40 ve 100watt Dc akım için diyot seçimi

okutkan

Üye
Katılım
27 Şub 2009
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar ahşap desen çalışması için ahşap yakma makinesi yapacağım. Elimde 5v 100watt ve 4v 40watt iki adet trafo var. Bu trafolardan dc çıkış almak için hangi diyotları kullanmam gerektiği konusunda yardıma ihtiyacım var. Bu yapacağım projede DC akım için sadece diyot yeterli mi onu da bilmiyorum.
Bu konuda bilgilendirirseniz çok iyi olur. Bir internet setisinden alışveriş yapacağım. Orada bulunan diyotlardan seçmem uygun olacak. Sitedeyi aşağıda verdim. Adres gözütmüyorsa;
Adresteki diyotlar
BY399, 1N4148, 1N4007, BA159, 1N5818, 1N5819, UF4007, 1N5408
İnternet adresi TIKLA
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Biraz açar mısınız? Değerleri anladım fakat hangi diyottan kullanmam gerekiyor onu anlamadım
 
Sitedeki 6A1000V modelini kastettiğinizi farkettim. n400x serisinden kullanabileceğim biri varmı acaba, yapacağım proje için önerdiğinizin maliyeti biraz yüksek geldi de..
 
Ahşap yakma makinalarında benim denk geldiğim genelde trafo çıkışı direkt yakma ucuna gidiyor.

Siz bu diyotu nerede kullanacaksınız? yakma ucuna gitmeden voltajı doğrultup kullanmayı mı düşünüyorsunuz?
 
DC ölçüm yapan lcd panel var. voltaj ve amperi ölçen. Onun için kullanabileceğimi düşündüm. Normalde dediğinz gibi direkt olarak ac çıkış olarak kullanılıyor. Size beş dk içinde resimli olarak örnekte bulunayım.
 
Yarı iletken bir diyotu kısa devre akımında çalıştırırsanız büyük ihtimal yanacaktır. Orada ne kullanırsanız kullanın. Denemedim ama o şekilde olmaz.

Ancak akım ölçümünü farklı bir yöntemle yapılabilir. Mesela akım toroidi yada acs712 gibi akım sensörü kullanılabilir düşüncesindeyim. Elinizdeki panelmetre ile uyum sağlarmı bilmiyorum.
 
buradaki kabataslak hazırladığım ön panel.
gZbvvZ.jpg


Buradaki fotoğrafta, yine sizin yardımınız ile bağlantısını yapacağım proje bileşenleri (resim büyük olduğu için link olarak verdim)
Z7njjk.jpg


Bu da kullanacağım gösterge. 3-30 volt arası dc akım ile çalışıyor. 0-100 volt 10amper arası dc ölçüm yapıyor.
oryqq7.jpg
 
diyotun yanma konusuna değinmişsiniz. Bu diyotları sadece volt-amper metre nin girişinde kullanabilirim diye düşünmüştüm. Yani yakma kalemine ac olarak verip, kaleme giden akımı ölçmek için kullandığım göstergeyi de diyotlar yardımıyla dc olarak ölçüm yapabilirim diye düşündüm. Kusura bakmayın çok fazla bilgim olmadığı için sadece düşündüklerimden ibaret şeyleri söylüyorum. Emin olmuş olsam yardıma da ihtiyaç duymazdım sanırım o ayrı bi konu:)
 
Serkan hocam, konu hakkında yardımınızı bekliyorum..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,409
Mesajlar
917,385
Kullanıcılar
450,314
Son üye
Şuayıp çelebi

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst