3 faz ile televizyon

trafo-TVO-380_220V-630VA.jpg


380/220V 630VA trafo işini görür. TV 150-200VA gücündedir.

Herangi bir yükü yıldız bağlayıp yaratılan nötr noktasına ayrı bir alıcı bağlamak nötr noktasının kayması anlamına gelir buda diğer bir konuda açıkladığım gibi her fazdaki yüklerin üzerine düşen gerilimleri değiştirir. Yıldız bağlı yükün çok güçlü nötrünü kullanıp bağlayacağımız alıcının gücü çok küçük olmalıki dengesizlik az olsun alıcılar zarar görmesin. Bu örnekler ütopiktir uç örneklerdir pratikte uygulamadığımız örnekler vermek ve bunlar üzerine yorum yapmak bana gereksiz geliyor açıkcası.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Işletmelerde 380/220 trofo ile televizyon çalıştıralabilir.yada işletmelerde nötr ve toprak beraberdir .yani faz toprak la çalışabilir..
 
bazı arkadasların da soylediği gibi 3 fazlı sistemlerde 220volt elde etmek için genelde notr hattı kullanılmayıp 380/220 volt donusturucu trafolar kullanılıyor.Bence en mantıklı olan da budur.Birde notr hattı olmayan bır işletme nasıl olur o da merak edilir bi konu en azından topraklama olmak zorunda dır.
 
yere bir çubuk çakıp onada bir iletken bağalyıp nötr olarak kullanabiliriz ama topraklamasının iyi yapılması şartıyla hatta lisedeyken kendim yapıp denemiştim sadece a nötrü topraklama çubuğuna verip lambalaı çalıştırıyordum birde Sn.edremit'in de söylediği gibi moturun yıldız noktasıda mantıklı geldi

pardon konu açılalı çok olmuş yeni fark ettim
 
Son düzenleme:
ARKADAŞLAR HEPNİZİN YANILDIĞI NOKTA ŞU televizyondaki besleme devresi smps güç devresi frekansa bağlı güç devresi 3 fazlı sistemlerde fazlar arası 90 derecelik faz farkı vardır.2 faz arasına tv bağlarsanız fazlardan birisi tepe değerdeyken diğeri o konumundadır.böylece diğeri nötr görevi görebilmektedir.bu nedenle faz farkından dolayı manyetik kesim tvnin trafosunda oluşacak ve tv çalışacaktır.asenkoron motorlarda nötrsüz çalışır.nie faz farkları manyetik alanda nötr oluşturmaya yeter.90 derecelik farkla.asenkron motorun çalışma prensibi ile 3 fazlı ve tek fazlı trafoların çalışmaları aynı prensiptedir.
bu nedenle soru kolay mantıken düşünmek zordur..herkesin çelişkiye düştüğü nokta faz farklarıdır.


fazlar arasi aci nasil 90 derece oluyor anlamadim?

Fazlar arasi aci 120 derece hatta grafik olarakta su sekilde oluyor ki birisi tepe degerindeyken digeri bir digeri 0 degerinde olmuyor.

575px-3-phase-voltage.svg.png


bu soruda bana en mantikli gelen transformator kullanip fazlar arasi gerilimi 220v ye dusurmek ya da isletme girisinde ucgen-yildiz trafo kullanip notr hatti elde etmek.

pratik olarak ise 3 fazli bir motorun notrunu kullanmak mantikli geliyor tabii yeteri kadar guclu bir motor ise
 
valla bencede amac nötrü nerden bulacagindşr bir motorun yildiz baglantı köprüsünden olur baska bisey gelmiyor aklima
 
arkadaşım 3 fazı kısa devre et yani yıldız noktasından nötrü kullan birde faz al al sana 220 çalıştır gitsin...
 
nasıl ki 220 V'luk bir lambayı, 2 seri lamba yapıp 380 V gerilimde çalıştırabiliyorsak, öylede gerilim bölücü bir devreyle televizyonun önüne 2 adet uygun direnç bağlayarak 2 faz verip çalıştırabiliriz.

ne dersiniz????
 
nasıl ki 220 V'luk bir lambayı, 2 seri lamba yapıp 380 V gerilimde çalıştırabiliyorsak, öylede gerilim bölücü bir devreyle televizyonun önüne 2 adet uygun direnç bağlayarak 2 faz verip çalıştırabiliriz.

ne dersiniz????

oraya birde tv nin direncini koy. olmadı dimi :D
 
oraya birde tv nin direncini koy. olmadı dimi :D

bir TV'nin yaklaşık olarak gücü 100 W'tır. Bu durumda TV'nin direnci yaklaşık 500 ohm'dur. TV'nin bağlanması durumunda TV'ye düşecek gerilim verilen değerler için 210 V civarı olur. tv çalışmaz iken TV girişinde göreceğin gerilim yine vermiş olduğum değerler için 240 V civarı olur. Tabi hesap yapmasını bilene!!!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,360
Mesajlar
917,005
Kullanıcılar
450,224
Son üye
Emir123123

Yeni konular

Geri
Üst