Üye
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
39
555 sizce yeterince profesyonel mi? Yeterince kararlı çıkışlar verebiliyormu?Profesyonel uygulamalarda tercih ediliyor mu?Bu entegreden daha kararlı ve profesyonel osilatör entegreleri önerebilir misin?Şu anda bu işte popüler olan hangisi entegredir?
Şimdiden teşekkürler
 
theasus;
profesyonelden kasdın nedir? datashet'indeki teknik özellikleri belirtilen 555 yıllardır kullanılan, birçok üretici tarafından üretilen ic dir.
 
bana göre 555 entegresinin kullanıldığı devrenin topografisi iyi yapılır ve yardımcı elemanlarının hesaplamaları iyi yapılırsa son derece kararlı çalışan bir entegredir.
 
Profesyonellikten kasdım şu esasında;555 yıllardır kullanılan bir entegre acaba bu süre zarfında daha stabil entegreler çıktımı piyasaya diye merak ediyorum.
 
555 ile çalışmka zor iş. bir projedeki 10 ad. 555 birbirini tetikleyerek beni bayağı yordu.
 
bildiğim kadarıyla 555 de zaman gecikmesi direnç kondansatör mantığıyla oluyor. Yani çevre şartlarından çok etkilen direnç ve kondansatörün kullanıldığı bir devre elbette çok kararlı olmaz.
Kristaller daha kararlı ama onlarında kullanımı 555 kadar esnek değil sanırım
 
profosyonel olması için kristal kontrolu olması lazım 555 kondansator drenç ve sicaklıkla değişebılen bır osilator devresı bence profosyonel değıl profosyonellıkten kastım zamanla ılgılı bır tasarım yapacaksam zaman dılımlerıde önemlıyse profosyonel değıl sadece pals uretıcı olarak duşunulurse mukemmel entegre elektroniğin hamalı ne yuklersen goturur yolda bırakmaz
 
555 ilk çıktığında elektronikte devrim yaratmış bir entegredir, lütfen gerekli saygıyı gösterelim. onu hem osilatör, hem FF, hem timer hem tetikleme elemanı, hem de sürücü olarak kullanabilirsiniz. sadece iki adet RC elemanıyla şipşak bir osilatör tasarlayabilir, gerekirse frekansı ve darbe/boşluk oranını ayarlı hale getirebilirsiniz. PWM çıkışıyla orantılı kontrol, resetlenebilme, simetrik çıkış sayesinde yükselen veya inen kenarla sürme, 200mA'e kadar akım basabilme özellikleri ve basit üstelik ucuz bir entegredir. bu kadar özelliği başka nerde gördünüz? ilk çıktığı zamanlar bir yana, hala hemen her devrede kendine bir yer edinmiştir. küçümsemeden önce bir tanıyın bence. bugün, "ben 555 entegresine herşeyi yaptırabilirim" diyen kimse elektronikte bir hayli yol amış demektir. gözünüzü yukarı dikmeden önce eldekileri bir tanıyın bakalım önce. temeliniz sağlam olmadıktan sonra nereye kadar çıkacaksınız ki sağlıklı olarak?
 
frekans bandı sınırlı. 555 timer IC - Wikipedia, the free encyclopedia burada bir inceleme yap istersen.sanırsam herbirinini tasarımı ve içinde kullandığı elemanlar farklı olduğundan max frekanslarıda farklı olacaktır.bütün hepsinin datasheet lerine bakıp işine yarayanı bulman gerekir. ama bildiğim kadarıyla 1 MHz üzerinde çalıştıramazsın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,534
Mesajlar
918,352
Kullanıcılar
450,531
Son üye
yasinnak
Geri
Üst