osman42osman
Üye
valla birader 40 metre derinliğinde kuyuyamı gömersin işletme toprağını havada 40 metre suni gökdelenle toprakmı oluşturursun bilmem. trafo direğinden en az 20 metre uzağa izole 1x50 nyy kablo veya muadili alüminyum izole kabloyu trafo direğnden uzaklaştıracaksın. işin felsefesi bu. yani trafonun kıblesinemi gelecek, hortumamı gelecek, batısınamı gelecek, doğusunamı gelecek demiyorum. trafodan 20 metre uzağa işletme nötr kazığını çakacaksın. kanalıda en az bir metre açmanın nedeni bir daha pulluğun takılıp yaptığın emekleri heder etmemesi için. demekki ilk işletme nötrünü yüzeyden yapmışlar. derine inen eski kuyudaki metale bağladınmı ha kuyunun dibine bir kazık çakmışsın ha metal boruya bağlamışsın hiç bir şey farketmez. kuyuyla uğraşma hiç boş ver. dolambaçlı yollara gerek yok. şimdi demişsinki 20.000 voltu nereden buldun. ben yüksek gerilimin içinde öğrendim bu işi. trafonda parafudrlar var. trafonda buşinglerin var. trafonda jumperlerin var. yani heran bir leylek trafona konsaki hayvandır laftan anlamaz ve fazla temas etse direk gövdesine 20.000 volt verir. şimdi diyeceksinki 20.000 volt nedir. yüksek gerilim iletkenin toprakla arasındaki potansiyel farkıdır. bu leylek can verinceye kadar ve koruma elemanları devreyi açıncaya kadar yerine göre bir iki saniye bile elektrikte uzun zamandır trao direğini 20.000 volta maruz kalır. bu 20.000 volt işte o göldeki suya atılan taş misali senin işletme topraklamasını gömdüğün diyelimki şimdi tamir ettiğin 5 nci metrede 3.000 volta düşer. benim dediğim 20 nci metre dede 0 olmasa bile zararsız bir gerilim seviyesine düşer. yani belki senin 5nci mtrede tamirle yaptığın yerdeki belki 2000 -3000 voltta bir iki saniyede akım trafona sayacına kontaktörüne belki bişey yapmayacak ama her ihtimali göz önüne alman lazım. istatistiksel olarak yüzde on bile bazen büyük bir olasılıktır. onun için bunu topraklamalar yönetmeliği en az 20 metre olacak diyor. ben demiyorum. mevzuat diyor. fizik kanunları diyor. mühendislik basitliktir. mühendislik kolaylıktır. mühendislikte teferruata debdebeye gerek yok. mühendislikte gereksiz evrağa belgeye reklama markaya ayrıntıya hiç gerek yok. ne kadar teferruat o kadar iş kazası, o kadar arıza, o kadar maliyet, o kadar israf....